کد خبر: ۷۱۷۵۲
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۸۶ - ۱۷:۵۰
عماد افروغ به صدا درآورد؛

زنگ خطر دخالت قدرت در انتخابات

نشود آن كس كه مطیع‌تر است بهتر نشان داده شود
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: عماد افروغ گفت: اصحاب رسمی قدرت و قوه‌ مجریه حق ندارند مستقیم یا غیرمستقیم امكانات و فرصت‌هایی در اختیار برخی از نمایندگان منتسب به خود قرار دهند.

افروغ در گفت‌وگویی با ایسنا، با بیان این‌كه باید جلوی فرصت نابرابر و ناموجه را گرفت و با اشاره به این‌كه انتخابات ریاست جمهوری و مجلس در كشور ما جداگانه برگزار می‌شود، گفت: حتی اگر یك حزب برتر داشتیم كه به وسیله آن، هم كرسی‌های نمایندگی و هم ریاست جمهوری به دست می‌آمد، باز هم اصحاب رسمی قدرت و قوه‌ مجریه حق نداشتند مستقیم یا غیرمستقیم امكانات و فرصت‌هایی در اختیار برخی از نمایندگان منتسب به خود قرار دهند.

وی افزود: در هیچ جای دنیا رسم نیست كه اصحاب رسمی قدرت به طور علنی و آشكار وارد مبارزات انتخاباتی شوند و اگر نماینده‌ها وابسته به اصحاب رسمی قدرت باشند، عملا از فرصت‌ها و امتیازاتی بهره‌مند می‌شوند كه رقابت‌ها را نابرابر می‌كند.

این استاد دانشگاه با اشاره به وابستگی فكری و تشكیلاتی نمایندگان به برخی گروه‌های سیاسی، این امر را طبیعی دانست و افزود: به لحاظ جامعه‌شناسی سیاسی، این بحث جاافتاده‌ای است كه اصحاب قدرت، در انتخابات‌ها منافعی دارند و مستقیم و یا با استفاده از ابزار هژمونی بر انتخابات تاثیر می‌گذارند. البته این واقعیت‌ مطلوب نیست.

به گفته‌ی وی، در ایران، این اتفاق رخ می‌دهد كه حمایت‌ها و دخالت‌ها صورت می‌گیرد اما با توسل و تمسك به ارزش‌ها بیان می‌شود كه هیچ دخالتی در كار نیست.

افروغ با بیان این‌كه من امروز این زنگ خطر را به صدا در می‌آورم، اظهار داشت: امروز به عنوان روشنفكر و فردی ناظر می‌بینم كه عملا اصحاب قدرت دخالت كرده و فرصت‌ها را نابرابر می‌كنند، اما شعار می‌دهند كه دخالتی نداریم.

نماینده‌ی مردم تهران، با تاكید بر این‌كه همه باید روز قیامت جوابگو باشیم، به نظام‌های غربی كه در آن اگر چه دخالت یا حمایتی صورت می‌گیرد اما به نام دین و اخلاق نیست، اشاره و خاطرنشان كرد: ما داریم به نام حكومت دینی و اخلاقی، كاری می‌كنیم كه به لحاظ اخلاقی و دینی مذموم به شمار می‌رود.

به گفته‌ این استاد دانشگاه، اصحاب رسمی قدرت بیان می‌كنند كه دخالتی در امر انتخابات ندارند اما به انحاء مختلف، سخت‌افزارانه و نرم‌افزارانه، ظریف و غیرظریف شاهد این دخالت هستیم و این دخالت، دخالت در جمهوریت است كه موجب آسیب وارد شدن به مردمسالاری در چارچوب مردمسالاری دینی می‌شود.

وی تاكید كرد: باید مراقبت كرد كه آسیبی به وجه جمهوریت و نیز اسلامیت نظام وارد نشود.

نماینده‌ی مردم تهران در مجلس هفتم در ادامه در تعریف استقلال مجلس و نمایندگان،‌ اظهار داشت: اگر نماینده‌ای به قانون اساسی، مبانی انقلاب اسلامی و ضرورت تاریخی انقلاب اسلامی اشراف داشته باشد، متوجه می‌شود كه شان نمایندگی بسیار بالا و به مراتب بالاتر از شان اجرایی و حتی قضایی است؛ چرا كه قوه‌ی قضاییه و مجریه باید اجرا كننده‌ مصوبات مجلس باشند.

افروغ افزود: این وظیفه‌ی تقنینی و نظارتی خاص به گونه‌ای بوده كه یكی از آرزوهای امام(ره) این بود كه در این كشور، مجلس در راس امور قرار گیرد و ایشان بارها به جایگاه خطیر و حساس مجلس تاكید داشتند و حتی اشاره كردند كه مجلس و نمایندگان عصاره‌ فضایل یك ملت هستند.

عضو جریان اصولگرایان مستقل مجلس، معتقد است كه اگر كسی این جایگاه ساختاری را درك كند و آن مبانی را فهم كرده و ضرورت ظهور و بروز انقلاب اسلامی را متوجه باشد، به هیچ‌وجه هیچ توجیهی ندارد كه به گونه‌ای اسیر شبكه‌های تعریف شده و ناشده قدرت و ثروت باشد. منتهی به نظر می‌رسد كه این معنا، آن‌چنان كه باید و شاید، خوب، فهم نشده است.

نماینده‌ی مردم تهران افزود: بنابراین باید تحلیل شود كه این موانعی كه باعث عدم درك كافی می‌شوند، چه موانعی هستند و چرا یك نماینده قبل از نمایندگی خود متوجه این معنا نیست و یا بعد از این‌كه نماینده شد، از این معنا فاصله می‌گیرد، آیا این امر صرفا به ویژگی‌های شخصی نماینده مربوط می‌شود یا بخشی از آن عوامل ساختاری و تاریخی هستند.

وی برخی از این موانع را تاریخی دانست، بدین معنا كه چون در كشور و تاریخ ما یك استبداد كهن و ریشه‌داری وجود داشته كه مانع تجلی جمهوریت و مشاركت و آزادی شده و حرف اول و آخر را در كشور بخش اجرایی می‌زده، هنوز هم رسوباتی از آن تفكر و واقعیت كهن وجود دارد كه در عمل بخش اجرایی باید حرف اول و آخر را بزند.

افروغ با اشاره به وجود اشكال در این‌كه بخواهیم كشور را صرفا بدون مشاركت مردم، جمهوریت و بدون یك قوه‌ی مقننه مقتدر به پیشرفت برسانیم، افزود: بهترین عبارت برای تفسیر این وضع، عبارت حضرت امیرالمومنین(ع) است، مبنی بر این‌كه "لا اری اصلاحكم بافساد نفسی" (قرار نیست به قیمت سلب آزادی از شما و به تباهی كشاندن خودم و با ظلم و ستم شما را به اصلاح برسانم).

به گفته‌ی این عضو جریان اصولگرایان مستقل مجلس، هر قدر هم كه الگوی اصلاح و ترقی خوب باشد، باید هم در شكل‌گیری این الگو، مردم مشاركت داشته باشند و هم در اجرای آن نقش اصلی را ایفا كرده باشند.

وی با بیان این‌كه، بخشی از این حضور و مشاركت مردمی در عرصه‌ی شكل‌گیری، تحقق و اجرای الگوهای مترقی به قوه‌ی مقننه و جایگاه رفیع مجلس شورای اسلامی برمی‌گردد، گفت: در چنین جایگاهی، یك نماینده، به لحاظ ساختاری، نباید به خود این اجازه را بدهد كه برای پیشبرد مسائل شخصی، فردی، گروهی و جناحی و حتی پیشبرد مسائل كشور، از نقش و جایگاه خود با این توجیه كه اگر ما در برخی موارد از وجه تقنینی و نظارتی خود فاصله بگیریم، كار بهتر اداره می‌شود، غافل شود.

عماد افروغ افزود: چنین روندی ضایعه‌ای ساختاری بر جای می‌گذارد، یعنی اگر چه ممكن است طی این روند، ظاهرا كار پیشبردی داشته باشد اما به قیمت نادیده انگاشتن مسوولیت بزرگی كه ضرر درازمدت غیرقابل جبرانی دارد، خواهد بود.

افروغ با بیان این‌كه كار خوب آن است كه هم در شكل‌گیری و هم در اجرای آن، مردم حضور پررنگ و بارزی داشته باشند، افزود: از موانعی كه موجب می‌شود كه یك نماینده نتواند مدرك جایگاه رفیع خود باشد، به جایگاه عرفی او برمی‌گردد، و این جایگاه عرفی همان توقعات و انتظارات روزمره‌ای است كه مردم حوزه‌های انتخابیه از نمایندگان خود دارند و متاسفانه نمایندگان هم در مبارزات انتخاباتی به این جایگاه عرفی دامن می‌زنند و نهایتا از جایگاه تقنینی، كلان و ملی خود غافل می‌شوند.
به اعتقاد این عضو جریان اصولگرایان مستقل، غفلت از جایگاه كلان و ملی نمایندگی به معنای دور شدن از وظیفه نمایندگی و نهایتا تنزل جایگاه مجلس خواهد بود.

این استاد دانشگاه افزود: دامن زدن به جایگاه عرفی نمایندگی باعث شده كه نمایندگان در بهترین حالت، به خاطر پیشبرد مسائل حوزه‌ی انتخابیه خود، لابی كرده و یا در برابر وعده‌ها و وعیدهایی كه دولت به آنها در مقاطع مختلف می‌دهد، كوتاه بیایند چون احساس می‌كنند كه اگر مقاومت كنند، اصحاب رسمی قدرت، جواب مثبتی به آنها نخواهد داد و آنها در دوره بعد انتخاب نخواهند شد.

عضو كمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه گفت كه نماینده نباید به فكر انتخابات بعدی باشد، در واقع هر نماینده‌ای باید به این نیت به مجلس بیاید كه بیش از یك دور نمایندگی نخواهد كرد، به فكر دور بعد نبوده و فقط فكر ادای وظیفه و نمایندگی خود باشد. بی‌محابا و شجاعانه از منافع و مصالح مردم و از جایگاه رفیع قوه مقننه، قانون اساسی و ارزش‌های انقلاب اسلامی دفاع كند و وكیل واقعی ملت باشد نه وكیل دولت.

وی در این راستا ویژگی شجاعت را از جمله خصائص مهم نمایندگی خواند كه باعث می‌شود یك نماینده تن به منافع فردی، گروهی و جناحی ندهد و افزود: اگر جمیع جهات لازم برای نمایندگی لحاظ شود از جمله فهم جایگاه ساختاری مجلس، درك ضرورت انقلاب اسلامی و درك عنصر جمهوریت فلسفه سیاسی مبتنی بر مردم‌سالاری دینی، داشتن شجاعت لازم در كنار وجوه تخصصی، تجربی و كفایت مورد نیاز و بذل تلاش جهت فاصله گرفتن از جایگاه عرفی نمایندگی، یك نماینده به هیچ وجه تابع منویات اصحاب قدرت نخواهد شد.

نماینده‌ی مردم تهران با بیان این‌كه اگر توجه لازم صورت نگیرد و ما نماینده شایسته و شجاعی را به مجلس نفرستیم، كشور ما دچار شكاف‌های زیادی خواهد شد، گفت: ملت ما یك ملت اخلاقی، تكلیف‌گرا، فرهنگی، دینی، حقیقت‌گرا و حقانیت‌گرا است و مستحق این است كه نمایندگانی دینی، اخلاقی، تكلیف‌گرا، حقانیت‌گرا و حقیقت‌گرا وكالت آنها را برعهده گیرند.

افروغ هشدار داد كه نشود كه مردم با انگیزه‌ تكلیف و حقیقت‌خواهی و حقیقت‌گرایی و اخلاق‌گرایی به پای صندوق انتخابات بیایند اما نمایندگانی انتخاب شوند كه چندان سنخیتی با این مقولات ارزشمند نداشته باشند و بیشتر دلمشغول مقولاتی از قبیل منفعت و در بهترین حالت مصلحت باشند.

این عضو جریان اصولگرایان مستقل مجلس، افزود: اگر قرار است كه منفعت و مصلحت، حرف اصلی را بزند، پس باید مردم را با منفعت و مصلحت‌شان به پای صندوق انتخابات كشاند، اما اگر قرار است حرف اول و آخر را اخلاق، دین و حقیقت بزند، بهتر است نمایندگان هم واجد این ویژگی‌ها باشند.

افروغ با بیان این‌كه مصلحت باید روشمند و قاعده‌مند باشد، تصریح كرد: اگر حكومتی مبتنی بر جمهوری اسلامی هستیم و مشروعیت این نظام دو مولفه‌ای بوده و مبتنی بر حقانیت و مقبولیت است، همواره باید شاهد تجلی این دو وجه هم در عرصه‌ی عمومی و هم در عرصه‌ی رسمی باشیم؛ بی‌توجهی به هر كدام از این دو عنصر می‌تواند نهایتا كشور را با بحران بی‌اعتمادی و مشروعیت مواجه كند. 

به اعتقاد نماینده‌ مردم تهران در خانه‌ی ملت، باید به لحاظ فرهنگ‌سازی كار كرد كه نمایندگانی كه لابی می‌كنند، شجاع نیستند و از وظایف نمایندگی خود كوتاه می‌آیند و تابع جایگاه عرفی خود می‌شوند و قدرت‌زده و اجرازده می‌شوند، مذموم و زشت جلوه دهیم و عمل آنها را محكوم كنیم.


عضو كمیسیون فرهنگی مجلس، خاطر نشان كرد: نشود كه خدای نكرده از نماینده شجاع، دلسوز و منتقد تعابیر غلطی جلوه داده شود و رسانه‌ها به گونه‌ای عمل كنند كه آن كس كه مطیع‌تر و منقادتر است بهتر نشان داده شود، چرا كه این ظلم مضاعف است؛ یعنی هم مجلس را از وظیفه‌ اصلی خود دور كرده‌ایم و هم جایگاه شایسته را به نماینده‌ای كه ایفای وظیفه می‌كند نداده‌ایم.

وی در پایان در این راستا نقش رسانه به ویژه رسانه‌ی ملی را یادآور شد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۱۴:۰۹ - ۱۳۸۶/۱۲/۱۲
0
0
در شهرستانها مثل روز روشن دارند از امكانات دولتي وبيت المال اصول گرايان (به اصطلاح) بذل وبخشش مي كنند.كجاشو ديديد...
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین