امروزه مسئله پول، معیشت و گلیم خود از آب گرفتن به موضوع درجه یک اغلب خانوادهها مبدل شده و به همین سبب عده زیادی از افراد برای دستیابی به ثروتی بیشتر انصاف و همنوعدوستی را به ورطه فراموشی میسپارند.
حاج امانالله احمدی از آرایشگران قدیمی لار به شمار میرود که در گذشتهای نچندان دور و از زمانی که کمتر افرادی به شغل پیراشگری مشغول بودند، وارد این حرفه شده است.
مغازه این آرایشگر، در اصلیترین خیابان این شهر، روبهروی آبانبار سبزکوه واقع شده و به گفته وی، زمانی که این مغازه راهاندازی شد، فقط ۳ مغازه در این حوالی وجود داشته است.
وقتی برای مصاحبه به سمت آرایشگاه حرکت کردم، این دلهره را داشتم که به جهت شلوغی مغازه و حضور مشتریان چگونه وقت مصاحبه بگیرم. با حضور در جلوی مغازه، متوجه دوچرخه قدیمی معروف به دوچرخه ۲۸ شدم که احمدی از آن به عنوان وسیله نقلیه خود بهره میگیرد.
وارد حجره که شدم، خلوت بود و پیراشگر خود در آرایشگاه حضور داشت. به دنبال دلیل خلوتی مغازه بودم که پای حرفهای امان الله احمدی نشستم.
وی متولد سال ۱۳۲۳ هجری شمسی است و به گفته خودش از سن ۱۶ سالگی وارد کار آرایشگری شده است(یعنی بیش از ۶۰ سال) و زیر نظر حاج محمد سلمانپور در قالب شاگردی، به کسب آموزش این حرفه پرداخته است.
آرایشگری که به نیازمندان خدمات رایگان میدهد
احمدی درباره تاریخچه مغازه خود گفت: در ابتدا مغازه ما در کنار مسجد فضلاللهخانی بود و زمانی که به مکان فعلی آمدم در این نقطه از شهر فقط ۳ حجره وجود داشت و همه این نقاط خاکی بود و اکنون تمام خیابان مدرس جنوبی به خیابان اصلی شهر لار و محل داد و ستد تبدیل شده است.
این پیرایشگر قدیمی اصلاح و پیرایش کردن حاج باقرآقا غفوری (از وعاظ و علمای متدین شهر لار) و آیتالله سیدمجتبی موسویلاری(ره) از افتخارات خود میداند و معتقد است: امروز نرخ آرایشگری ساده در حدود ۳۰ هزار تومان است اما بنده اصراری بر پرداخت این نرخ ندارم.
احمدی با اشاره به اینکه عدهای از مشتریان که دارای تمکن مالی به نسبت مناسبی هستند، در هنگام پرداخت هزینه تمام و کمال اقدام میکنند، خاطرنشان کرد: روزانه چندین مشتری به آرایشگاه مراجعه میکند که توان پرداخت هزینهبها را ندارند و بنده هم هیچ مشکلی در ارائه خدمات رایگان به آنها را ندارم.
وی با اشاره به اینکه بیشتر مشتریانش با رده سنی بالا هستند، گفت: در میان مشتریان افراد جوان زیادی هم وجود دارند که از مدلهای رنگارنگ امروزی متنفر هستند و برای انجام یک پیرایش ساده به این مغازه میآیند.
این آرایشگر کهنهکار با اشاره به اینکه از زمان پیدایش بیماری کرونا وضعیت خراب شده و کار و کاسبی از رونق افتاده است، ادامه داد: علت خلوتی مغازه هم به دلیل حضور کمتر مسافران در شهر لار است و به جهت آنکه مردم نیز کمتر از خانه خارج میشوند، از تعداد مشتریان کاسته شده است.
احمدی با ابراز امیدواری نسبت به رقم خوردن آیندهای روشن برای تمام جوانان، گفت: امید میرود زمینه اشتغال جوانان فراهم شود و از طرفی انتظار میرود صاحبان مغازههایی که به جوانان اجاره دادهاند، جوانان را کمک کنند تا به لحاظ وضعیت اقتصادی و تشکیل زندگی دچار مشکل نشوند.
بعضی از جوانان میخواهند از همان پله اول به پشتبام برسند!
وی ضمن توصیه به جوانان خاطرنشان کرد: بعضی از جوانان میخواهند از همان پله اول به پشتبام برسند اما این کار غیرممکن است و باید توجه داشته باشند که با تلاش انسان به موفقیت دست مییابد.
این آرایشگر با اشاره به اینکه به طور مرتب اشیاء و لوازم با الکل مورد ضدعفونی قرار میگیرد، بین کرد: در طول این چند دهه فعالیت خود، با وجود سرکشیهای مستمر کارشناسان بهداشت، حتی یک بار هم ایراد و مشکلی را از بنده نگرفتهاند.
احمدی با بیان اینکه تجهیزات ایمنی همچون کپسول آتشنشانی از گذشته در مغازه موجود بوده است، ادامه داد: خرداد ماه هر سال، موعد پرداخت سالیانه مالیات است که به طور مرتب برای پرداخت آن اقدام میشود.
قرار دادن قفسه کتاب و روزنامه در گوشه آرایشگاه
وی با اذعان به اینکه سواد خواندن و نوشتن ندارد اما اشتراک روزنامه میلاد لارستان را دارد، افزود: برای مطالعه مردم و افراد در نوبت پیرایش، قفسه کتاب و روزنامه در گوشه مغازه تعیین شده است.
این آرایشگر برای تمام مسئولان آرزوی سلامتی و توفیق خدمت به مردم و شهر کرد و گفت: امید میرود مسئولان به فکر انجام درست مسئولیت خود باشند تا در پیشگاه خداوند سربلند گردند.
اغلب مشتریان آرایشگاه احمدی، وی را فردی متواضع، مردمی، بیحاشیه، خدا ترس، با انصاف و نوعدوست میشناسند.
یکی از مشتریان این آرایشگر قدیمی در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه آقای احمدی سالیان متمادی است که توانسته با اخلاق نیکو و خوشگفتاری مشتریان زیادی را به سمت خود جلب کند، اظهار داشت: با وجود گرانیها و مشکلات اقتصادی، هیچگاه نشده از حقالزحمهای که از طرف مشتریان پرداخت میشود، گلایه کند.
وی با اشاره به اینکه بارها دیده و شنیده است که از افراد مستضعف و نیازمند برای انجام کار پیرایشگری هزینهای دریافت نمیکند، افزود: تا پیش از شیوع کرونا، از همان ساعات اولیه صبح و قبل از باز شدن در مغازه، مشتریان در جلوی مغازه در انتظار حضور آقای احمدی بودند.
این شهروند لاری با بیان اینکه با وجود آنکه نرخ پیرایشگری از سوی اتحادیه تعیین و اعلام شده است اما این آرایشگر با نرخی بسیار پائین به مشتریان خدمات میدهد، تصریح کرد: آقای احمدی در کار خود بیشتر از دستگاههای آرایشگری دستی استفاده میکند که امروزه در کمتر مغازهای از آن استفاده میشود.
به گزارش فارس، استفاده از دستگاههای اصلاح قدیمی و دستی که به تعداد زیاد در این مغازه وجود دارد، نشان دهنده سادگی در کار آقای احمدی است. البته در کنار این دستگاهها، ماشینهای آرایشگری امروزی نیز مشاهده میشود.
نکته جالب توجه، وجود قفسهای برای کتاب و روزنامه بود که در گوشه مغازه برای استفاده مراجعهکنندگان و مشتریان تعبیه شده که این اقدام، میتواند الگویی برای سایر مغازهها در ترویج فرهنگ کتابخوانی باشد.