غلامرضا اباذری اظهار کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته این احتمال میرود که قلمرو مناطق بیابانی کشور بیش از این میزان باشد، در این راستا و برای بررسی دقیق مساحت بیابان و قلمرو مناطق بیابانی کشور مطالعاتی در دستور کار سازمان قرار گرفته است که میتواند میزان دقیق بیابانهای کشور مشخص شود.
وی افزود: بیابان زایی یک مقوله چند وجهی است که بخشی از آن حاصل شرایط طبیعی حاکم بر مناطق است که اتفاق میافتد، نظیر خشکسالی، تغییر اقلیم، گرمایش زمین و بخشی هم ناشی از عملکرد و دخالت غیر طبیعی و انسانها است.
اباذری به عوامل غیر طبیعی ایجاد بیابان در کشور اشاره کرد گفت: این عوامل شامل بهره برداری بی رویه برای تولید علوفه، چرای دام، بوته کنی و یا فعالیتهای بهره برداری از معادن به خصوص از نوع سطحی و بهره برداری نامناسب از آبهای زیر زمینی، ایجاد چاههای عمیق و سدسازیها است.
۲۲ استان کشور در محدوده مناطق بیابانی هستند
معاون دفتر امور بیابانهای سازمان جنگلها و مراتع کشور گفت: با این حجم از فعالیتها، کنترل بیابان صرفاً در حوزه سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری نیست و باید مجموعه دستگاهها همکاری کنند.
وی با اشاره به اینکه برای پدیده بیابان زدایی باید وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی با ارائه الگوهای کشت مناسب و صنعت معدن تجارت برای کنترل شرایط پای کار باشند، اظهار کرد: شرایط بیابانی سبب شده که کنوانسیون مقابله با بیابان زایی در کشور شکل بگیرد تا دستگاهها با همکاری هم این پدیده را کنترل کنند.
اباذری تصریح کرد: با توجه به تشکیل کنوانسیون مقابله با بیابان، امیدواریم با هماهنگی بین دستگاههای عضو این کنوانسیون شاهد توسعه و احیای مناطق بیابانی کشور باشیم.
معاون دفتر امور بیابانهای سازمان جنگلها و مراتع کشور گفت: در حال حاضر ۲۲ استان کشور در محدوده مناطق بیابانی هستند و استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان و یزد شرایط رویشگاه مختلفی برخوردار هستند.
وی افزود: در شمال استان ایلام جنگلهای بلوط وجود دارد ولی در جنوب این استان بیابان و شرایط رویشی خلیجی عمانی شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه دو میلیون جنگل دست کاشت در مناطق بیابانی کشور وجود دارد، گفت: این میزان جنگل دست کاشت برای کنترل و جلوگیری از تخریب خاک، عدم وجود خسارت به سکونتگاههای روستایی، مزارع، باغات و مسیرهای مواصلاتی پیگیری و ایجاد شده است.
معاون دفتر امور بیابانهای سازمان جنگلها و مراتع کشور گفت: روند تخریب از احیای بیابانها جلوتر است و امیدواریم همه استانها با هماهنگی در راستای وظایف سازمانی با اولویت حفاظت بعد توسعه، بهره برداری از منابع طبیعی گام بردارند.
اباذری به رویکرد جدید سازمان جنگلها و مراتع در بحث مقابله با بیابان زدایی اشاره کرد گفت: یکی از نکات بحث مشارکت است و در این راستا مجموعه فعالیتهایی به صورت حاکمیتی در حوزه سازمانی شکل گرفته و از گذشته نیز وجود داشته، استفاده از جوامع محلی و بهره برداران است.
وی ادامه داد: با مشارکت مردم، جوامع محلی، بهره برداران و افرادی که در مناطق بیابانی ساکن هستند، دستورالعملی در سازمان تحت عنوان ابلاغیه سیاستها و ضوابط جدید مناطق بیابانی تهیه شده است.
معاون دفتر امور بیابانهای سازمان جنگلها و مراتع کشور ادامه داد: در بحث اقدام ملی مقابله با بیابان زدایی در قالب یک طرح پیش بینیها و پیشنهاد ارائه شده است ولی متأسفانه متناسب با نیاز اعتبارات در اختیار این بخش گذاشته نشده است.