کد خبر: ۷۰۲۶۱
تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن ۱۳۸۶ - ۲۲:۳۹
محمد هاشمی در گفتگو با آفتاب:

تمامیت خواهی برخلاف اهداف انقلابیون 57 است

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: محمد هاشمی 13 سال ریاست بر صدا و سیما یعنی از سال 1360 تا 1373، 12 سال عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، 7 سال معاونت رییس جمهوری دولت‌های هاشمی و خاتمی، عضویت در شورای مرکزی حزب کارگزاران و دبیری کمیته سیاسی این حزب را در کارنامه خود دارد.

با محمد هاشمی در خصوص بزرگترین مطالبه انقلابیون سال 57، اینکه مطالبات انقلابیون تا چه تحقق پیدا کرده، برای دستیابی به شعارهای انقلاب چه باید کرد و ... گفت‌وگو کردیم که می‌خوانید:

آقای هاشمی از نظر شما بزرگترین مطالبه انقلابیون سال 57 چه بود؟
قبل از پاسخ به سئوالات شما با توجه به اینکه در ایام دهه مبارکه فجر، سالروز پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) می‌باشیم. ضمن عرض تبریک این ایام خجسته و گرامی داشت یاد و خاطره حضرت امام خمینی(ره) و شهدای انقلاب اسلامی، لازم می‌دانم ابتدا به نکاتی اشاره کنم تا زمینه مناسبی برای پاسخ به سئوالات شما باشد. 

نکته اول: می‌دانید در صیرورت تاریخ، جوامع انسانی همواره دستخوش و کار مایه مناقشات و درگیر جدال‌ها بوده است. دو جریان حق و باطل به موازات هم تاریخ انسان‌ها را ساخته‌اند، منشاء و مبداء حق خداوند تبارک و تعالی و حاملان و پیام‌آوران انبیاء و رسولان و پیروان راستین آنها بوده‌اند و منشاء باطل وسوسه‌های شیطان و پیروی انسان طاغی از وسوسه‌های شیطانی و طغیانگری در برابر حق و حاملان و رسولان و منادیان حق بوده است.

نکته دوم: می‌دانید و می‌دانیم نهضت اسلامی ملت ایران که در محرم سال 1342 به رهبری امام خمینی (ره) آغاز گردید، نهضتی است با فرهنگ عاشورایی و ریشه در فرهنگ اسلام دارد.
رهبر نهضت یک فقیه عالیقدر اسلامی و یک مرجع تقلید و زعیم دینی است با توجه به ویژگی‌های نهضت، قیام امام خمینی برای احیای تفکر دینی و رواج ارزش‌های اسلامی در جامعه بود.

یکی دیگر از اهداف این انقلاب پایان دادن به نظام دیکتاتوری و استبدادی وابسته شاهنشاهی و قطع نفوذ و دخالت سلطه استکبار غرب و شرق در کشور و استقرار دولت جمهوری اسلامی و کسب استقلال کشور و تامین عدالت در جامعه بود.

امام خمینی‌(ره) در پیام ششم دی ماه سال 57 خطاب به ملت مسلمان ایران، روند پیروزی انقلاب اسلامی را این گونه ترسیم می‌فرمایند: «در عصر ما می‌رفت که با کج روی های سلسله پهلوی، حلقوم گشاد آنان و دار و دسته و اربابان آن، اسلام و مصالح آن را ببلعد و عدالت و استقلال و آزادی را زیر چکمه‌های دیکتاتوری و پرده ریا و تزویر به نابودی بکشند، که نهضت ملت بزرگ ایران در 15 خرداد سال 1342 به شکوفایی گرایید. پرده‌های تزویر و عوام فریبی شاه را پاره کرد و قتل‌عام شاهانه و فداکاری ملت مبداء عظیمی در تاریخ ایران گردید و مفتاح نجات اسلام و عدالت به دست آمد. قدرت ملت، جنود ابلیس شاه را چنان شکست داد و پایه‌های دیکتاتوری را چنان متزلزل کرد و قدرت عظیم ابرقدرتها را چنان واپس زد که موجب تحیر و تعجب متفکران و حسابگران جهان گردید».

بعد از گذشت 28 سال از پیروزی انقلاب اسلامی تا چه اندازه مطالبات انقلابیون تحقق پیدا کرده است؟ به کدام مطالبات انقلابیون بیشتر پرداخته شده است و به کدام کمتر؟
برکات و دستاوردهای انقلاب اسلامی برای ملت ایران و جهان اسلام و ملل مستضعف جهان و متفکران آزاداندیش بسیار بوده است،‌در بسیاری از اهداف انقلاب و انقلابیون گام‌های بلندی برداشته شده و نتایج خوبی حاصل شده است، که من فهرست‌وار به مواردی اشاره می‌کنم؛

الف: از نتایج انقلاب اسلامی برای ملت ایران؛ پایان دادن به حکومت استبدادی و دیکتاتوری و وابسته نظام شاهنشاهی، قطع نفوذ و دخالت قدرتها و ابرقدرتها و استقرار جمهوری اسلامی و کسب استقلال و آزادی بوده است.

ظرفیت قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که میثاق خون شهداء و ثمره فداکاری‌های انقلابیون است، آنچنان است که زمینه‌ساز عدالت اجتماعی و تداوم بخش استقلال و آزادی در سایه دولت اسلامی و ارزش‌های والای مکتب اهل بیت طهارت و عصمت(ع) و وجود شرایط لازم اجتماعی برای زندگی سالم و پیمودن راه سعادت و رستگاری دنیا و آخرت برای پیروان راستین مکتب اهل بیت طهارت و عصمت(ع) می‌باشد.

ایران اسلامی امروز خاستگاه همه مسلمانان آزاداندیش و پویندگان راه تکامل و سعادت می‌باشد. و همه شرایط سالم زیستن برای مشتاقان و پویندگان در مسیر حق و حقیقت وجود دارد. امروزه در هیچ نقطه از این کره خاکی این گونه که در جمهوری اسلامی همه شرایط و امکانات لازم برای پیمودن یک زندگی سالم و فراهم بودن همه تسهیلات برای کسب آگاهی‌های دینی و عمل وجود دارد، وجود ندارد. امروز به برکت انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی در هر نقطه‌ا ی از کشور همه امکانات و شرایط لازم برای آموزش، مطالعه، تحقیق معارف اهل بیت طهارت و عصمت(ع) و عمل به این معارف و خلاصه پیمودن راه سعادت و رستگاری حتی به طور رایگان وجود دارد و علاقمندان و مشتاقان در هر سطحی که از آگاهی باشند باز هم می‌توانند از اساتید و معلمان و مربیان عالم و صالح برخوردار باشند.

ب: دستاوردهای انقلاب در جهان اسلام و اصول جهان آزاد و متفکر؛در این قسمت ترجیح می‌دهم چند نظر از داشنمندان و تحلیلگران جهان راجع به عظمت امام خمینی(ره) و دستاوردهای انقلاب اسلامی بیان کنم.
1- پروفسور والنیتین پروساکوف در نشریه زافترا شماره 32-ماه اوت سال 1994 این گونه انقلاب را توصیف می‌نماید: پانزده سال پیش در ایران انقلابی به نام انقلاب اسلامی به وقوع پیوست که همه نیروهایی را که می‌خواهند کره زمین را به آزمایشگاهی برای آزمایشات ضدانسانی خود تبدیل نمایند، به اضطراب انداخت.

2- در میان قیام‌هایی که روح آزاد و تسخیر ناپذیر دارند و علیه نیات «معماران نامریی جهان معاصر حرکت می‌کنند،‌هیچکدام به اندازه پدیده سرنوشت ساز و عصر آفرین سال 1979 ایران توسط مطبوعات آمریکا و اروپا تفبیح نشده است. پانزده سال پیش در ایران انقلابی با نام انقلاب اسلامی به وقوع پیوست که همه نیروهایی که می‌خواهند کره زمین را به آزمایشگاهی برای آزمایشات ضدانسانی خود تبدیل نمایند به بلبشو و اضطراب انداخت.

این انقلاب بدون رهبری امام خمینی، رهبر کبیر غیرممکن بود. وی در طول سی سال مبارزه با سخنان، مقالات و هدایت‌های الهی خود اهداف انقلاب را در قلب و روح مردم ریشه‌دار کرد و آنان را برای مبارزه با معماران نامریی جهان معاصر به صورت یکپارچه برخیزاند. این انقلاب بر علیه رژیم ضدمردمی آمریکایی شاهنشاهی در طول سالهای متوالی نضج گرفت و بالاخره مانند رعد و برق در روز روشن شروع شد. مسئولین سازمان سیای آمریکا اعتراف کردند. ما انتظار چنین چیزی را نداشتیم و از این اتفاق متعجبیم.

این تحلیلگر و محقق جهانی، امام و انقلاب امام را این گونه توصیف می‌نماید «امام خمینی نه تنها یک رهبر انقلابی، بلکه یک فقید عالیقدر اسلامی است. یعنی مظهر «دین» و مرجع تقلید بود. او همانند انبیاء فقط با حضور خود «دین» «سیاست» «انقلاب» «خدا» و «مردم» را و ارتباط ناگسستنی آنها با انسان متفکر را نشان داد و معنی قیام خویش و قیام انبیاء الهی را یادآور شد،او جهان‌بینی مذهبی را احیاء کرد و نور ایمان را روشن ساخت و بزرگترین حماسه عظیم فداکاری عصر ما را به وجود آورد».

3- ریچارد پیوسن-عضو هیات تحریریه روزنامه واشنگتن پست درباره امام چنین می‌نویسد: «امام خمینی رهبر و مبارز اسلامی،‌ متدین و ساز‌ش‌ ناپذیر، شاه را سرنگون کرد و به آمریکا جای واقعی آن را نشان داد، رهبری امام خمینی،‌تصورات کور از حکومت اسلامی را که به عنوان بازگشت به دوران تاریک قرون وسطی تلقی و معرفی می‌کردند برطرف ساخت و ثابت کرد اسلام نیروی متحرک و پویا برای معاصر است شعار معروف نه «شرقی» نه «غربی» موجب استقرار و ایجاد استقلال برای حکومت اسلامی شد و این به دور از اختیار ابرقدرت‌ها اتفاق افتاد. ایران به وضوح نشان داد که راه سومی هم به غیر از «کمونیسم» و «سرمایه‌ داری» وجود دارد».

4- «تیسو تاکیس» کشیش ارتدکس یونانی امام خمینی(ره) را «دست خداوند» بر روی زمین نامید. 

5- پروفسور لنسر استاد فلسفه دانشگاه وین می‌نویسد «فصل جدید نزدیک شدن انسان به خدا را باز کرد». 

او می‌افزاید: امام خمینی با کمک مردم انقلاب ا سلامی را که نقطه عطف مهمی در تاریخ قرن بیستم شد به پایان پیروزمندانه آن رساند. این انقلاب حتی روند تکامل بشر را تغییر داد که این ادعا به هیچ وجه اغراق‌آ‌میز نیست».

6- دانشمندان و تحلیلگران ضمن بررسی انقلابات در دویست سال گذشته، به بررسی و مقایسه 3 انقلاب مهم یعنی انقلاب کبیر فرانسه در سال 1789 و انقلاب اکتبر 1917 روسیه و انقلاب اسلامی 1979 ایران می‌پردازند و اینگونه این سه انقلاب را مقایسه می‌نمایند؛
 فکر انقلاب فرانسه در سال 1789 و منبع پیدایش نظام لیبرال دمکرات در غرب واقع شده و اندیشه‌های انسان دوستی و الویت شخصیت را به ارمغان آورد و انقلاب اکتبر در روسیه در سال 1917 سوسیالیسم والویت جامعه و نظام اجتماعی بلشویستی را به بشریت عرضه کرد و انقلاب اسلامی 1979 ایران، به بشریت معاصر نظام سیاسی معطوف به برقراری عدالت با اولویت حاکمیت خداوند و معنویت را به بشر ارزانی داشت.

این قطره‌ای از دریای اظهارات و تحلیل‌ها درباره عظمت انقلاب اسلامی در جهان معاصر است.

برای دستیابی به شعارهای انقلاب چه باید کرد؟ آیا مسیر درستی را طی می‌کنیم؟
همچنان که توضیح داده شد تاکنون قدم‌های بزرگی برداشته شده است و بسیاری از شعارها محقق شده است از جمله سقوط نظام شاهنشاهی و قطع وابستگی به آمریکا و ابرقدرتها، کسب استقلال سیاسی و تحقق شعار نه شرقی نه غربی، احیای تفکر دینی در جهان به عنوان راه سوم. اینکه مسیر درست بوده است؟ باید بگویم به نظرم مسیر درستی طی شده است اما اینکه به همه اهداف و شعارها رسیده‌ایم،خیر اما جهت حرکت و مسیر درست بوده است.

می دانید به دلیل اینکه انقلاب اسلامی، نفی قدرت‌های استکباری شرق و غرب بوده و می‌باشد، بدیهی است این قدرتها بسیاری از مشکلات را برای شکست انقلاب به وجود آورده‌ا ند. نظیر جنگ تحمیلی هشت ساله، تحریم اقتصادی، تحریک گروه‌های تروریستی و حمایت از گروه‌های تروریستی برای ترور وسیع در ایران.

اما با رهبری صحیح امام و با حضور همه جانبه مردم در صحنه‌ها، تاکنون دشمنان نتوانستند به نیات شوم خود برسند. گر چه مشکلات زیادی را فراهم کرده‌اند.

اینکه چه باید کرد؟ باید با وحدت و اتحاد و انسجام برای رسیدن به همه اهداف انقلاب راه را ادامه داد و همه منابع ملی و ا مکانات را برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی با خردگرایی به کار گرفت. از رفتارهای تفرقه‌ افکنانه و تنگ‌نظری‌های باندی و جناحی و باندبازی خودداری نمود و در همه حال خداوند را حاضر و ناظر اعمالمان بدانیم.

مهمترین عاملی که ممکن است باعث دلسردی انقلابیون سال 57 شود، چیست؟
کمرنگ شدن ارزش‌های والای اسلام و انقلاب در جامعه- تنگ‌نظری‌ها و باندبازی‌ها- بی‌تقوایی‌ها و بی‌توجهی به نیازهای مستضعفان و محرومان- انحصارطلبی و تمامیت‌خواهی از جمله مسایلی هستند که برخلاف اهداف انقلاب و انقلابیون بوده است.

شما روز 12 بهمن کجا بودید؟ اگر خاطره‌ای دارید بیان کنید.
من روز 12 بهمن در معیت حضرت امام خمینی(ره) در همان هواپیمایی که امام به ایران تشریف آوردند، بودم و خاطرات زیادی دارم که از حوصله این گفت‌وگو خارج است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین