آفتابنیوز : آفتاب: سخنگوی WTO گفت: «وضع مذاکرات در نشست سازمان جهانی تجارت در ژنو پرتنش است و مذاکره کنندگان هفت کشور بزرگ تجاری برای باز کردن گره بسته این نشست فورا تشکیل جلسه خواهند داد».
به گزارش سرویس بینالملل آفتاب، «کیت راکویل» گفت: «اختلافات موجب شده است دورنمای رسیدن به یک نتیجه دور از انتظار باشد».
وی افزود: «وزیران گروه هفت یعنی آمریکا، اتحادیه اروپا، چین، هند، برزیل، استرالیا و ژاپن به زودی با هم دیدار می کنند».
«ماریان فیشربول»، کمیسر اروپا در امور کشاورزی، نیز مذاکرات را بسیار پیچیده توصیف کرد.
همچنین نه کشور عضو اتحادیه اروپا که از جمله کشورهای مخالف پیشنهادهای مدیرکل سازمان تجارت جهانی هستند دیشب - دوشنبه شب - برای اتخاذ موضعی مشترک در ژنو نشست تشکیل دادند.
سخنگوی «آدولفو اورسو» وزیر مشاور در امور بازرگانی ایتالیا گفت: «این نشست بسیار مهم بود اما به جزئیات در این باره اشاره نکرد».
به گفته یک منبع ایتالیایی، ابهامات بسیاری درباره مذاکرات به ویژه دسترسی به بازارهای کشورهای نوظهور از جمله چین، هند و برزیل وجود دارد.
«سیلویو برلوسکنی» نخست وزیر ایتالیا پیشتر بار دیگر نگرانی خود را از نبود پیشرفت در مذاکرات کنونی سازمان تجارت جهانی درباره آزاد سازی تجارت جهانی اعلام کرده بود.
نماینده تجاری آمریکا هم گفت: «واشنگتن از جهت گیری مذاکراتی که در چارچوب سازمان تجارت جهانی در ژنو آغاز شده بسیار نگران است».
وی گفت: «ما جمعه مسیر واقعی را به سوی نتیجه سودمند مذاکرات دور دوحه در پیش گرفته بودیم اما اکنون در وضعی هستیم که یکی از کشورها در توافق اولیه شرکت نداشته است و کشوری دیگر اکنون در تعهداتی که در قبال سایر کشورها در روز جمعه گرفته است تجدید نظر میکند.»
این در حالی است که سفیر چین در سازمان تجارت جهانی تصریح کرد: «آمریکا برای موفقیت مذاکرات نشست تجاری دوحه به جای تهدید کشورهای در حال توسعه باید روشی منعطفتر در پیش بگیرد».
هند هم روز دوشنبه با متهم کردن کشورهای بزرگ توسعه یافته به کارشکنی در مسیر دستیابی به توافق در گفتگوهای سازمان تجارت جهانی در ژنو اتهامات آمریکا را علیه دهلی نو و پکن رد کرد.
«کمال نات» وزیر تجارت و صنایع هند اعلام کرد: «کسانی که در این روند کارشکنی می کنند کشورهای بزرگ توسعه یافته هستند که منافع تجاری خود را ترجیح میدهند و به جای اینکه تلاش خود را به آنچه میتواند به کاهش فقر منجر شود معطوف کنند در تلاش هستند که باز هم رفاه خود را بهبود بخشند».
کشورهای گروه «آفریقا، کارائیب، اقیانوس آرام» نیز روز یکشنبه تهدید کردند در صورتی که مذاکرات سازمان تجارت جهانی درخصوص واردات موز اتحادیه اروپا رضایت آنها را جلب نکند، مذاکرات را متوقف میکنند.
اتحادیه اروپا و آمریکای لاتین در مذاکرات پایان هفته خود درخصوص پایان دادن به «جنگ موز» که از بیست و پنج سال پیش این کشورها را در مقابل یکدیگر قرار داده است، به توافق رسیدند.
در این توافقنامه پیش بینی شده است در سال 2016 حقوق گمرکی اروپا برای واردات موز از یکصد و هفتاد و شش یورو در هر تن به یکصد و چهارده یورو کاهش داده شود.
کشورهای گروه «آفریقا-کارائیب-اقیانوس آرام» که صادرات موز آنها بدون پرداخت حق گمرکی به اتحادیه اروپا وارد می شود، این توافق را نمی پذیرند، زیرا معتقدند به آنها امکان رقابت با کشورهای آمریکای لاتین را نمیدهد.
قرار است مذاکرات مربوط به تجارت آزاد بین المللی در چارچوب سازمان تجارت جهانی ساعت 12 به وقت محلی ( ساعت 10 به وقت گرینویچ ) امروز سه شنبه در ژنو از سر گرفته شود.