شهلا کاظمی پور، جمعیتشناس و عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران، در نشست علمی که با موضوع فرزندآوری و واقعیتهای متحول ارزشهای خانواده که در سالن جلسات دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد، عنوان کرد: اتفاقی که در جامعه ما رخ میدهد کاهش فرزندآوری است که امروز به یک دغدغه اصلی تبدیل شده است.
وی ادامه داد: هرچند که نمیتوان تأثیرپذیری فرزندآوری از اقتصاد را نادیده گرفت اما با این وجود عامل اصلی کاهش فرزندآوری فرهنگی است.
کاظمی پور بیان کرد: رشد شهرنشینی، افزایش سن ازدواج و کاهش فرزندآوری واقعیتهای امروز جامعه ما است که باید در این زمینه اقداماتی صورت بگیرد.
وی با بیان این که فرزندآوری در ایران با سن ازدواج رابطه معکوس دارد، تصریح کرد: هراندازه سن ازدواج افزایش پیدا میکند تعداد فرزندان کاهش پیدا میکند.
کاظمی پور تاکید کرد: درگذشته و در دهه اول انقلاب شاهد افزایش فرزندآوری بودیم که از سال ۶۸ با اصلاح مجدد قانون فرزندآوری شاهد کاهش فرزندآوری بودیم و در ادامه در اوایل دهه ۹۰ اندکی آمار فرزندآوری بهتر شد؛ اما دوباره روند نزولی به خودش گرفت.
وی افزود: بر اساس مطالعات و تحقیقاتی که داشتم در آیند ما شاهد کاهش رشد جمعیت و صفر شدن آن خواهیم بود و در ادامه منفی خواهد شد.
جمعیتشناس و عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران با بیان این که شاخص فردگرایی در جوانان بیشتر است، تاکید کرد: سن ایدهآل دختران برای ازدواج ۲۰ است که در سن بالای ۲۵ الی ۲۶ سال محقق میشود و نکته مهمتر این که فاصله ازدواج تا فرزندآوری پنج سال است.
وی تصریح کرد: در فرصت طلایی جمعیت قرار داریم که با اتخاذ تصمیمات درست میتوانیم از کاهش رشد جمعیت جلوگیری کنیم.
کاظمی پور با بیان این که خانوادهها تغییر ساختاری داشتهاند و به کیفیت فرزندان برای والدین مهم است، ابراز کرد: تجملگرایی و مادیگرایی بیداد میکند و بر رشد جمعیت هم تأثیر گذاشته است تا جایی که در لایههای بالا تجملگرایی وجود دارد این موضوع به بدنه جامعه رخ میدهد.
وی موضوع اقتصاد را نیز مهم برشمرد و گفت: در زمینه اقتصادی باید امنیت اقتصادی شکل بگیرد و این مهم نیز نیازمند برنامهریزی صحیح و کارآمد است.