تلویزیون دولتی چین روز جمعه در گزارشی از اعدام شیائومین لای، بانکدار و رئیس سابق یک صندوق سرمایهگذاری در این کشور خبر داد.
به موجب این گزارش آقای لای که پیشتر به فساد مالی و دریافت بیش از ۲۱۵ میلیون یورو رشوه متهم و محکوم شده بود صبح روز جمعه اعدام شد.
دادگاهی در چین اوایل ژانویه شیائومین لای را به دلیل دست داشتن در فساد مالی و دریافت رشوه به مجازات اعدام محکوم کرده بود؛ حکمی که برای روسا و مسئولان عالیرتبه اقتصادی این کشور اغلب غیرمعمول است.
دادگاه همچنین در پروندهای دیگر با تایید اتهامات وارده به آقای لای، وی را به دلیل «چند همسری» مجرم شناخته بود.
شیائومین لای که از اعضای سابق حزب کمونیست چین بود و پیشتر ریاست یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایه گذاری و مدیریت دارایی در این کشور را بر عهده داشت اوایل ماه جاری طی اعترافاتی تلویزیونی اعلام کرد که تمام دارایی نامشروع کسب شده از طریق رشوه و اختلاس را ذخیره کرده است.
در این برنامه تلویزیونی همزمان با اعترافهای آقای لای تصاویری از گاوصندوقها و کمدهایی مملو از پول که درآپارتمان وی ذخیره و انباشت شده بود، به نمایش گذاشته شد.
سیائومین لای که سابقه کار در بانک مرکزی و نهاد نظارت بر بانکهای چین را نیز دارد مدعی شده بود که حتی یک پنی از پولهای انباشت شده را خرج نکرده زیرا جرات این کار را نداشته است.
در برنامه تلویزیونی یاد شده همچنین تعدادی خودرو لوکس و شمش طلا به تصویر کشیده شد که گفته میشود متهم آنها را به عنوان رشوه قبول کرده بود.
در حکم دادگاه آمده بود که وی علاوه بر دریافت ۲۱۵ میلیون یورو رشوه برای دریافت ۱۳ میلیون رشوه بیشتر تلاش کرده و در اختلاس بیش از ۳ میلیون یورو از وجوه عمومی نیز دست داشته است.
دادگاه رسیدگی کننده به این پرونده پر سر و صدا در تیانجین واقع در شمال چین در حکم صادره تاکید کرده که مبالغ ناشروع دریافت شده بسیار هنگفت بوده و جرائم مالی در شرایطی بسیار جدی و با نیت بدکارانه صورت گرفته است.
رئیس سابق هولدینگ بزرگ هوارونگ که در زمینه مدیریت سرمایه فعالیت میکند همچنین از سوی دادگاه به زندگی زناشویی خارج از ازدواج با زنان دیگر و داشتن فرزندان نامشروع متهم و محکوم شده بود.
چین در خصوص افرادی که به دلایل مختلف به خصوص به جرم فساد اقتصادی اعدام شدهاند نهایت مخفیکاری و رازداری را اعمال میکند؛ به نحوی که مشخص نشده که آقای لای به چه نحوی اعدام شده است.
این کشور پس از ریاست شی جین پینگ به حزب کمونیست در سال ۲۰۱۲ کارزار بزرگی را برای مبارزه با فساد آغاز کرد که از آن زمان تاکنون منجر به مجازات بیش از یک و نیم میلیون تن از اعضای این حزب شده است.