آفتابنیوز : آفتاب: دكتر حمیدرضا برادران شركا، رییس سابق سازمان مدیریت و برنامهریزی خواستار تغییر هرچه سریعتر اعضا هیات امنای حساب ذخیره ارزی به منظور ممانعت از برداشتهای مكرر و سیانت از داراییهای ملی شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی آفتاب وی با اشاره به نوع برخورد با موجودی حساب ذخیره ارزی و برداشتهای مکرر دولت از آن گفت: «اعضا هیات امنای این حساب باید هرچه سریعتر تغییر کنند. دولت باید سهم كمتری در این هیات داشته باشد و به جای آن، نمایندگانی از قوه قضاییه، مجلس و دفتر مقام معظم رهبری در آن حضور یابند».
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی افزود: در كشور نروژ به عنوان یكی از نمونههای موفق استفاده از حساب ذخیره ارزی، دولت با وجود تمایل بسیار برای استفاده ازاین حساب تنها مجاز به استفاده از یك سوم سود موجودی حساب ذخیره ارزی است. در این کشور هیات امنای حساب ذخیره ارزی با جدیت اجازه استفاده میزان تعیین شده و اصل موجودی را به دولت نمیدهد.
برادران شركا که در سمینار تطبیق لایحه بودجه سال آینده با سند چشمانداز و سیاستهای كلان برنامه چهارم در مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام سخن میگفت تصریح كرد: در برنامه چهارم توسعه پیشبینی شده بود كه سالانه حدود 15 میلیارد دلار به حساب ذخیره ارزی واریز شود و این پیشبینی بر اساس قیمت نفت بر مبنای بشكهای 19 دلار بود.
این اقتصاددان افزود: در شرایطی كه بهای متوسط هر بشكه نفت اوپك در حال حاضر بین 50 تا 60 دلار است، موجودی حساب باید بسیار بیشتر از ارقام قبلی باشد در حالی كه بنا بر آخرین آمار موجودی این حساب در حدود 9 میلیارد دلار است.
وی همچنین با اشاره به تدوین 2 بودجه در دولت نهم تاکید کرد: شیوه بودجهریزی دولت باید به كاهش نرخ رشد تورم كمك كند در حالی كه طی دو سال گذشته نحوه بودجهریزی به تشدید شتاب رشد تورم منجر شده است و با توجه به تاخیر زمانی اثرگذاری افزایش نقدینگی در تورم باید منتظر نرخهای تورم بالاتر در سالهای پیشرو باشیم.
برادران شركا همچنین با اشاره به رقمهای اعلام شده در مورد سرمایهگذاریهای خارجی گفت: عجیب است که رقمهای مختلفی از 10 تا 35 میلیارد دلار به عنوان سرمایه خارجی جذب شده اعلام میشود در حالی كه گزارش اخیر بانك مركزی به صراحت سرمایه خارجی جذب شده در سال جاری را صفر اعلام کرده است.