آفتابنیوز : آفتاب: عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در سمینار تطبیق لایحه بودجه سال 1387 كل كشور با سند چشم انداز و سیاستهای كلان برنامه چهارم که از سوی مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد تاکید کرد: سهم درآمدهای نفتی در بودجه همانند دو برنامه گذشته در حال افزایش است این در حالی است که درآمدهای نفتی كه عاید دولتها میشود باید به وسیله اصلاح ساختاری در اقتصاد كشور و ارتقای بهرهوری و بخش خصوصی، در قالب رشد اقتصادی و افزایش تولیدات به نسلهای بعدی منتقل شود.
به گزارش خبرنگار آفتاب جمشید پژویان با اشاره به بی نتیجه بودن توصیه به دولت برای صرفه جویی در هزینه در آمدهای نفتی، تصریح کرد: دولت چاره ای جز هزینه این در آمدها ندارد و تا زمانیکه تغییرات ساختاری در اقتصاد کشور ایجاد نشود چنین توصیه هایی نتیجه نخواهد داد.
پژویان با بیان اینكه انجام این اصلاحات ساختاری میتواند نقش كشور را در عرصه تجارت جهانی بسیار پررنگتر كند گفت: اصلاح ساختار مالیاتی باید اولین قدم در این مسیر باشد چرا كه در شرایط فعلی ثروتمندترین افراد تقریبا كمتر از همه مالیات پرداخت میكنند و بخش اعظم مالیات از اقشار متوسط اخذ میشود.
وی همچنین با اشاره به ماهیت حساب ذخیره ارزی گفت: كشور ما با شرایط و موقعیتی كه از نظر جغرافیایی، منابع طبیعی و نیز منابع نیروی انسانی دارد، چرا باید بخشی از درآمدهای نفتی را به حساب ذخیره ارزی واریز نماید.
این تحلیلگر اقتصادی توضیح داد: این درآمدها میتواند به تولید تبدیل شده و از این طریق به نسلهای بعد منتقل شود؛ اصلاح ساختار اقتصادی و ارتقای بهرهوری كه البته راهكارهای شفافی دارند، میتوانند اقتصاد كشور ما را به این سمت رهنمون سازند.
وی تاكید كرد: البته تا زمانی كه به این اصلاحات در اقتصاد و نیز تقویت بخش خصوصی دست پیدا كنیم، منطقی است كه درآمدهای نفتی را به حساب ذخیره ارزی واریز كنیم.
پزویان با بیان اینكه درآمدهای بودجه 87 مشابه سالهای اخیر شامل درآمدها، واگذاری دارائیهای سرمایهای و مالی میشود افزود: بر اساس لایحه بودجه 87 درآمد دولت 620 هزار میلیارد ریال خواهد بود که 32 درصد از این میزان را درآمدهای مالیاتی تشكیل میدهد كه البته تحقق كامل آن مورد تردید است.
به گفته وی در صورتیكه هزینههای انتقالی دولت كه شامل یارانهها، كمكهای بلاعوض و كمكهای اجتماعی میشود را از درآمدهای مالیاتی كسر كنیم، یك هزار و 915 میلیارد ریال برای هزینههای اجرایی دولت باقی خواهد ماند.
این اقتصاددان با بیان اینکه فروش داراییهای دولت و برداشت از حساب ذخیره ارزی و حتی درآمدهای نفتی را نمیتوان جزء درآمدهای دولت تلقی كرد، گفت: تداخل بین حساب تملك داراییها و یا فروش داراییها یک اشتباه بزرگ بودجه است. چطور میتوان منابع حاصل از فروش نفت كه یك منبع تمام شدنی است و نیز فروش داراییهای دولت را جزو حسابهای مالی بودجه منظور كرد.
پزویان افزود:در صورتیكه دولتها بخواهند حسابداری شفاف را در بودجه خود داشته باشند، ابتدا باید نسبت به واقعی كردن حسابهای مالی دولت اقدام كنند.