کد خبر: ۷۷۷۵
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۸۴ - ۱۱:۴۲

رفتار آمريكا در مسايل هسته ای دوگانه است

آفتاب‌‌نیوز :
اين گزارش حاكي است، هند در سال 1974 اولين سلاح هسته‌اي را آزمايش كرد و آزمايش بعدي نيز در مي 1998 انجام گرفت. پاكستان، همسايه‌ هند كه سه بار با دهلي جنگيده است نيز سلاح هسته‌اي در اختيار دارد. هند در مقايسه با پاكستان كه عبدالقديرخان، دانشمند هسته‌اي آن با ارايه طرح‌هاي سلاح‌هاي هسته‌اي به كره شمالي، ايران و ليبي كمك كرد، بر مسووليت پذيري هسته‌اي سابقه بهتري دارد؛ بنابراين اگر پاكستان نيز رفتاري برابر را طلب كند پاسخ آن يك صدا نه خواهد بود. اين به معناي برتر بودن هند نيست. هند و پاكستان هيچكدام معاهده منع تكثير سلاح‌هاي هسته‌يي كه بيش از 180 كشور به آن پيوسته‌اند را امضا نكرده‌اند. اين قرارداد قصد دارد در حاليكه توسعه هسته‌اي غير نظامي با بازرسي‌هاي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي را مجاز مي‌داند از گسترش سلاح‌هاي هسته‌اي جلوگيري كند. متاسفانه اين مساله به نقطه‌ اشتعال سياسي تبديل شده است و هر پنج سال يكبار از سوي امضا كنندگان آن مورد بازنگري قرار مي‌گيرد و بررسي امسال آن در مقر سازمان ملل يك فاجعه بود.

روزنامه‌ي ياد شده با متهم كردن تهران به دنبال كردن سلاح هسته‌اي و مقايسه فعاليت هسته‌اي ايران با كره شمالي افزود: آمريكا که به دنبال دريافت كمك براي تحت فشار قرار دادن كره شمالي و ايران به منظور خلع سلاح هسته‌ ای و يا رها كردن طرح‌هاي توليد آن در اين كشورها بود، مصرانه درخواست كرد موقعيت هسته‌اي اسراييل در دستور كار باشد و از واشنگتن به جهت عدم تعهد به كاهش سلاح‌هاي هسته‌اي‌اش انتقاد شد. اين كشمكش‌ها بايد آمريكا را به برداشتن گام‌هايي در جهت بهبود معاهده ترغيب مي‌كرد نه به سوي ناديده گرفتن سلاح‌هاي هسته‌اي هند.

اين روزنامه آمريكايي ادامه داد: يك امتياز كه هند به بوش داد، اجازه‌ بازرسي‌هاي خارجي از تاسيسات هسته‌اي غير نظامي‌اش بود كه اين كشور تاكنون از دسترسي به سايت‌هاي نظامي اش كه به احتمال بسيار زياد توليد سلاح‌هاي جديد در آن رخ خواهد داد ممانعت كرده است. توافق دهلي آزمايش‌هاي بيشتر، فروش فناوري يا مواد هسته‌اي به ديگران را شامل نمي‌شود، بلكه فقط تكرار تعهداتي است كه در سالهاي گذشته نيز اعلام كرده بود.

اين گزارش حاكي است كنگره بايد قوانين آمريكا در خصوص منع توليد سلاح‌هاي هسته‌اي را اصلاح كند تا اجازه دهد طرح بوش اعمال شود. كنگره بايد از اجراي آن جلوگيري كند. معاهده منع تكثير سلاح‌هاي هسته‌اي خطاناپذير نيست: كره شمالي در اواخر سال 2002 از معاهده خارج شد. اما كمكي است به استحكام تصميمات كشورهايي نظير آرژانتين، برزيل، آفريقاي جنوبي، ژاپن و آلمان عليه توليد سلاح‌هاي هسته‌اي.

لس آنجلس تايمز افزود: آمريكا براي اجراي اين معاهده به كمك 43 كشور ديگر عضو گروه تامين كنندگان هسته‌اي نياز خواهد داشت كه فناوري هسته‌اي را براي كشورهاي پايبند به معاهده منع تكثير سلاح‌هاي هسته‌اي فراهم مي‌سازند؛ مطمئنا اين كشورها متوجه هستند كه اگر با معامله‌ي آمريكا - هند موافقت كنند، پاكستان ايران و كره شمالي نيز رفتاري برابر را درخواست خواهند كرد.

اين گزارش حاكي است: واشنگتن مي‌تواند از نظر استراتژيكي از وزنه‌ي متعادل كننده‌ چين از فروش فناوري هسته‌اي و سلاح‌هاي متعارف به هند، بهره برد. اما خطر گسترش بيشتر سلاح‌هاي هسته‌اي (در برابر آن) بهاي بسيار زيادي است.

اين روزنامه‌ي آمريكايي در پايان نوشت: بهتر است آمريكا از افزايش همكاري تجاري و نظامي و نيز حمايت از چين براي در اختيار داشتن كرسي شوراي امنيت به استحكام روابطش با اين كشور بپردازد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین