علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر) در مراسمی که با مناسبت دهه فجر در خانه کارگر برگزار شد، گفت: امروز یکی از مسائل مهم ما مسئلهی جوانان و اشتغال آنهاست. تقریبا تا آخر دههی ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ بیکاری جوانان خیلی به موضوع حادی تبدیل نشده بود. در تهران بیکاری زیر ۵دصد بود و حتی برخی جاها مثل یزد و مشهد برای اشتغال مهاجر میپذیرفتند.
وی ادامه داد: به مرور دو پدیده اتفاق افتاد؛ اول افول نرخ رشد جمعیتی که به ۴.۲درصد رسید و دوم افزایش جوانان تحصیلکرده. در حالیکه مراکز دانشگاهی افزایش پیدا میکرد و فارغالتحصیلان بیشتر میشد اما به تناسب این وضعیت اشتغال ایجاد نشد.
محجوب گفت: در دههی ۹۰ به بعد با وجود اینکه نرخ رشد جمعیت به ۲.۲ دهم کاهش پیدا کرد اما هرگز بازار کار برای جوانان مناسب نبود. این روندِ کاهش جمعیت روز به روز بیشتر خواهد شد تا جایی که سی سال بعد حدود ۳۵درصد از جمعیت را سالخوردگان تشکیل خواهند داد.
دبیرکل خانه کارگر افزود: در سال ۱۳۷۶ زمانی که من به مجلس رفتم هنوز موج رشد جمعیتی آغاز نشده بود. من در آن زمان طرحی به مجلس پیشنهاد کردم مبنی براینکه تحصیلکردگان باید به اندازهی تقاضای بازار باشند و امکانات آموزشی به اندازهی مشخص رشد کند اما خب با این طرح مخالفت شد. حرف ما این بود که هر کس تحصیل میکند چند سال بعد متناسب با تحصیلش کار میخواهد.
محجوب گفت: از نیمهی دههی ۹۰ در برخی از رشتهها صندلیها خالی ماند چون وقتی جوانان دیدند مسیر تحصیل در برخی از رشتهها بیفایده است، از تحصیل ناامید شدند.
وی با تاکید بر اینکه سرخوردگی از تحصیل یکی از مسائل اساسی ماست، گفت: امروز جمعیت تحصیلکردهی ما بسیار است و ما نمیتوانیم پاسخگوی نیاز آنها برای کار باشیم.
محجوب بیان کرد: برخی میگویند قوانین کار باید کم شود اما ما معتقدیم باید این قوانین تقویت شود چراکه در این وضعیت است که اگر کاری به جوانی پیشنهاد شد که متناسب با تحصیلات او بود میتواند کار را بپذیرد.
دبیرکل خانه کارگر با اشاره به اصل ۲۹ قانون اساسی گفت: در این اصل از بیمه بیکاری برای همه سخن گفته شده است درحالیکه در حال حاضر بیمه بیکاری فقط برای کسانی است که بیمه اجباری هستند و ۶ ماه سابقهی بیمهپردازی دارند. البته بر اساس دادنامهها همین ۶ ماه به یک سال سابقهی بیمهپردازی درآخرین کارگاه افزایش پیدا کرده که این هم مورد اعتراض ما است.
محجوب گفت: اصل ۲۹ قانون اساسی، بیمه بیکاری را حق همه میداند اما متاسفانه دولتها به این اصل توجهی نکردند.
وی ادامه داد: ما طرحی را برای اجرای بیمه بیکاری در سه دوره به مجلس بردیم اما شورای نگهبان با آن موافقت نکرد. ما در قانون اساسی حکمی برای پرداخت یارانه نداریم اما برای پرداخت بیمه بیکاری حکم داریم. دولتها یارانه میدهند اما پرداخت بیمه بیکاری را که نص صریح قانون است اجرا نمیکنند.
محجوب گفت: من همیشه گفتهام پرداخت یارانه بدترین چیز است چون باعث افزایش قیمتها خواهد شد. اگر طرح ما در مجلس در مورد بیمه بیکاری تصویب میشد از شدت ناامیدیِ جوانان کم میشد و از طرفی دولت متوجه میشد باید متناسب با شغلی که میتواند ایجاد کند امکان تحصیلات را فراهم کند.
دبیرکل خانه کارگر گفت: بیمه بیکاری از جمله حمایتهای اساسی است. این حمایتها در قانون اساسی دیده شده بود اما هیچ وقت اجرایی نشده است.
محجوب گفت: با شعار نمیشود از جوانان حمایت کرد. حمایت یعنی جوان در سن جوانی پولی داشته باشد نه اینکه از والدینش پول بگیرد. حرمت جوانان را اینگونه باید نگه داشت.