مهدی مصطفوی پنجم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوای استان مرکزی با اشاره به روز زمین پاک گفت: به این مناسبت اقداماتی چون پاکسازی تالاب میقان با حضور دانش آموزان، افتتاح تصفیه فاضلاب صنعتی در شهرستان زرندیه و آموزش دانش آموزان در مدارس انجام شد و پویش "مسیر سبز؛ ایران پاک" با هدف پاکسازی جاده های استان، از فردا و از شهر مهاجران آغاز می شود.
وی تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون با پدیده گرد و غبار و کانون های فرامنطقه ای مواجه هستیم و وضعیت خوبی را شاهد نیستیم و تا امروز ۱۸ روز آلوده را در اراک پشت سر گذاشته ایم.
مصطفوی بیان کرد: در سال گذشته، اراک، هشت روز پاک، ۱۹۲ روز سالم، ۱۴۴ روز ناسالم برای گروه های حساس و ۱۷ روز ناسالم برای تمامی گروه های سنی، سه روز بسیار ناسالم و یک روز خطرناک را تجربه کرد و در واقع ۱۶۵ روز ناسالم ثبت شد که در ۱۴ روز دی اکسید گوگرد آلاینده مسئول بوده است.
مصطفوی با اشاره به اینکه در سال گذشته، بیشترین آلودگی با ۲۰ روز، در شهریورماه و مهرماه ثبت شد و عمده آلاینده مسئول ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون بود و در برخی از روزها، به صورت لحظه ای دی اکسید نیتروژن و ازون در هوا وجود داشت.
وی بیان کرد: ۵۵ روز ناسالم در سال ۱۳۹۹ به ۱۶۵ روز در سال ۱۴۰۰ رسید، البته از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۹ روند آلودگی به شدت نزولی بوده است، اما به دلیل خشکسالی وسیع در سال گذشته، گرد و غبار فرامنطقه ای و منطقه ای، وارونگی هوا در نیمه دوم سال و آلاینده های ناشی از فعالیت صنایع از جمله مازوت سوزی نیروگاه حرارتی شازند، این آلودگی در سال گذشته شدت گرفت.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی تصریح کرد: در سال گذشته اهواز با ۲۱۴ روز ناسالم، کرج با ۱۸۵ روز و سپس اراک با ۱۶۵ روز آلوده ترین شهرهای کشور بودند در حالی که جایگاه اراک در سال ۱۳۹۹، با ۵۵ روز، ششمین شهر کشور بوده است.
وی با اشاره به وجود دو ایستگاه پایش و سنجش هوا در شهرهای شازند و ساوه، گفت: در سال گذشته ۴۶ روز ناسالم برای گروه های حساس، ۶۷ روز ناسالم برای تمامی گروه های سنی و ۸ روز بسیار ناسالم در شازند ثبت شد و به دلیل وجود تنها یک ایستگاه، ۶۸ روز نیز آماری از وضعیت هوا دریافت نشد، همچنین در ساوه نیز ۵۳ روز ناسالم برای گروه های حساس و ۹ روز برای تمامی گروه های سنی ثبت شد و ۴۶ روز نیز آماری از وضعیت آلودگی هوا دریافت نشد.
مصطفوی در خصوص وضعیت آلودگی هوا در سال جاری بیان کرد: امسال ۱۵ روز ناسالم برای گروه های حساس و سه روز برای تمامی گروه های سنی ثبت شد و در حال حاضر اراک پس از اهواز و اصفهان، سومین شهر آلوده کشور به شمار می رود.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: عمده آلودگی ناشی از گرد و غبار فرامنطقه ای است که ۲۶ استان کشور تحت تاثیر آن قرار دارند و ۸ کانون عمده گرد و غبار از جمله کانون جنوب عربستان، کانون امارات، قطر، بحرین و دریای مکران، کانون جنوب عربستان و عراق، کانون جنوب غربی عراق، کانون شمال عراق، کانون ترکمنستان و کانون جنوب افغانستان در این رابطه شناسایی شده است.