آفتابنیوز : آفتاب: اگر نگوییم لهستان مهم ترین کشور اروپای شرقی بعد از روسیه است می توانیم لهستان را جزء کشورهای مهم این منطقه در نظر بگیریم. بعد از پیوستن لهستان به اتحادیه اروپا در سال 2004 میلادی و شکست حزب راست گرای «برادران کاچینسکی» در انتخابات پارلمانی اکتبر 2007، لهستان فصل تازهای را در جهت همگرای بیشتری با اعضای اتحادیه اروپا آغاز کرده است که ماه عسل این همگرایی را می توان تصویب پیمان لیسبون در پارلمان این کشور دانست که به امضای رئیس جمهور «لخ کاچینسکی» نیز رسید. همچنین با افزایش نیروهای لهستانی در افغانستان و خروج این نیروها از عراق تا دسامبر 2008 روابط لهستان و ناتو را وارد فاز تازه ای کرده است.
دكتر «هادی فرج وند» سفير جمهوری اسلامی ایران در ورشو، در گفتگو با خبرنگار سرویس بینالملل آفتاب، به تشریح لهستان به عنوان بستر تحولات اروپای شرقی با ایالات متحده آمریکا پرداختهاست. «هادی فرجوند» در مورد احتمال وتو شدن مذاکرات روسیه با اتحادیه اروپا توسط لهستان گفت: «مطلبی هفته گذشته از قول رئیسجمهور لهستان در مطبوعات این کشور منتشر شد که در صورتی وضعیت پیوستن گرجستان و اوکراین به ناتو مشخص شود. لهستان مذاکرات روسیه و اتحادیه اروپا را وتو نخواهد کرد. بلافاصله این اظهارنظر با انتقاد روسیه و محافل داخلی لهستان مواجه شد. البته وی پس از مدتی مواضع منصوب به خود را تکذیب کرد. در واقع شرایط به همان نقطه قبلی برگشت که قول داده بودند مذاکرات روسیه و اتحادیه اروپا را وتو نکنند. با توجه به اینکه در چند ماه اخیر مسئله تنش با روسیه به نحو چشمگیری کاهش پیدا کرده است. به نظر نمیرسد که لهستان مذاکره روسیه و اتحادیه اروپا را مانند گذشته وتو کند».
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ورشو درباره نقش آمریکا در تجهیز ارتش لهستان افزود: «لهستان درباره استقرار سامانه موشکی مذاکراتی با آمریکا شروع کرده است. آن چیزی که در مطبوعات درباره این موضوع منعکس میشود مشخص میکند که طبق این توافق سیستم تسلیحاتی لهستان توسط آمریکا مدرنیزه میشود».
وی افزود: «در همین رابطه پیشنهادهایی از سوی مقامات آمریکایی مطرح شده است و ارقام زیادی عنوان میشود. ولی مشخص نیست که لهستان تا چه اندازه به کمک آمریکا برای ارتش خود احتیاج دارد و مذاکره برای تجهیز ارتش این کشور ادامه دارد. تنها موردی که مشخص است این مدرنیزاسیون زمان زیادی به طول خواهد انجامید».
فرجوند در مورد نحوه و نوع مدرنیزاسیون ارتش لهستان توسط آمریکا اظهار داشت: «جزئیات مدرنیزه کردن ارتش لهستان هنوز مشخص نیست ولی آنچه که مشخص است مدرنیزه کردن نیروی هوایی و دفاع ضد موشک لهستان بخشی از این نوسازی ارتش محسوب خواهد شد که از آن جمله میتوان به تجهیزات سیستم ضد موشکی از نوع پاتریوت اشاره کرد. در کنار این موضوع، مقامات لهستانی به دنبال کم کردن مخالفت روسیه در این زمینه هستند و یا حتی به طور کلی مخالفتی وجود نداشته باشد».
وی گفت: «به هر حال روسیه همسایه بسیار مهمی برای لهستان محسوب میشود و مقامات لهستانی به مصلحت خودشان نمیدانند که وارد مرحله جدید تنش با روسیه شوند. به تازگی مذاکراتی بین روسیه و لهستان در این مورد انجام گرفته است که در نهایت مابین آنها توافقی حاصل نشد. روسیه خواستار نظارت دائم بر روی این تاسیسات است ولی مقامات لهستانی این شرط روسیه را قبول نکردند و به آنها اجازه دادند که در مواردی بتوانند از این تاسیسات بازرسی داشته باشند».
وی درباره آینده سپر موشکی در لهستان یادآور شد: «در مورد راهاندازی سپر موشکی این بحث مطرح است که بستهایی به صورت غیررسمی به مقامات روسیه پیشنهاد شده است. در این پیشنهاد تاسیسات به صورت کلی مستقر میشود ولی تا زمانی که موشکهای بالستیک کشورهایی مانند ایران جدی نشده است، این سیستم را عملیاتی نخواهند کرد. در واقع طرح این پیشنهاد از طرف لهستان در جهت کاهش مخالفت روسیه با استقرار سپر موشکی میتوان تفسیر کرد. این در حالی است که اصل استقرار سپر موشکی مورد قبول روسیه نیست».
فرجوند در مورد تغییر آرایش نیروهای سیاسی در لهستان به دنبال روی کار آمدن دولت جدید اظهار داشت: «بعد از فروپاشی دولت کمونیستی در این کشور دولتهایی در لهستان به سر کار آمدهاند که به نحوی گرایش غربی دارند و با غرب روابطی خوبی برقرار کردهاند».
سفیر ایران در ورشو گفت: «لهستان از سال 1999 به عضویت ناتو و از سال 2004 وارد اتحادیه اروپا شده است. به همین دلیل سعی میکند سیاستهای خود را همسو با غرب تنظیم کند. در واقع لهستان با اینکه عضو اتحادیه اروپا محسوب میشود ولی به دنبال روابط نزدیک و نیز استراتژیک با آمریکا است. این سیاست،با تغییر دولتها در ورشو دستخوش تحول نشده است. رئیسجمهور و نخستوزیر لهستان با اینکه از احزاب رقیب هستند ولی در این مورد سیاست مشترک دارند تا از مزایای اتحادیه اروپا و ناتو بهرهمند شوند و نیز با آمریکا وسایر کشورهایی که از آنها به ارودگاه غرب تعبیر میشود رابطه حسنهایی داشته باشند».
مسئول دیپلماسی ایران در ورشو درباره حضور نیروهای لهستانی در عراق و افغانستان گفت: «لهستان به هر حال در افغانستان حضور دارد ولی تا پایان سال میلادی به حضور نیروهای این کشور در عراق پایان خواهند داد. در واقع لهستان به ماموریتهای نظامی که درچارچوب اتحادیه اروپا و ناتو وجود دارد، مشارکت میکند و توجیه آنها این است که در قالب یک اتحادیه اروپایی این فعالیتها انجام میشود».
فرجوند در پایان ضمن تشریح روند عضویت لهستان در قرارداد لیسبون و نیز تصویب این اعلامیه توسط پارلمان لهستان افزود: «قرارداد لیسبون توسط پارلمان این کشور که دولت جدید گرایشات بیشتری در آن دارد به تصویب رسید و در نهایت رئیسجمهور نیز آن را امضاء کرد. بیشتر مردم لهستان طرفدار الحاق در پیمان لیسبون هستند و نظرسنجیها آمار بالایی را در این زمینه نشان میدهد. این بزرگترین پشتوانه برای دولت ورشو محسوب میشود. در واقع اگر پیمان لیسبون در لهستان به رفراندوم گذاشته شود با درصد بالایی به تصویب خواهد رسید».