آفتابنیوز :
آفتاب: چهره ماندگار سال 86 و محقق و صاحبنظر امور فرهنگی، سیاسی و اجتماعی، با رای مردم اصفهان در 24 اسفندماه سال گذشته، به دور دوم انتخابات مجلس هشتم شورای اسلامی راه یافت.
محمدمهدی مظاهری، عضو هیات علمی دانشگاه و صاحب تالیفات، مقالات و تحلیلهای ارزشمندی است که با اخذ مدارج عالی علمی و طی دورههای فوق تخصصی از جمله "فوق دکترای فنآوری مدیریت بحران (AIT)" به عنوان چهرهای علمی، اعتباری بینالمللی یافته است.
وی حضور فعال در تاسیس پژوهشکده قرآن و عترت (ع)، مرکز مطالعات میان فرهنگی و واحد علوم و تحقیقات اصفهان، مدیر مسئولی و عضویت در هیات تحریریه چندین نشریه معتبر علمی و پژوهشی و تجارب و سوابق عالی مدیریتی در عرصههای مختلف اجرایی برونمرزی و درونمرزی را در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است.
همچنین مظاهری، استاد راهنما و مشاور دهها پایاننامه در مقاطع دکترا و کارشاسی ارشد بوده و انتشار دهها کتاب و مقاله علمی در حوزههای ملی و بینالمللی از جمله فعالیتهای وی در عرصههای علمی و فرهنگی است.
وی هماکنون معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی است.آنچه در ادامه میآید، مشروح گفتوگوی مظاهری است با خبرنگار سیاسی آفتاب:
چه عوامل و ضرورتهایی را برای حضور خود در مجلس شورای اسلامی احساس کردهاید؟
همانطور که در دین و شریعت اسلام نیز به صراحت اعلام شده انسانها در تمام مراحل زندگی در برابر اعمال خود مسئول هستند. بنابراین آدمی اگر برای انجام امری که توانایی آن را داراست، پیشقدم نشود و به نوعی از مسئولیت شانه خالی کند در پیشگاه خداوند مسئول است. البته این اصل در تمام مراحل زندگی انسان جاری است و تنها اختصاص به موضوع مشارکت در انتخابات یا دیگر مسئولیتهای سیاسی و اجتماعی نخواهد داشت.
بر اساس این اصل و به رغم عدم تمایل برای حضور در انتخابات با توصیههای برخی از مسئولان ارشد نظام و نیز با توجه به سوابق مدیریتی در پستهای دولتی و غیردولتی به ویژه در حوزه حساس فرهنگی و مشاهده برخی ناهنجاریها در این عرصه مهم، خود را برای مسئولیت خطیر نمایندگی مردم آماده ساختم. از سوی دیگر همانطور که رهبر فرزانه انقلاب نیز یادآور شدند، مجلس، امروز نیاز به مجتهدین و متخصصین مؤمن و معتقد به نظام دارد تا در دنیای پرآشوب بتوانند ضمن ساماندهی امور جامعه، حافظ و تضمینگر منافع ملی باشند.
اولویتهای کاری و برنامههای خود را در صورت کسب رای مردم و ورود به مجلس بفرمایید؟
یکی از اهداف و برنامههای من که قبلاً نیز در سخنرانیها و تبلیغات انتخاباتی به آن اشاره داشتم، محرومیتزدایی و ایجاد رونق اقتصادی در منطقه است. از اینرو در صورت توفیق در دوره دوم انتخابات تلاش خواهد شد ضمن استفاده از تمام ظرفیتهای استانی برای عمران و آبادانی، با گسترش فضای آموزش عالی و سرمایهگذاری در زیرساختهای اقتصادی بسترهای لازم برای رشد و توسعه در تمام زمینهها فراهم گردد.
از سوی دیگر، با رویکرد فرهنگی حمایت از نخبگان فرهنگی و محصولات فرهنگی آنها و پرهیز از هرگونه برخورد افراطی و دستوری در حوزه فرهنگی را ضروری میدانم و نیز بر واقعگرایی و مخاطبشناسی در تولید آثار فرهنگی تاکید داشته و دارم. همچنین با توجه به ورود طیف عقلگرا و معتدل به مجلس در این دوره از انتخابات، بیشک همانند دیگر دوستان، اصلاح ساختار مجلس را در راستای کارآمدی و نیز گسترش چتر نظارتی این قوه بر دیگر نهادهای دولتی، از اولویتهای اساسی اعلام میکنم.
در هر صورت با توجه به حاکمیت تفکر جمعی برای تصمیمگیری در مجلس، حل مسائل و مشکلات اقتصادی و تقویت جایگاه احزاب را از اولویتها کار مجلس هشتم میدانم.
با توجه به حضور شما در عرصههای فرهنگی و علمی، به نظر حضرتعالی مجلس چه اقداماتی را باید در این دو بخش مهم جهت ساماندهی فعالیتها انجام دهد و مشکلات اساسی این دو بخش را در چه اموری میدانید؟ در جهان متغیر امروز، نقش فرهنگ در پیشبرد اهداف ملی و فراملی بسی شناخته شده است، چنانکه بسیاری از کارشناسان فرهنگی ماهیت «دهکده جهانی» را ماهیتی فرهنگی تلقی میکنند که هدف نهایی آن زمینهسازی و بسترسازی برای توسعه سیاسی و اقتصادی کشورها در سراسر دنیا است.
اصولاً توسعه فرهنگی ابزاری مناسب برای پویایی و رشد جامعه است و طبق فرمایشات رهبر فرزانه انقلاب، بسیاری از مشکلات و معضلات جامعه فعلی ریشه فرهنگی دارد؛ لذا بحث مهندسی فرهنگی و استفاده از نخبگان و کارشناسان این حوزه برای ساماندهی امور و برون رفت از مسائل و مشکلات فعلی از اولویتهای اساسی مجلس آینده است؛ بطوریکه هرگونه ساماندهی اقتصادی بدون ساماندهی فرهنگی جز اتلاف وقت و هزینه نتیجه دیگری در پی نخواهد داشت. از این رو برای ساماندهی فرهنگی و رشد و شکوفایی ضمن تقویت حرکت متوازن و هماهنگ دستگاههای فرهنگی، مجلس هشتم باید با برنامهریزی هدفمند و دقیق در راستای اعتلای ارزشها و بالا بردن فهم و آگاهی عامه مردم گام بردارد و بنده نیز بر این امر مهم تاکید دارم.
در بحث آموزش عالی همانطور که بر همگان نیز روشن است ایجاد توسعه علمی و پایدار کشور، وظیفه و رسالت خطیر دانشگاه و دانشگاهیان است و توسعه مطلوب و بهینه دانشگاهها با استانداردهای بینالمللی، منبع بالفعل و پویایی برای توسعه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی کشور است. از این رو باید با اختصاص بودجه لازم برای دانشگاهها و نیز توانمندسازی آن مسیر روشنی برای رسیدن به نقشه علمی کشور بر اساس برنامه چشمانداز بیستساله کشور تبیین و نقش هدایتی و راهبردی نخبگان دانشگاهی در اداره امور جامعه پررنگتر کرد.
به عقیده شما چگونه میتوان زمینههای نوآوری و شکوفایی را در آموزش عالی کشور فراهم کرد؟
باید رابطه معقول و منطقی بین صنعت و دانشگاه برقرار کرد و در این مسیر از طرحهای پژوهشی و خلاقیتهای علمی دانشجویان و مبتکران کشور به نحو شایستهای تقدیر به عمل آورد.
همچنین، تکریم اساتید شامخ رشتههای مختلف دانشگاهی میتواند مشوق و مروج موثری برای پویندگان راه علم باشد؛ چرا که باعث آشنایی دانشجویان و پژوهشگران جوان با مفاخر علمی جامعه شده و راه انتقال تجارب آنان را به نسل آینده هموار میسازد.
از سوی دیگر، برای تحقق رسالت اصلی دانشگاه در تولید علم باید تحول عظیمی در مدیریت نظام آموزش عالی ایجاد گردد و از اینرو به نظر میرسد باید مولفههای آموزشی و پژوهشی و ترویج فرهنگ آنان توامان مدنظر مجلس آینده قرار گیرد.
دور اول انتخابات برگزار شد، نگاهتان نسبت به عملکرد مسئولان برگزاری انتخابات چیست و چه ارزیابی از دور اول انتخابات دارید؟
به رغم بروز برخی نارسائیها و قانونشکنیها در برخی حوزههای انتخاباتی، باید گفت انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی در یک روند سالم برگزار شد و کلیت آن مورد تایید همگان و مسئولان است و بنده نیز آنرا قبول دارم.
با این وجود، برای شفافیت بیشتر و جلوگیری از هر گونه تخلفات احتمالی در آینده، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و وزارت کشور، راهکارهای مناسبی را بیندیشید تا با اهتمام بیشتر به قانون، بیطرفی مجریان و عوامل انتخاباتی نیز تضمین شود؛ چرا که با برقراری سلامت کامل انتخابات، شرایط لازم نیز برای مشارکت حداکثری مردم فراهم میگردد.
باید توجه داشته که جامعه ما در مسیر تمرین دموکراسی گام برمیدارد و هرچند که بسترهای لازم برای حاکمیت جامعه مدنی در کشور ما در مقایسه با کشورهای همسایه هموارتر است؛ اما هنوز تا رسیدن به نقطه آرمانی فاصله داریم.