کلاب هاوس (Clubhouse) یک برنامه شبکه اجتماعی مبتنی بر گفتگوی صوتی است که یک سال پیش پا عرصه دنیای شبکههای اجتماعی گذاشت، در این شبکه کاربران میتوانند به مکالمات، مصاحبهها و گفتگوهای افراد در مورد موضوعات مختلف گوش دهند. شبکه اجتماعی کلاب هاوس به تازگی در ایران رواج یافته است و کارشناسان دلیل بخشی از رواج ناگهانی آن در ایران را به تحولات سیاسی پیش رو یعنی انتخابات ریاست جمهوری نسبت میدهند چراکه تبدیل به محلی برای بیان مسائل مختلف به صورت رودررو شده و سخنان بی واسطه به گوش مخاطب میرسد.
در این مدت مقامات مهم کشوری نیز از فرصتی که کلاب هاوس ایجاد کرده استفاده و نظرات خود را بیان کردهاند از جمله این مقامات ظریف، وزیر امور خارجه و آذریجهرمی، وزیر ارتباطات بودند.
با گل کردن کلاب هاوس مانند همیشه بحثهای نیز درباره بومی سازی و جایگزینی آن مطرح شد. در این رابطه امیر خوراکیان، معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی، عنوان کرد: ایجاد مشابه داخلی کلاب هاوس به راحتی مقدور است. وی با دعوت از بخش خصوصی برای ایجاد خدمتی مشابه کلاب هاوس در داخل کشور تاکید کرد: ایجاد سرویس و خدماتی مشابه کلاب هاوس در داخل کشور با توجه به زیرساختهای داخلی به راحتی مقدور است.
کمی بعد از این سخنان بود که در شب ۱۹ فرودین دسترسی به شبکه اجتماعی کلاب هاوس از طریق یک اپراتور محدود شد و روز بعد برخی کاربران اپراتور دیگر امکان دسترسی به این شبکه اجتماعی را نداشتند. حتی برخی رسانهها مدعی شدند؛ فیلتر کلاب هاوس به اپراتورهای همراه ابلاغ شده است.
بعد از آن آذری جهرمی، وزیر ارتباطات، از رفع مشکل مشترکان همراه اول برای اتصال به کلاب هاوس خبر داد. همزمان به با سخنان وزیر، همراه اول در اطلاعیه اعلام کرد: اختلال کلاب هاوس به همراه اول ارتباطاتی ندارد.
اما بر اساس سندی که روز گذشته روابط عمومی وزارت ارتباطات منتشر کرد، سازمان تنظیم مقررات وزارت ارتباطات با ارسال هشداری به سه اپراتور اصلی کشور آنها متهم به اختلال در کلاب هاوس کرد و به اپراتورها ۲۴ ساعت فرصت داد تا اختلال مشهود در شبکه اجتماعی کلاب هاوس را بر طرف کنند.
این اتفاقات شایعه احتمال فیلتر شدن کامل کلاب هاوس را بیش از گذشته توسط دستگاههای ناظر قوت داده است.
اما تهدید فیلترینگ این شبکه نوپا و پرطرفدار در ایران چقدر جدی است؟ آیا قرار است کلاب هاوس نیز به سرنوشتی مانند وایبر دچار شود؟ یا اساسا امکان فیلتر این شبکه اجتماعی به رغم داشتن زیرساختهای فنی قدرتمند وجود دارد؟
مهدی غیبی کارشناسی فناوری اطلاعات در گفتوگو با ایلنا در پاسخ به این سوالات اظهار کرد: احتمال فیلتر کلاب هاوس به ویژه بعد از انتخابات وجود دارد.
وی با بیان اینکه دو دلیل برای قوت گرفتن احتمال فیلترینگ کلاب هاوس وجود دارد، افزود: دلیل اول سخنانی است که توسط برخی از مقامات فضای مجازی در خصوص بومیسازی این شکل از شبکههای اجتماعی مطرح میشود.
غیبی ادامه داد: هر زمان که قرار به حذف یک اپلیکشین یا شبکه اجتماعی باشد تاکید بر توان داخلی برای بومی سازی میشود.
وی دلیل دوم خود را اختلالات در این شبکه اجتماعی عنوان کرد که مشابه آن را در پیام رسان وایبر تجربه شده است.
غیبی یادآور شد: برای فیلتر وایبر ابتدا اختلالاتی در آن ایجاد شد و سپس مسئولان دست به فیلتر زدند.
به گفته وی؛ ایجاد اختلاف با هدف دلزدگی کاربران از یک شبکه اجتماعی یا پیام رسانها انجام میشود.
غیبی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان فیلتر کامل کلاب هاوس با توجه به افزایش قدرت فنی این شبکه اجتماعی نسبت به پیام رسانهای قدیمیتر وجود دارد، گفت: امکان فیلتر کامل کلاب هاوس وجود دارد چراکه برای بن یوزر از بستر مشخصی استفاده میشود.
وی ادامه داد: مانند آن است که شما برای عبور تنها یک مسیر را در دسترس داشت باشید که توسط پلیس کنترل میشود این پلیش هر زمان بخواهد میتواند مسیر شما را ببندد یا به اصلاح بن یوزر کند.
غیبی در واکنش به این پرسش که گفته میشود یکی از دلایل مهم برای فیلتر این نوع شبکههای اجتمالی لو رفت اطلاعات کاربران است، اظهار کرد: تهدید لو رفتن اطلاعات کاربران تنها از طریق این شبکه اجتماعی مطرح نیست، استفاده از هر شبکه اجتماعی یا پیام رسان یا حتی دستگاههای هوشمندی که هر روزه استفاده میکنیم ما را در معرض خطر از دست دادن اطلاعات شخصیمان قرار میدهد.
وی معتقد است؛ نمیتوان انتظار داشت در زمین دیگران بازی کنیم و انتظار داشته باشیم اطلاعات ما در اخیتار آنها قرار نگیرد.
غیبی با اشاره به موضوعات مطرح شده درباره احتمال رفع فیلتر یوتیوب برای عدهای خاص نیز گفت: این موضوع بیشتر به نظر یک شو آف سیاسی برای پیش نمایش VPN قانونی باشد.
وی افزود: پیشتر نیز مسئولان این موضوع را طرح کرده بودند تا VPN قانونی را ایجاد کنند.
غیبی توضیح داد: VPN قانونی یعنی فقط به یک عده خاص اجازه استفاده از یک شبکه اجتماعی یا پیانرسان را دهند که کارشناسی و قابل پذیرش نیست.
به گزارش ایلنا، بر اساس اعلام وزارت ارتباطات هم اکنون ۶۴۰۰ نفر در این روم حضور دارند و به نظر میرسد ماجرای فیلتر بودن، بیشتر یک فرافکنی است.