«استفن کلمنت» در ادامه اظهارات خود که یک نسخه آن در تارنمای سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا منتشر شد، افزود: اتحادیه از تلاشها در داخل کمیسیون مشترک برجام و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این زمینه حمایت میکند.
وی بیان داشت که اتحادیه اروپا حمایت خود را در زمینه اجرای کامل و موثر برجام مورد تاکید قرار میدهد و مصمم است تا با جامعه جهانی برای حفظ این توافق که عنصر مهمی در معماری نظام جهانی عدم اشاعه تسلیحات اتمی بشمار میرود همکاری کند. سفیر اتحادیه اروپا از تمام کشورها خواست تا از اجرای برجام در راستای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد حمایت کنند.
وی افزود که اتحادیه اروپا به مسائل مرتبط با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال دوباره تحریمها اذعان دارد. کلمنت با اشاره به اینکه اجرای کامل و قابل راستی آزمایی برجام از سوی ایران حائز اهمیت است تصریح کرد که رفع تحریمها نیز بخش مهمی از توافق به شمار میرود. این دیپلمات اروپایی ادعا کرد که اتحادیه اروپا به طور کامل به تعهداتش ذیل برجام از جمله رفع تحریمها عمل کرده است.
توافق هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ و اتحادیه اروپا در سال ۱۳۹۴ به امضا رسید و به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید شد. اما دونالد ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ به طور یکجانبه به مشارکت آمریکا در این توافق پایان داد و تروریسم اقتصادی را با هدف فشار حداکثری علیه مردم ایران اعمال کرد.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
کلمنت در بخشی از اظهارات خود نسبت به اقدامات ایران در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام ابراز نگرانی و تاسف کرد و از تهران خواست تا تمام اقداماتی را که با این توافق ناسازگار است به عقب برگرداند.
این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر اعلام کرده است که در صورت لغو تمام تحریمهای آمریکا به نحوی که قابل راستی آزمایی باشد، به اجرای تعهداتش در برجام باز میگردد.
حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رییسی، رییسجمهوری ایران پیشتر در سخنانی تاکید کرد که از منافع ملت ایران یک قدم عقب نشینی نخواهد کرد. وی تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات وین به دنبال رفع تحریمها و منافع ملت خواهد بود.
سفیر اتحادیه اروپا در آژانس، در بخش دیگری از اظهاراتش نسبت به گزارشهای اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص کاهش دسترسی بازرسان این سازمان به مراکز اتمی ایران ابراز نگرانی کرد. وی ادعا کرد که تصمیم ایران در چارچوب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» توان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای راستی آزمایی صلح آمیز بودن فعالیتهای اتمی ایران را به میزان قابل توجهی محدود کرده است.
این دیپلمات اروپایی بر همین اساس از نتایج سفر اخیر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران و توافق به دست آمده با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران استقبال کرد و آن را گامی به جلو خواند.
رافائل گروسی و محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران یکشنبه گذشته در تهران بیانیه مشترکی صادر و توافق کردند تا به بازرسان آژانس اجازه داده شود نسبت به سرویس فنی تجهیزات نظارتی مشخص شده و جایگزینی کارتهای حافظه آنها که تحت مهر و موم مشترک در ایران نگهداری خواهند شد، اقدام کنند.
بر اساس بیانیه مشترک که به امضاء دو طرف رسید، آنها روحیه همکاری و اعتماد متقابل و اهمیت تداوم آن و همچنین ضرورت رسیدگی به موضوعات فیمابین در فضایی سازنده و منحصراً فنی را مورد یادآوری و تاکید مجدد قرار دادهاند.
«استفن کلمنت» در پایان اظهاراتش عنوان کرد که اتحادیه اروپا از تلاشهای مدیرکل آژانس در زمینه راستی آزمایی و بازرسی از فعالیتهای اتمی ایران ذیل برجام حمایت میکند.