یک منبع دیپلماتیک امروز (دوشنبه) گفت که سئول در تلاش برای آنچه نشان دادن حسن نیت کره جنوبی خوانده شده است، واحد نظامی خود را از تنگه هرمز دور کرده است.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، کره جنوبی پس از توقیف نفتکش این کشور در آب های خلیج فارس، یک واحد از نیروهای نظامی اش را به منطقه فرستاده بود اما اکنون برای تقویت روحیه مثبت و نشان دادن حسن نیت خود در اثنای انجام مذاکرات با طرف ایرانی درباره آزادی این کشتی، نیروهایش را عقب رانده است.
به گزارش یونهاپ، عقب نشینی نیروهای نظامی کره جنوبی از تنگه هرمز پیش از سفر هیئت دیپلماتیک این کشور به سرپرستی چوی جونگ کان، معاون اول وزیر امورخارجه کره به تهران انجام گرفته بود.
اما گفته می شود که این هیئت دست خالی از تهران بازگشته اند، چراکه دو طرف نتوانسته اند اختلافات بر سر آزادی بیش از هفت میلیارد دلار دارایی بلوکه شده ایران در حساب های بانکی کره جنوبی را حل وفصل کنند.
نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران چندی پیش در اطلاعیه ای اعلام کرد که یک شناور نفتکش کره جنوبی با نام تجاری هانکوک چیمی به دلیل نقض مکرر پروتکلهای زیستمحیطی توسط نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس متوقف شده است.
این کشتی با پرچم کرهجنوبی در حال تردد و حامل هفت هزار و ۲۰۰ تن اتانول بوده است. خدمه دستگیر شده در این شناور نیز از ملیتهای کره، اندونزی، ویتنام و میانمار هستند.
بنابر اعلام مقامات ایران، سفر معاون اول وزیر امورخارجه جنوبی به تهران نیز پیش از توقیف نفتکش کره ای برنامه ریزی شده و هدف آن رایزنی با مقامات کشورمان برای دسترسی تهران به پول بلوکه شده اش در کره جنوبی بوده است.
اما وزارت امور خارجه کره جنوبی پس از سفر چوی جونگ کان به تهران اعلام کرد که او سپس به قطر رفته است و در دیدار با مقامات ارشد قطری خواستار حمایت دوحه از آزادسازی سریع نفت کش کره ای وخدمه آن شده است.
وزارت امورخارجه کره همچنین مدعی شده است که وقتی تهران و سئول در حال مذاکره درباره راه های گسترش تبادلات بشردوستانه بوده اند، ایران پیشنهاد داده است از پول های مسدود شده اش در کره که تحت تحریم های آمریکا بلوکه شده اند، برای خرید آمبولانس و تجهیزات پزشکی استفاده شود.
بنابر این گزارش، این ادعای وزارت امورخارجه کره جنوبی درباره پیشنهاد ایران در حالی مطرح می شود که محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری در پاسخ به این پرسش که مقامات کره جنوبی از ایران خواستهاند در عوض طلب خود از سئول آمبولانس خریداری کند، اظهار داشت: ما در ازای پولی که آنجا داریم و در برابر عصبانیتی که ما برای نگهداشتن سهساله این پول ها داریم، به هیچ وجه چنین پیشنهادی برای خرید آمبولانس نداده ایم، خودشان هم فهمیدند که نه ایران محتاج چنین چیزی است و نه اینکه ما با همه جنگ اقتصادی و فشارهایی که تجربه کردیم، سه سال این کشور را اداره کردیم. پس محتاج چند آمبولانس نیستیم بلکه پولی را میخواهیم که در آنجا مانده و باید آزاد شود.
واعظی همچنین تاکید کرد: سفر معاون اول وزیر خارجه کره جنوبی به ایران سفری بود که از قبل با فشارهای متعددی که هم وزارت خارجه ما و هم بانک مرکزیمان روی کره جنوبی آورده بودند، از ماه قبل طراحی شده بود. دوستان ما در وزارت خارجه و بانک مرکزی خیلی محکم با این مسئله برخورد کردند و آنان خودشان قول دادند که بروند و پیگیری کنند تا پولها آزاد شود.
رییس دفتر رییسجمهوری تصریح کرد: ضمن اینکه ما مقدمات کارهای حقوقی لازم را در این زمینه طراحی کردهایم و با توجه به مذاکرات انجام شده، امیدواریم که در ماه آینده توفیقاتی حاصل شود. نه فقط راجع به پولهای کره جنوبی بلکه پولهای ما در جاهای دیگر که به دلیل فشار آمریکا مسدود شده و امیدواریم در ماههای آینده آزاد شود.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز در پاسخ به پرسش خبرنگاران درخصوص انتشار شایعاتی در مورد احتمال آزادی کشتی کره ای اظهار داشت: مواضع و تصمیم های قوه قضائیه صرفا از طریق سخنگوی محترم این قوه اعلام می شود و اظهارات افراد غیر مسئول در این زمینه فاقد وجاهت است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: کشتی کره ای به دلیل ایجاد آلودگی زیست محیطی در آبهای خلیج فارس بر اساس دستور مقام قضایی توقیف شده و پرونده آن در مرحله دادرسی بوده و از اینرو هرگونه تحول در مورد این موضوع موکول به نظر مقام محترم قضایی است.