پولیتیکو میگوید نسخه پیشنویس حکم قضات محافظهکار را دیده است که روز دهم فوریه توسط قاضی ساموئل آلیتو نوشته شده است. این حکم ناظر به رای تاریخی روئه علیه وید است که براساس آن حقوق زنان به سقط جنین یک حق بنیادین و نشات گرفته از قانون اساسی و منطبق با آن است.
براساس گزارش این نشریه آمریکایی، قضات محافظهکار استدلال کردهاند که رای سال ۱۹۷۳ بیپایه و اساس بوده است و هیچ اصلی از قانون اساسی این حق را برای زنان تضمین نمیکند. قرار است تصمیم نهایی دیوان قانون اساسی حداکثر تا ۳۰ ژوئن، حدود دو ماه دیگر، اعلام شود. در صورت تائید حکم قضات محافظهکار، هر ایالتی خواهد توانست درباره حق سقط جنین راسا تصمیمگیری کند؛ امری که با توجه به تفاوتهای جدی سیاسی-اجتماعی وضعیت را برای پایان دادن عامدانه به بارداری برای زنان در ایالات مذهبی و محافظهکار عمدتا جنوبی و مرکزی نظیر تگزاس بهشدت دشوار خواهد کرد.
رد مطابقت حق سقط جنین با قانون اساسی ایالات متحده میتواند سمبل مهمی برای پسرفت دستاوردهای جنبشهای حقوق مدنی آوانگارد قرن بیستم در سراسر جهان به شمار رود؛ روندی که از دهه ۱۹۸۰ میلادی و با بازگشت جریانهای محافظهکار و مذهبی در ایالات متحده، خاورمیانه و اروپای شرقی آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
فدراسیون «فرزندپروری تنظیمشده آمریکا» (PPFA) که از جمله برای قانونگذاری در حمایت از انتخابی بودن سقط جنین لابی میکند، در واکنش به این خبر در یک پست توئیتری تاکید کرده: «بیایید شفاف باشیم این فقط یک پیش طرح است. یک پیش طرح مفتضحانه و بیسابقه که البته نهایی نشده. سقط جنین همچنان حق قانونی شما باقی خواهد ماند.»
ترکیب دیوان عالی آمریکا در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ دستخوش تغییرات بنیادین شد. او در عرض ۵ سال ۳ قاضی محافظهکار را وارد ترکیب قضات بالاترین مرجع قضایی ایالات متحده کرد تا وزنه قدرت به نفع محافظهکاران تغییر کند (۶ قاضی محافظهکار از مجموع ۹ قاضی).
ترکیب جدید دیوان عالی آمریکا در چندین مورد با چراغ سبز نشان دادن به مخالفان سقط جنین مایه نگرانی نهادهای فعال به ویژه در حوزه سلامت مادران شده است. بهعنوان نمونه در سپتامبر از اجرای قانونی در تگزاس که حق سقط جنین را از سهماهه دوم به شش هفته نخست تقلیل میداد، ممانعت نکرد و سپس در ماه دسامبر اکثریت قضات در مورد قانونی در ایالت میسیسیپی درباره فرجه قانونی سقط بطور شفاف نسبت به لغو رای تاریخی روئه علیه وید ابراز تمایل کردند.
در صورت صحت ادعای پولتیکو، اصل محرمانه بودن رای قضات عملا نقض شده است. افشای نظر قضات دیوان عالی آمریکا تقریبا تاکنون هیچگاه سابقه نداشته است. نیل کاتیال، حقوقدان معروف آمریکایی که بعنوان وکیل وزارت دادگستری در دولت باراک اوباما به کرات در برابر قضات دیوان عالی حاضر میشده، در یک پست توئیتری نوشته که تقریبا مطمئن است که درز چنین اطلاعاتی هیچوقت سابقه نداشته است.
همزمان بسیاری از فعالان حقوق بشری و برخی از سیاستمداران آمریکایی در واکنش به این خبر گفته اند که این موضوغ «ضرورت» گنجاندن حق سقط جنین را در قانون اساسی بیش از پیش اثبات میکند. امی کلوبشار، سناتور دموکرات ایالت مینهسوتا بهعنوان مثال توئیت کرده: «ما باید با ثبت رای روئه علیه وید در قانون، از حق انتخاب حمایت کنیم.» این درحالیاست که نمایندگان جمهوریخواه کنگره با استقبال از این «تصمیم» دیوان عالی خواستار اجرایی شدن فوری آن شده اند. بهعنوان مثال مارجری تیلر گرین، نماینده جورجیا گفته «این بهترین و مهمترین خبر زندگیمان است.»