آفتابنیوز : آفتاب: جلال طالبانی رئیسجمهور عراق تنها چهار روز پس از اظهارات جنجال برانگیزش درباره قرارداد 1975 الجزایر که آن را را بیاعتبار و «متعلق به گذشته» توصیف کرده بود در یک عقبنشینی آشکار اعلام کردهاست که کشورش همچنان این قرداد را معتبر میداند. مقامات جمهوری اسلامی ایران به این اظهارات آقای طالبانی به شدت واکنش نشان دادهبودند.
به گزارش خبرگزاریها دفتر رئیسجمهورعراق روز پنجشنبه با صدور بیانیهای اعلام داشت: «قرارداد الجزایر همچنان اعتبار دارد و براساس قوانین و معاهدههای بینالمللی لغو نشده است».
بنا بر این گزارشها در بیانیه دفتر رئیس جمهور عراق آمدهاست که توضیحات کوتاه جلال طالبانی درباره قرارداد الجزایر به معنای اعلام لغو یکجانبه این قرارداد نبوده ، بلکه منظور آقای طالبانی این بوده است که هنگامی که صدام حسین و شاه وقت ایران این قرارداد را امضا کردند همه احزاب مخالف در عراق با آن مخالفت ورزیدند زیرا آن را طناب نجات صدام حسین میدانستند که زیر ضربات نیروهای کرد قرار داشت.
به گفته دفتر رئیس جمهور عراق «مخالفت آقای طالبانی با این قرارداد در این راستا بوده است». این بیانیه همچنین افزودهاست: «همچنان برخی ملاحظات در خصوص قرارداد الجزایر وجود دارد و امکان گفتگو در خصوص آن و رسیدن به توافق مشترک با کشور دوست یعنی ایران وجود دارد».
این بیانیه در پایان بارد دیگر تاکید کردهاست که نمیتوان این قرارداد را به طور یکجانبه لغو یا پاره کرد.
بیانیه دفتر رئیس جمهور عراق در پی جنجال روزهای اخیر بر سر اظهارات منتسب به آقای طالبانی در مورد قرارداد سال 1975 بین ایران و عراق - موسوم به قرارداد الجزایر - انتشار یافته است.
پیشتر گزارش شده بود که رئیس جمهور عراق در روز دوشنبه این هفته و در پایان جلسه ای در شهر سلیمانیه واقع در شمال عراق گفته است که قرارداد الجزایر مورد قبول نیست.
آقای طالبانی گفتهبود که این قرارداد بین ملتهای ایران و عراق منعقد نشد بلکه رژیمهای سابق عراق و ایران آن را امضا کردند.
اظهارات جلال طالبانی با ابراز ناخرسندی و واکنش شدیدمقامات کشورمان مواجه شد.
برخی از کارشناسان امور عراق نیزاظهارات رئیس جمهور آن کشور را متاثر از رقابتهای قومی و سیاسی داخلی عراق دانسته و گفته بودند در حالیکه کابینه این کشور که شیعیان در آن اکثریت دارند خواستار نزدیکی هرچه بیشتر روابط با ایران است طالبانی در صدد بوده تا با اتخاذ موضعی ملیگرایانه نظر مساعد اعراب سنی را به خود جلب کند.
قرارداد سال 1975 براساس توافق بین محمدرضا پهلوی، شاه مخلوع ایران، و صدام حسین، معاون رئیس جمهور وقت عراق، بین دو کشور امضا شد.
براساس این قرارداد ، عراق از موضع قبلی خود در این مورد که ساحل شرقی شط العرب (اروند رود) خط مرزی دو کشور را تشکیل می دهد عدول کرد و ایران نیز به حمایت از مخالفان مسلح رژیم آن کشور به خصوص گروههای مسلح کرد خاتمه داد.
ایران و عراق موافقت کردند که برای حل و فصل نهایی اختلافات مرزی دیرینه خود و تعیین مرز نهایی دو کشور و گسترش روابط دو جانبه به مذاکرات خود ادامه دهند.
در شهریورماه سال 1359 صدام حسین رئیس جمهور وقت عراق با الغای یکجانبه قرارداد الجزایرخاک کشورمان حمله نظامی گسترده قرار داد که به آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران منجر شد. ده سال بعد اما صدام حسین که در صدد حمله نظامی به کویت بود در مکاتبات خود با آیتالله هاشمی رفسنجانی رئیسجمهور وقت کشورمان ایران دوباره اعتبار قرارداد الجزایر را مورد تایید قرارداد و آن را مبنایی برای حل و فصل اختلافات دو کشور توصیف کرد.
بسيجي
اما اگر احدي بخواهد يك سانتي متر به كشورم يعني ايران فقط و فقط ايران دست درازي كند تا آخرين قطره ي خونم مبارزه خواهم كرد و اين نيازي به رهبري ندارد.
بحرين مال ماست باز پسش مي گيريم
شاه به طور يكجانبه بحرين را واگذار كرد. ايرانيان خواهان نبودند
غافل از آنكه خدا هست در انيشه ي ما