جنگجویان طالبان حملات خود را در سراسر افغانستان شدت بخشیدهاند؛ هدف آنان تصرف نواحی بیشتر در آن کشور در میانه خروج نیروهای امریکایی از افغانستان است. دولت افغانستان برای مقابله با ستیزهجویان طالبان از جنگسالاران محلی حمایت میکند و مردم محلی را مسلح میسازد.
به گزارش آفتابنیوز؛ شبکه خبری "دویچه وله" آلمان مینویسد: "برخی از کارشناسان مسائل افغانستان مسلح کردن مردم محلی در برابر طالبان را خطری بالقوه قلمداد میکنند. گفته میشود که طالبان مناطق روستایی افغانستان را در دست گرفتهاند. مقابله با طالبان بدون پشتیبانی هوایی ناتو کاری دشوار برای دولت افغانستان خواهد بود.
وزارت خارجه روسیه روز جمعه اعلام کرد که طالبان اکنون کنترل دو سوم مرز افغانستان با تاجیکستان را در اختیار گرفته است. در اوایل هفته جاری، طالبان حملهای را برای تصرف شهر قلعه نو مرکز استاد بادغیس انجام دادند که اولین تلاش آنان برای تصرف یک شهر بزرگ از زمان آغاز خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بوده است.
کارشناسان معتقدند طالبان به سوی کابل پیشروی میکنند و تنها موضوع مطرح در این میان مسئله زمان است. برخلاف امیدواری "جو بایدن" رئیس جمهوری امریکا به توان نیروهای نظامی دولتی افغانستان برای مقابله با طالبان، واقعیت آن است که "اشرف غنی" رئیس جمهوری افغانستان به سختی میتواند قدرت را حفظ کند.
روند صلح پس از توافق ۲۰۲۰ امریکا با طالبان در قطر نتایج مطلوبی به همراه نداشت. گفتگوهای بین افغانی متوقف شده و دولت و طالبان یکدیگر را مقصر بنبست کنونی میدانند. اشرف غنی گزینههای محدودی در اختیار دارد. او اکنون به فرماندهان جنگی ضدطالبان و شخصیتهای قبیلهای کمک میکند.
مقامهای دولتی افغانستان به "دویچه وله" میگویند مردم با در دستگیری اسلحه از نیروهای امنیتی افغانستان در برابر طالبان حمایت میکنند.
"اسدالله ندیم" تحلیلگر مسائل امنیتی در کابل، اما به "دویچه وله" میگوید مسلح کردن مردم در کوتاه مدت میتواند موثر باشد اما در آینده به معضلی بزرگ برای افغانستان تبدیل خواهد شد. از دید او مردم میتوانند بیعت خود را با دولت افغانستان تغییر دهند؛ به خصوص در صورتی که به این باور برسند که منافعشان با حمایت از سایر بازیگران بهتر تامین میشود. مردم اسلحه در دست و رهبران و جنگسالاران محلی میتوانند هر زمانی که بخواهند به دولت پشت کنند.
از دید "ندیم" در عوض دولت افغانستان باید بر روی تقویت ارتش آن کشور تمرکز کند.
"نصرت الله استانکزی" استاد دانشگاه کابل میگوید دولت برای مدیریت بهتر وضعیت باید شبه نظامیان محلی را تحت کنترل ارتش افغانستان در آورد.
"احمد رشید" روزنامهنگار مشهور و فعال در زمینه تحلیل مسائل افغانستان میگوید: "طالبان نه تنها در مناطق سنتی خود در جنوب افغانستان، مانند قندهار یا هیرمند بلکه در مناطق شمالی مانند مزار شریف نیز در حال پیروز شدن است. به نظر میرسد نیروهای دولتی افغانستان در حال عقبنشینی از مواضع خود هستند. این در حالی است که جنگسالاران در حال مسلح شدن برای مقابله با طالبان هستند. این وضعیتی فوق العاده خطرناک است که میتواند به کشورهای همسایه نیز سرریز شود. اگر تحولات به این سمت حرکت کنند پایان کار افغانستان رقم خواهد خورد".
"مایکل کوگلمن" پژوهشگر در مرکز ویلسون در واشنگتن، اما میگوید: "افغانستان از قبل درگیر جنگ داخلی بوده است. حتی در حالی که شبه نظامیان ضد طالبان در حال افزایش و قدرتگیری هستند دولت در کابل کماکان ضعیف به نظر میرسد و محبوب نیست. پرسش این نیست که آیا افغانستان با احتمال جنگ داخلی مواجه است یا خیر؛ چرا که اکنون در جنگ داخلی به سر میبرد پرسش اصلی آن است که جنگ داخلی فعلی تا چه اندازه میتواند بدتر شود"؟