آفتابنیوز :
آفتاب: بسیاری از تحلیلگران سیاسی غربی طی ماههای اخیر دیپلماسی را ابزاری موثر برای متقاعد ساختن ایران به کنار گذاشتن برنامه هستهایاش عنوان کرده و به دولت بوش توصیه کردهاند که با کنار گذاشتن لحن تهاجمی و تهدیدآمیز خود و پرهیز از بزرگ نمایی تهدید اتمی ایران مذاکرات مستقیم با تهران را هرچه زودتر آغاز کند.
آنچه در پی میآید گزیده مقالهای است که روز دوشنبه در روزنامه آمریکایی سیاتل پست در همین زمینه به چاپ رسیده است:
«علیرغم تبلیغات پرسروصدا و تاکتیک های سختگیرانه دولت بوش علیه ایران، به نظر میرسد انتشار گزارش اخیر محمد البرادعی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ایران را جسورتر از همیشه ساخته و این کشور را در مسیری تازه برای دنبال ساختن برنامه هستهایاش قرار دادهاست.
شاید آنچه که منتقدین محمد البرادعی را از گزارش تازه وی ناخرسند ساخته این است که بر مبنای گزارش او در کسب هدف نهایی خود ـ یعنی حصول اطمینان از عدم ساخت تسلیحات هستهای در ایران – بهگونه ای بسیار منطقی موفق بودهاست.
البته این گزارش بدان معنی نیست که همه ابهامات مربوط به برنامه هسته ای ایران برطرف شده، اما آنچه که بوش و شرکایش در اسرائیل نمیخواهند ما بفهمیم این است که گزارش آخر IAEA تاکید دارد که «برنامه کاری» این نهاد در تشخیص ماهیت «ابعاد مشکوک» برنامه هستهای ایران موفق عمل کرده و تهران را ناگزیر به متوقف ساختن فعالیتهایی ساخته که مستقیما میتواند به ساخت تسلیحات هستهای منجر شود.
تاکنون هر آنچه که دولت ما (آمریکا) انجام داده تلاش برای مرعوب ساختن ایران با استفاده از کشتی های جنگی و زبان تهدید بوده است. اما کاخ سفید برای اثبات ادعاهایش چه مدرکی دارد؟ یک دستگاه لپ تاپ که سال 2004 از ایران قاچاق شدهاست!
بنا به یک گزارش محرمانه سال 2006 در واشنگتنپست به چاپ رسید اعتبار اطلاعات موجود در این لپتاپ قابل اثبات نبوده و حتی این بدگمانی وجود دارد که اطلاعات ناقص موجود در آن را خود ایرانیها برای به اشتباه انداختن غرب درباره ابعاد واقعی برنامه هستهایشان جعل کردهباشند. بدتر آنکه بعدها شنیده شد این لپ تاپ را سازمان مجاهدین خلق (منافقین) که یک گروه مسلح مخالف حکومت ایران است در اختیار غربیها گذاشتهبود.
در این شرایط بهترین کاری که آمریکا و متفقین اروپایی اش می توانند انجام دهند ارائه یک پیشنهاد عملی به ایران است که به آن کشور شانسی واقعی برای از سرگیری روابط بدهد. به نظر نمی رسد ادامه چند دور دیگر از تصویب تحریمهای شدیدتر علیه ایران ، و یا حتی عملیات نظامی ، تاثیری در توقف برنامه هستهای تهران داشته باشد، جز آنکه با افزایش مشکلات مردم ایران آنها را نسبت به غرب خشمگینتر سازد.