معصومه ابتکار از دیگر دانشجویان تسخیرکننده سفارت آمریکا در تهران نیز در این سمینار گفت: ۱۵ درصد از جمعیت مردم ایران شاید تجربه فردی از واقعه ۱۳ آبان داشته باشند و بقیه مبتنی بر اطلاعاتی که به آنها رسیده در این مورد نظر میدهند. همان قدری که در صحبتها و بیانات امام در ارتباط با استکبار از بُعد جهانی توجه داشتند، همان مقدار هم به بحث نفس امّاره تذکر میدادند و اینکه شیطان اکبر درون خود ما است. به نظر من این بحث مهمی است که بحث استکبارستیزی را یک طرفه نمیدیدند و نگاه عمیق و تربیتی به این موضوع داشتند. پس ما باید واقعه تاریخی ۱۳ آبان و تسخیر سفارت را در زمان خودش خوب درک کنیم تا بتوانیم برای نسل امروز صحبت کنیم.
معاون سابق رئیس جمهور افزود: اصلا دیوار بالا رفتن مطرح نبود و آنچه مطرح بود اینکه به قول امام هیمنه آمریکا شکست. آن تعبیر را به کارمی برند تا حس بی اعتمادی نسل جوان را به وجود بیاورند. مسأله تیزهوشی دانشجویانی بوده که در معرض یک سیاست ورزی جدی بودند که دیدگاههای خودشان به محک گذاشته میشد و بحث میشد که این انقلاب چه آسیبهایی در پیش دارد و آنجا صحبت میشد که ممکن است مثل کودتای ۱۹۷۳ شیلی برای ما هم اتفاق بیفتد. این باعث شد دانشجویان به خودشان اجازه بدهند.
وی تأکید کرد: این شرایط را که درک کنیم میفهمیم کاریکاتور سفارت انگلیس و عربستان در اوج قدرت جمهوری اسلامی یک اشتباه راهبردی بود که هنوز داریم تبعاتش را میبینیم و هیچ کس نمیداند آخرش چیست. چه کسی به مردم تلقین میکند که سر منشأ مشکلات تسخیر سفارت بود؟ شاید تأثیر داشت، ولی اینکه بخواهیم همه مشکلات را ناشی از آن بدانیم، واقعیت نیست. واقعیت این بود که در آن شرایط امکان یک کودتا وجود داشت.
ابتکار یادآور شد: ۷۰ مورد دخالت آمریکا در کشورهای مختلف که در دوره ترامپ چهره استکباری آمریکا برای همه عیان شد، ولی برای نسل جوان خودمان نتوانسته ایم این موضوع را به خوبی جا بیندازیم. آیا واقعا نمیتوانستیم مناسبات را تنظیم کنیم به نحوی که استکبارستیزی حفظ شود، ولی ما بتوانیم بسیاری از مسائل کشورمان را حل کنیم؟! آیا نباید اجازه میدادیم این نقد باز و مطرح شود و یک گفت و گوی بین نسلی شکل بگیرد؟! چرا همواره در مورد این موضوع یک طرفه برخورد کردیم و اجازه ندادیم نسل جوان سؤالاتش را مطرح کند؟ نسل جوان امروز ما را مقصر میشمرد و ما متهم هستیم.
ابتکار: اصلا دیوار بالا رفتن مطرح نبود/ چرا جریان انقلابی امروز هم با ماجرای ۱۳ آبان انقدر زاویه دارد؟
وی افزود: اگر در ارتباط با این موضوع یک طرفه به میدان برویم و اجازه ندهیم حقایق گفته شود و نسل جوان نقد خودش را مطرح کند، نسل جوان میگوید شما یک کاری کرده اید و تبعاتش برای ما است، ما امروز چه گناهی مرتکب شده ایم که باید این شرایط سخت را تحمل کنیم؟! وقتی نتوانیم یک گفتمان خوب برقرار کنیم، مخصوصا در برابر هجمه رسانههای معاند، شبکههای ماهوارهای و شبکههای مجازی نتوانیم یک گفتگو و فضایی برای تضارب آراء و دیدگاهها و یک فضای عزتمند و توأم با آزادی بیان فراهم کنیم که بشود این موضوعات را مطرح و نقد کرد.
عضو دانشجویان پیرو خط امام اظهار داشت: چرا جریان انقلابی امروز هم با ماجرای ۱۳ آبان انقدر زاویه دارد و گاهی اوقات حتی آنها هم ما را متهم میکنند؟ من فکر میکنم این چندگانگی دیدگاهها باید تحلیل شود. بالأخره ماجرای اشغال سفارت آمریکا هزینه داشته، چرا نمیخواهیم بپذیریم؟ حتما هزینه داشته، ولی بحث بر سر شکستن هیمنه آمریکا است و زنجیرهای که میتوانست به یک کودتای دیگر و براندازی نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران و مثل کودتای ۲۸ مرداد به برقراری یک دیکتاتوری سیاه دیگر منجر شود. اخیرا هم در مصر دیدیم چه اتفاقی برای مرسی افتاد و چه جوری آمریکا دخالت کرد.
وی ادامه داد: هزینه داشته، ولی فوایدش خیلی بیشتر بوده است. شاید امتحانی که ما در بحث برجام داشتیم مقداری به این موضوع پاسخ داد که میتوانستیم روابط را تنظیم کنیم. پس باید از این فرصت استفاده کرد که مسائل و بخشی از مشکلات حل شود. واقعیت این است که هیچ کشوری در دنیا بدون مراوده با همسایگان و کشورهای دنیا نمیتواند سرعت پیشرفت داشته باشد. ضمن اینکه نظام مردمسالاری است؛ ببینید خواسته مردم چیست.
ابتکار یادآور شد: آن موقع این اقدام مورد اقبال همه مردم قرار گرفت، ولی امروز شرایط تغییر کرده است. ما امروز از نظر ظرفیت زیستی داریم به ایران فشار وارد میکنیم. ما ۹ سال برای فلات مرکزی و اصفهان فرصت داریم و باید به سراغ فناوریهای نوین و تعامل با دنیا برویم و باید بپذیریم که با دنیا تعامل و نیازهایمان را تأمین کنیم. یعنی ما الآن شرایطی داریم که به دلیل برخی مصوبات و مشکلات برجام خیلی از فرصتها را داریم از دست میدهیم.
وی ادامه داد: دیوانهای مثل ترامپ برجام را بر هم زد، اما برجام نشان داد که ما میتوانیم مشکلاتمان را حل کنیم. ما شرایط ملی، مشکلات، خواست مردم و فاصله نسلی را ببینیم. ما با نسل جدید اگر گفت و گوی آزاد و نقادانه برقرار نکنیم فاصله بسیار زیاد است و زیادتر هم خواهد شد. چون رسانههای دنیا نقشی جز افزایش این فاصله کاری نمیکنند. برویم به سمت اینکه منافع ملی خودمان را در قالب مناسبات تنظیم شده با دنیا پیش ببریم.