جواد کریمی قدوسی که از مخالفان سرسخت برجام بوده حالا با اشاره به مذاکرات وین، گفت: نکته قابل توجه در مورد مذاکرات اینکه مسئولان ارشد اجرایی و قانون گذاری و تیم مذاکره کننده تغییر کرده است و بهترین هماهنگی بین دولت و مجلس و تیم مذاکره کننده وجود دارد، قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها میثاق بین همه مسئولان و نمایندگان مجلس و مبنای وحدت نظر است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: در قانون اقدام راهبردی خواسته های ملت و موضوعات مورد نظر مقام معظم رهبری آمده و به تایید ایشان هم رسیده است. قانون اقدام راهبردی راه را برای مذاکره باز گذاشته و در آن تاکید شده که همه تحریم های برجامی باید لغو و تضامین لازم به ایران داده شود و راستی آزمایی صورت بگیرد. بر اساس قانون اقدام راهبردی جمع بندی توافق در کمیسیون امنیت ملی بررسی شده و به صحن گزارش میشود، گزارش کمیسیون انرژی نیز گزارش مجزایی به صحن ارسال خواهد کرد و در نهایت صحن تصمیم خواهد گرفت.
کریمی قدوسی با اشاره به اینکه تیم مذاکره کننده و مسئولان دستگاه دیپلماسی تمام نکته نظرات درباره مذاکرات را به نمایندگان منتقل کردهاند، گفت: تمام سوالات نمایندگان پاسخ داده شده و از این بُعد صداقت در روابط وجود دارد. همانطور که وزیر خارجه اعلام کرده قرار نیست ایران از خط قرمزها عبور کند.
نماینده مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: سیزده خط قرمز توسط شورای عالی امنیت ملی برای تیم مذاکره کننده مشخص شده و مذاکره کنندگان به تمامی این ملاحظات توجه داشتهاند. در این دوره از مذاکرات مسائل موشکی و منطقه مطلقا عنوان نشده زیرا تیم مذاکره کننده اجازه طرح آنها را به طرف های مقابل نداده است. بازگشت امریکا به مذاکره و توافق هسته ای محور اصلی مذاکرات وین است، همه طرف ها درباره چگونگی بازگشت امریکا به برجام گفتگو میکنند. جمهوری اسلامی هم در همین راستا خواسته های خود را بیان کرده و به نظر میرسد که توافق نزدیک باشد.
«قانون اقدام راهبردی» معیار سنجش نمایندگان است
محمود عباس زاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز با اشاره به آخرین اخبار مذاکرات وین، گفت: روند مذاکرات تا امروز خوب بوده و به این جمع بندی رسیدیم که اگر بعد از این طرف اروپایی حُسن نیت داشته باشد، رسیدن به توافق برد- برد امکان پذیر بود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت:پنج یا شش مورد اختلافی در مذاکرات وین باقی مانده بود که به نظر این نکات بسیار مهم بوده و جز اولویتهای جمهوری اسلامی است که از حساسیت بسیار برخوردار است. جمهوری اسلامی ایران برحل همه این موارد در مذاکرات تاکید کرده است، از جمله این موارد تحریمهای کاتسا، یوترن و برخی نهادهای ایران بود. این تحریمها برای ما مهم است لذا درخواست کردیم که به صورت مشخص و شفاف حل و لغو شود. اما در چند روز گذشته غربیها مقاومت کردند و به نظر میرسد امریکاییها هم محاسبه دقیق و درستی از جمهوری اسلامی ندارند، در حالی که آنها برای مذاکرات پیش قدم شدند.
عباس زاده مشکینی همچنین اظهار کرد: مجلس به نمایندگی از مردم اصرار دارد که خطوط قرمزی که نظام جمهوری در بحث لغو تحریمها، راستی آزمایی و تضامین مطرح کرده باید رعایت شود. همچنین رعایت قانون اقدام راهبردی اساس و معیار مجلس است و مجلس بر همین مبنا مذاکرات رصد میکند. مجلس و ملت اجازه توافق بدون گرفتن تضمینهای لازم را نخواهد داد. توافق با توجه به مسیری که تا امروز آمدیم شدنی است، اما اگر طرفهای مقابل دنبال نتیجه برد- باخت باشند، طبیعتا ایران حاضر به چنین توافقی نمیشود البته اگر نتوانیم مسئله را با مذاکره حل کنیم، راههای دیگری هم روی میز داریم. لغو تحریمهایی، چون تحریم کاتسا جز مطالبات ایران بوده و مذاکره کنندگان ایران در پیشنهادات خود بر این موضوع تاکید کردند، ما حاضریم برای رفع نگرانی غربیها درباره فعالیتهای هستهای ایران، با آنها همکاری کنیم، اما به شرطی که تحریمهای غیرقانونی و غیرانسانی تحمیل شده علیه مردم ایران را لغو کنند تا محدودیتهای غیرقانونی ایران مرتفع شود.
نشست شورای عالی امنیت ملی برای بررسی اختلافات باقی مانده در مذاکرات
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انتظار داشتیم این دور از مذاکرات، آخرین دور مذاکرات وین باشد، گفت: با توجه به مباحث مطرح مسئولان مذاکره کننده و وزارت خارجه امروز برای حل و فصلموارد اختلافی باقی مانده در شورای امنیت ملی حاضر شدند. کمیسیون امنیت ملی نیز از مسئولان وزارت خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران برای ارایه گزارش به کمیسیون دعوت بعمل میآورد.