کد خبر: ۷۷۷۴
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۸۴ - ۱۱:۳۶

دور آتي مذاكرات هسته ای به کجا می رسد؟

آفتاب‌‌نیوز : اكنون پس از گذشت دو سال مذاكره، مي‌بايست اعتماد بين‌المللي از جانب اروپا نسبت به برنامه‌ي هسته‌اي صلح‌آميز ايران كه به دنبال تامين انرژي هسته‌اي و ارتقاي سطح كيفي زندگي مردم بوده است، حاصل شده باشد، و حتي ابهامات مطرح شده از سوي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در خصوص موضوع هسته‌اي ايران نيز رفع و نزديك به حل شدن است.

اكنون زمان آن رسيده است كه اروپايي‌ها تعهدات خود را اجرايي كنند، چرا كه بر اساس تعهد ايران، بايد تعليق فعاليت‌هاي هسته‌اي در كشورمان تا رفع ابهامات آژانس بين‌المللي انرژي اتمي ادامه يابد، از سويي ديگر اروپا كه بر اساس بيانيه‌ پاريس كه حقوق ايران را در دارا بودن از حق فناوري هسته‌اي به رسميت شناخته بود، بايد هم‌چنان به اجراي اين تعهد پايبند باشد.

ايران در اوايل سال جاري ايده‌اي چهار مرحله‌اي را به سه كشور اروپايي ارايه كرد كه اروپايي‌ها‌ بعد از مطالعه آن ابراز داشتند كه خودشان طرحي را كه در برگيرنده‌ تعهدات پاريس باشد، در پايان ماه ژوييه‌ سال جاري ارايه مي‌كنند.

بر اساس مواضع اعلامي، ايران در مذاكرات ژنو شرط كرده بود كه اگر اين طرح يا پيشنهاد اروپايي‌ها چرخه‌ي سوخت هسته‌اي را در بر نگيرد، قطعا پذيرفته شدني نخواهد بود، بنابراين مي‌توان گفت كه ايران نمي‌تواند از قلب مطالبات خود در مساله هسته‌يي كه حفظ فن‌آوري چرخه‌ي سوخت است، بگذرد.

يك مقام آگاه كه خواست نامش فاش نشود اظهار داشت: بنابراين اين فرصت براي اروپايي‌ها وجود دارد كه تا 10 مرداد ماه (پايان ژوييه) طرحي را به ايران ارايه دهند كه حق مسلم كشورمان را در استفاده از فن‌آوري صلح‌آميز هسته‌اي در خود گنجانده باشد، اما در حالتي ديگر، اگر اروپا در طرح خود به اين مسايل توجه نكند و صرفا به پيشنهاد يك سري از همكاري‌هاي اقتصادي، سياسي و امنيتي هر اندازه قابل توجه هم بپردازد، در حالي كه چرخه‌ي سوخت در آن حذف شده باشد، قطعا از طرف ايران پذيرفتني نخواهد بود.

پس از دو سال مذاكره اين تصور وجود دارد كه امروز وقت آن است كه اروپايي‌ها به تصور روشني از مذاكرات بين دو طرف برسند، چرا كه ايران صرفا با رعايت حق‌اش در حفظ فن‌آوري هسته‌اي مي‌تواند طرح اروپايي‌ها را بپذيرد و به مذاكرات ادامه دهد.

در عين حال، در اوايل سال جاري پيشنهادي از سوي ايران به سه كشور اروپايي در خصوص تضمين‌هاي عيني ارايه شد كه در برگيرنده‌ي اعتماد و اطمينان كامل يافتن اروپايي‌ها نسبت به فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌اي ايران است و مي‌تواند به قدر كافي به اروپا و جامعه بين‌المللي تضمين دهد كه هيچ وقت برنامه‌هاي هسته‌اي ايران به سمتي غيرصلح‌آميز منحرف نخواهد شد.

دهم ژوييه آخرين فرصت سه كشور اروپايي در اجراي تعهدات خود نسبت به ارايه پيشنهادي كه حقوق قانوني و بين‌المللي ايران را در استفاده از فن‌آوري هسته‌اي به رسميت بشناسد، است. درمقطع فعلي، ايران به لحاظ اعتمادسازي براي افكار عمومي دنيا و رفع ابهامات آژانس بين‌المللي انرژي اتمي اقدامات خود را به پايان رسانده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین