آفتابنیوز :
آفتاب: دکتر عنایت اله بیابانی نایب رییس خانه کشاورز با اشاره به واردات میوه شب عید و گرانی آن در روزهای بعد از تعطیلات به خبرنگار اقتصادی آفتاب گفت: «محصول وارداتی نمیتواند برای مصرفکننده کمدرآمد، ارزان تمام شود چرا که مرکبات وارداتی کمتر از کیلویی 1250 تومان که همان قیمت وارد شده است به مردم فروخته نمیشود. در شرایطی که میتوان مرکبات تولید داخل را کیلویی 700 تومان فروخت».
وی یادآور شد: «من امروز در منطقه تنکابن از 4 انبار مرکبات دیدن کردم که به طور متوسط 500 هزار تن مرکبات موجود است که دولت به قیمت ذخیرهسازی از آنها خریداری نمیکند. چنانچه اگر بازار با واردات بیرویه اشباع نمیشد و محصولات داخلی برچسب یخزدگی نمیخورند،محصولات داخلی مازاد تولید با کیفیت بالا و قیمت مناسب در دسترس مردم قرار میگرفت چرا که ما 4500 تن مرکبات یخنزده و سالم در انبارها داریم».
وی خاطرنشان کرد: «در شرایطی که واردکنندگان موز افراد مشخصی هستند و قیمت جهانی موز هم مشخص است و باید با قیمت 700،800 تومان توزیع شود واردات مرکبات بر قیمت این محصول تاثیر گذاشته و قیمت آن کمتر از 1600 تومان نیست».
واردات بیرویه که به عنوان حمایت از مصرفکنندگان داخلی مبنایی برای بالا بردن قیمت محصولات دیگر است، محصولات رقابتپذیر ما را دچار مشکل کرده است».
وی با اشاره به قیمت محصولات کشاورزی دیگر به ذخیرهسازی سیب اشاره کرده و گفت: «سیب ذخیرهسازی شده بود چرا باید به قیمت 1500 تومان به مصرفکننده فروخته شود و یا قیمت گوجهفرنگی بین 1500 تا 300 تومان است. نبود این محصولات به اقشار آسیبپذیر لطمه زده و سوء تغذیه ایجاد میکند».
وی در ادامه افزود: «روند رو به رشد تولیدات داخلی میتواند واردات را زیر سوال ببرد به جای واردات بیرویه باید بازار و بازرگانی بعد از تولید را اصلاح کنیم».
وزارت جهاد به جای اصلاح سیاستها به واردات دامن میزند در صورتی که بخشی از باغها از بین رفته و میتوان با سیاست درست تولیدات داخلی را افزایش داده و حتی مازاد آن را برای ارزآوری به کشوردیگر صادر نماییم. چرا که مدیریتهای غلط برای بعضی تهدیدها،تهدیدات دیگری ایجاد میکند مثلاً کسانی که در تولید مرکبات صدمه دیدهاند به کاشت کیوی روی میآورند و برای چند سال بازار را اشباع میکنند و آن را هم مود تهدید قرار میدهد».
عدم اصلاح تولید و رشد تولیدات بیرویه کیوی محصولات باغبانی مرکبات را تهدید میکند و در نهایت سیاستهای غلط بعد از تولید هم به تولیدکننده و هم به مصرفکننده آسیب میزند.
وی در مورد پاسخ وزارت بازرگاین به دکتر احمد تولی و الیاس نادران « ... جالب توجه است که در یازده ماه سال 1386 میزان واردات سیب و مرکبات به کشور معادل 127 هزار تن و متقابلاً صادرات سیب و مرکبات از کشور معادل 237 هزار تن بوده است»گفت: «سوال دکتر توکلی و آقای نادران بسیار به جاست. وزیر بازرگانی باید توضیح دهد که چرا تولید داخلی را نابود کرده و با توجه به مازاد میوه داخلی با واردات آن موافقت کرده است».
با توجه به اینکه مصرف سرانه و تولید مشخص است اگر بخشی از محصولات از بین رفته چرا بخشی که در انبارها مانده را به بازار تزریق نمیکنند. اینها مصیبتهایی که کشاورزان با آنها روبهرو هستند».