اوپکپلاس اعلام کرد با افزایش تولید به میزان ۶۴۸ هزار بشکه در روز در ژوئیه و میزان مشابه در اوت موافقت کرده است؛ در حالی که برنامه اولیه، افزایش ماهانه تولید به میزان ۴۳۲ هزار بشکه در روز تا سپتامبر بود.
این اقدام نشانه تمایل عربستان سعودی و سایر اعضای خلیج فارس اوپکپلاس برای افزایش بیشتر تولید نفت پس از ماهها فشار غرب برای رفع کمبود انرژی جهانی است که با اعمال تحریمهای غربی علیه روسیه تشدید شده است.
قیمت نفت در پی انتشار این خبر صعود کرد زیرا تحلیلگران می گویند از آنجا که اکثر اعضای اوپک بجز عربستان سعودی و امارات متحده عربی، ظرفیت کافی برای بالابردن تولید ندارند، افزایش تولید واقعی، چندان زیاد نخواهد بود. اوایل سال میلادی جاری نفت تا مرز ۱۴۷ دلار در هر بشکه صعود کرده بود که بالاترین قیمت از سال ۲۰۰۸ بود.
اوپکپلاس شامل اعضای اوپک و سایر کشورهای تولیدکننده نفت از جمله روسیه است که تولیدش در پی اعمال تحریمهای غربی، حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرده است.
دیپلماتهای آمریکایی هفتههاست در حال ترتیبدادن نخستین سفر جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، به ریاض پس از دو سال روابط پرتنش به دلیل اختلاف بر سر مسائل حقوق بشر، جنگ در یمن و تامین سلاح آمریکا به عربستان هستند.
سازمان جاسوسی آمریکا محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی، را متهم کرده است فرمان قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد سعودی، را در سال ۲۰۱۸ صادر کرده است اما این شاهزاده سعودی منکر این اتهام شده است.
عربستان سعودی و امارات متحده عربی از مخالفت دولت بایدن با عملیات نظامی در یمن و مواضعش در قبال ایران خشمگین هستند.
اکنون که جنگ در اوکراین، محدودیت عرضه در بازار نفت را تشدید کرده است، دولت آمریکا به دنبال تامین نفت بیشتری از کشورهای منطقه خلیج فارس نظیر عربستان سعودی و همچنین ایران است که تحریمهایش در صورت بهنتیجهرسیدن مذاکرات هستهای رفع خواهد شد.
یک منبع آگاه از موضوع به رویترز گفت: واشنگتن خواهان شفافیت درباره برنامههای تولید نفت پیش از سفر احتمالی بایدن و دیدارش با سران کشورهای منطقه از جمله ولیعهد عربستان سعودی در ریاض است.
یک منبع آگاه دیگر گفت: سفر بایدن تنها مربوط به نفت نیست بلکه شامل مسائل امنیتی و حقوق بشر در خلیج فارس میشود. ریاض و واشنگتن می خواهند آمادگی بیشتری برای گوشکردن به نگرانیهای یکدیگر نشان دهند.
کاخ سفید از تصمیم روز پنجشنبه اوپکپلاس استقبال و به نقش عربستان سعودی در رسیدن توافق اوپکپلاس اذعان کرد.
طبق برآوردهای صنعتی، تحریمهای غربی ممکن است تولید نفت روسیه را به میزان دو تا سه میلیون بشکه در روز کاهش دهد.
روسیه در آوریل پایینتر از سقف ۱۰.۴۴ میلیون بشکه در روز که توسط اوپکپلاس تعیین شده بود، نفت تولید کرد و تولید این کشور به ۹.۳ میلیون بشکه در روز رسید.
یک دیپلمات غربی گفت: روسیه ممکن است آماده توافق با سایر اعضای اوپکپلاس برای پرکردن شکاف تولید این کشور به منظور حفظ همبستگی این گروه و حفظ پشتیبانی تولیدکنندگان خلیج فارس باشد که موضع بیطرفی در قبال اوکراین اتخاذ کردهاند.
توافق محدودیت عرضه اوپکپلاس که در سال ۲۰۲۰ در اوج بحران پاندمی کووید-۱۹ تصویب شد، سپتامبر امسال به پایان میرسد و در آن زمان، این گروه ظرفیت مازاد تولید محدودی برای افزایش بیشتر تولید نفت خواهد داشت.
بر اساس گزارش رویترز، عربستان ۱۰.۵ میلیون بشکه در روز نفت تولید میکند و بهندرت تولید بیش از ۱۱ میلیون بشکه در روز را به شکل پایدار آزموده است. این کشور به همراه امارات متحده عربی کمتر از دو میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد تولید دارد.