فضای مجازی در ماههای منتهی به انتخابات به یکی از اصلیترین عرصههای فعالیت نامزدها، رسانهها و کاربران برای اعلام نظر در خصوص انتخابات ۱۴۰۰ تبدیل شده است. کاربران در فضای مجازی به اظهار نظر در خصوص مشارکت یا عدم مشارکت در انتخابات می پردازند و چهرههای مختلف جریانات سیاسی در شبکههایی نظیر توییتر و کلاب هاوس به صریح ترین شکل مورد نقد و تحلیل قرار می گیرند.
گروه داده کاوی ایرنا در گزارشهای مستمر خود و در فاصله حدود ۲ ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، پربازدیدترین محورهای مطرح شده در شبکههای اجتماعی را مورد رصد قرار می دهد. این گزارش بر اساس روش تحلیل کیفی پستهای تلگرامی و توییتها در بازه زمانی ۱۱ صبح شنبه ۲۸ فروردین تا ۱۱ صبح یکشنبه ۲۹ فروردین ماه جمع بندی شده است.
تلگرام و تحلیل سخنگوی شورای نگهبان از انتخابات ۱۴۰۰
سخنان سخنگوی شورای نگهبان در خصوص انتخابات ۱۴۰۰ و تحلیل و آسیب شناسی وی از فرآیند انتخابات ریاست جمهوری مورد توجه کانال های تلگرامی و کاربران این پلتفرم قرار گرفت. کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان گفته است: زمان تغییر قانوناساسی هم قابل پیشبینی نیست و هر زمان شرایط ایجاب کند هیچ نگرانی برای بازنگری قانوناساسی وجود ندارد. یکی از مشکلات در انتخابات ما نقش احزاب است. متأسفانه در کشور ما حزب به معنای واقعی خودش پا نگرفته است.راجع به تبلیغات و پولهایی که از سوی ستادهای انتخاباتی و کاندیداها در انتخابات خرج میشود، هنوز راهکار نظارتی تعیین نشده و قانون در این خصوص ساکت است.گمانهزنی در خصوص رایزنیها و تعامل برخی کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاستجمهوری با شوراینگهبان باید گفت که کذب است.
اعلام نظر هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری از دیگر محورهای پربازدید در میان کاربران شبکه های اجتماعی بوده است. یک کانال تلگرامی ذیل عنوان « ۲ اشکال مجمع تشخیص به طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری» آورد: در جلسه هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، مغایرت یا عدم مغایرت مصوبه مجلس درخصوص طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری با سیاستهای کلی نظام بررسی شد.در این جلسه هیئت عالی نظارت مجمع به این جمع بندی رسید که دو مورد از اشکالات سابق هیئت عالی نظارت همچنان به قوت خود باقی است و اشکالات به شورای نگهبان ارسال شد.
در پی اخبار روز گذشته در خصوص معرفی نامزدهای احتمالی اصلاحطلبان در انتخابات ریاست جمهوری، ۹ گزینه اصلی شورای وحدت اصولگرایان برای انتخابات اعلام شد. منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت در برنامه جهانآرا ۹ گزینه اصلی شورای وحدت اصولگرایان را چنین اعلام کرد: ۱-سید ابراهیم رئیسی ۲ محمد باقرقالیباف ۳-سعید جلیلی ۴-حسین دهقان ۵-علی نیکزاد ۶-امیرحسین قاضی زاده هاشمی ۷-محسن رضایی ۸-عزت الله ضرغامی ۹-سعید محمد.
سخنان ۲ شب پیش طیفهای مختلف اصولگرایان و اصلاح طلبان درباره نامزدی احتمالی قالیباف، روز گذشته در کانال های تلگرامی بازتاب زیادی پیدا کرد. در این میان، صحبت های محمدعلی آهنگران که فعالیت زیادی در فضای مجازی دارد در کانال های تلگرامی منتشر شد. محمدعلی آهنگران اظهار داشته است: قالیباف خدمتگذار و مورد اعتماد رهبری است. در صف سیاسی قالیباف نبودم اما به ایشان رای دادم. اگر یک آقای قالیباف در جریان اصلاح طلبی وجود داشت یا ایشان معتقد به جریان اصلاحات بود سابقه اصلاح طلبی داشت تا به حال بارها رییس جمهور شده بود. به اعتقاد من مهمترین دشمن اقای قالیباف بی مهری بخشی از اصولگرایان در حق ایشان بوده هم در سال ٩٢ و هم در سال ٩٦. با همه نقاط قوت و سوابقی که ایشان داشتند آنقدر که دوستانشان در حد آقای قالیباف ظلم کردن و برای ایشان نقطه ضعف تراشیدند رقبای سیاسی ایشان چنین نکردند.
سعید آجورلو مدیرمسئول روزنامه صبح نو و از حامیان رییس مجلس، دومین فردی بود که سخنانش در مناظره درباره حضور یا عدم حضور قالیباف در انتخابات ۱۴۰۰، در تلگرام بازتاب زیادی پیدا کرد. رسانهها به نقل از آجرلو نوشتند: وجود نشانه هایی مبنی بر نامزد شدن رییسی موجب شده قالیباف وارد میدان نشود.در صورت نیامدن رییسی ، قالیباف نامزد می شود.قالیباف به صورت فردی نامزد نمی شود بلکه بر اساس خواست جریان حاضر است وارد میدان شود. قالیباف آمادگی حضور در عرصه و برنامه برای اداره دولت را دارد اما به واسطه اینکه نشانه هایی مبنی بر ورود آقای رییسی به انتخابات وجود دارد یا حداقل حضور ایشان تاکنون منتفی نشده، به نفع جریان نمی داند که با تعدد نامزد مواجه شویم. در غیر این صورت آقای قالیباف با توجه به تحلیل دولت ائتلافی در صورتی که به هر دلیلی آقای رییسی وارد انتخابات نشوند، نامزد خواهند شد.
ماهیت پلتفرم نوظهور کلاب هاوس یکی دیگر از موضوعات داغ رسانه ها در ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری است، به طوری که برخی صاحب نظران رسانه کلاب هاوس را پدیده انتخابات ۱۴۰۰ عنوان کردند. در این میان مصاحبه ایرنا با رییس انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران بازتاب زیادی در شبکه های اجتماعی و به خصوص کانال های تلگرامی داشته است. به گفته عباس عبدی، کلاب هاوس دست نامزدهای بیبرنامه را در انتخابات رو میکند. اگر نامزدهای بی برنامه و باری به هر جهت وارد صحنه انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ شوند که طبعا نیز حرفهای بیفایده میزنند، در کلاب هاوس دست شان رو می شود. اگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ به کلاب هاوس بیایند با کارشناسان واقعی مواجه خواهند شد. بر خلاف تلویزیون که مجریها با انواع محدودیت با نامزدهای انتخاباتی بحث میکنند در کلاب هاوس کارشناسان هر حوزه و مردم حضور دارند. اگر مشارکت توجیه پذیر و رقبا جدی باشند، کلاب هاوس مشارکت را افزایش می دهد و تنور انتخابات را گرم میکند. در غیر این دو صورت اثر کاهنده روی مشارکت خواهد داشت.
مساله نامزدی سیدابراهیم رئیسی در روزهای اخیر به چالش اصلی جریان اصولگرایی تبدیل شده است. در این ارتباط، سخنان «سیدحسین نقویحسینی» نماینده سابق در تلگرام پربازدید شد که گفته است: مردم در روزهای آینده اخبار جدیدی از کاندیداتوری رئیسی میشنوند. رویکرد جبهه پایداری قبل و بعد فوت آیتالله مصباح به جلیلی تغییری نکرده است. جبهه پایداری مشخصاً از دبیرکل خود در انتخابات حمایت میکند. بسیار بعید است که در صورت عدم کاندیداتوری آقای رئیسی، شورای وحدت و ائتلاف به وحدت برسند. در روزهای آینده مردم خبری درباره کاندیداتوری آقای رئیسی خواهند شنید.اگر در جبهه پایداری دبیرکل یعنی آقای محصولی کاندیدا شود، تشکیلات سمت نامزد دیگری نمیرود و طبیعی است که از آقای جلیلی حمایت نشود.طرح مساله اختلاف بین جلیلی و جبهه پایداری رایزنی رسانهای است.
علی لاریجانی رییس سابق مجلس از جمله چهره هایی است که در روزهای اخیر، بحث های رسانه ای زیادی در خصوص قرار گرفتن نامش لیست اصلاح طلبان به گوش می رسد. با این حال یک کانال تلگرامی با تیتر «تشدید موضع اصلاح طلبان علیه لاریجانی» نوشت: اصلاح طلبان این روزها از ضرورت کاندیدای اختصاصی میگویند. منصوری سخنگوی جبهه اصلاحات ایران: به خاطر آن چیزی که پشت سر گذاشتیم جبهه اصلاحات به کاندیدای خودش فکر میکند تا بتواند کابینه اصلاحاتی نیز داشته باشد.سعید شریعتی: به اجماع رسیدن روی آقای لاریجانی بعید است چرا که دو سوم اصلاحات با وی مخالفند... از طرفی بخاطر شخصیت لاریجانی امکان ندارد وی خود را به اصلاحات عرضه کند. اگر اصلاحات اقای لاریجانی را معرفی کند دیگر چیزی از اصلاحات چیزی باقی نخواهد ماند و از هم میپاشد.
با این حال، دبیرکل حزب کارگزاران انتخاب علی لاریجانی به عنوان گزینه اصلاح طلبان را مردود ندانست. «غلامحسین کرباسچی» اظهار داشت: حرفی در حمایت از لاریجانی نزدهام. این مسأله (حمایت از علی لاریجانی) دروغ یا انحراف در گفتههایم است. البته این سناریو وجود دارد که در انتخاب بین آقای لاریجانی و یک فرد تندرو، جمیع اصلاحطلبان به آن سو حرکت کنند. اگر نیروی ما را هم رد صلاحیت کردند، باید از انتخاب کسانی که کشور را به ورطه سقوط میکشانند، جلوگیری کنیم.
توییتر و ترند شدن هشتگ همگرایی جریان اصولگرایی
حسام الدین آشنا مشاور دکتر حسن روحانی در توییتر نوشت: پیشنهاد می کنم آقایان #حسن_عباسی و #علیاکبررائفیپور- در کنار دیگر عزیزان- نامزدی خود را در انتخابات ریاست جمهوری اعلام کنند. این پیشنهاد ناشی از ادعای جامعیت، ابراز نظرات انتقادی نسبت به همه جناح های دیگر، ارایه دیدگاه های رادیکال، توان سازماندهی و طرفداران پرهیجان ایشان است.
کاربری با نام بانوی گمنام و ساکن اصفهان در توییتر نوشت: همانگونه که مدافعان سلامت نسبت به سلامتی هموطنان خویش بی تفاوت نیستند ما نیز درباره ی آینده و سرنوشت کشور خویش بی تفاوت نیستیم و در انتخابات شرکت خواهیم کرد. #اصفهان_حماسه_ساز
محمد جلیلی دیگر کاربر توییتر نیز نوشت: انتخابات در کشور ما باید مسابقهای برای خدمت باشد، نه مسابقهای برای کسب قدرت نه برای جدایی احزاب و ادیان از یکدیگر ما همه یکی هستیم. انتخابات اسلامی اینگونه است #آذربایجان_غیرتی
ما همه یکی هستیم یکی از هشتگ هایی است که در روزهای اخیر، کاربران نزدیک به جریان اصولگرایی برای ابراز وحدت و همگرایی از آن استفاده می کنند و روزگذشته نیز در توییتر فارسی ترند شد.