شهاب صدیقی بیان کرد: با توجه به تداوم فعالیت پدیده مونسون در خوزستان، هشدار سطح قرمز و حالت آماده باش در همه شهرستانها تا فردا دوشنبه ادامه دارد. طبق پیش بینی هواشناسی، سامانه مونسون امروز یکشنبه در شهرستانهای شمالی، شمال شرق، شرق، جنوب شرق و مرکز (همه شهرستانها غیر از غرب استان) فعال خواهد بود، بنابراین شاهد وقوع بارندگی شدید، سیلاب، تندباد و گرد و غبار در شهرستانهای این ناحیه از جمله اندیکا، ایذه، دزپارت، باغملک، رامهرمز، هفتکل، لالی، شمال دزفول، هندیجان و به ویژه اهواز، کارون، رامشیر، ماهشهر، امیدیه و شادگان خواهیم بود.
هشدار بارندگی و گرد و غبار در اهواز و غیزانیه
صدیقی نسبت به شکل گیری پدیده همرفت شدید بر روی منطقه غیزانیه از توابع شهرستان اهواز در عصر امروز یکشنبه هشدار داد و اضافه کرد: به احتمال قوی، این سامانه باعث بارندگی و تندباد و گرد و غبار در شهرستان اهواز و شهرستانهای اطراف آن خواهد شد.
وی خواستار توجه شهروندان به هشدارها شد و تاکید کرد: شهروندان، روستاییان و عشایر همچنان از تردد و نزدیک شدن به رودخانهها، مسیلها و آبراههها خودداری کنند و از این مناطق فاصله بگیرند و در زمان وزش تندباد و گرد و غبار از منزل خارج نشوند.
سایه مونسون بر ۲۰ شهرستان خوزستان
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان همچنین گفت: پدیده مونسون دیروز ۲۰ شهرستان را در خوزستان درگیر کرد و غیر از شهرستانهای نیمه غربی، در بقیه شهرستانها شاهد بارندگی، سیلاب، گرد و غبار یا توفان بودیم.
وی با اشاره به کشته شدن سه نفر بر اثر صاعقه در روز گذشته، افزود: یک زن در روستای مشراگه از توابع رامشیر، یک مرد در شهرستان باغملک و یک مرد نیز در شهرستان هفتکل، بر اثر وقوع صاعقه جان خود را از دست دادند.
صدیقی اضافه کرد: ۹ نفر نیز بر اثر زمین خوردگی یا برخورد صاعقه مصدوم شدند که یک نفر از آنها در روستای مشراگه رامشیر و بقیه از اهالی شهرستانهای باغملک و هفتکل بودند.
به گفته وی، یک مورد تصادف منجر به خسارت نیز در جاده اهواز - هفتکل بر اثر تندباد رخ داد.
وی بیان کرد: ۲ چوپان به همراه گله نیز دیروز در باغملک مفقود و موجب نگرانی شده بودند که خوشبختانه در ساعت سه بامداد پیدا شدند.
صدیقی با اشاره به دیگر خسارات بارش و تندباد ناشی از پدیده مونسون در خوزستان، گفت: دیروز تعدادی از پایههای برق در حد فاصل رامشیر، ماهشهر، گرگر در شادگان و سویسه اهواز به دلیل وزش باد شدید و تندباد سقوط کرد که تعداد آنها در حال آماربرداری است.
به گفته وی، در همه شهرستانهای تحت تاثیر پدیده مونسون، دیروز قطع برق داشتیم که بخشی از آن کنترل شده و به خاطر وزش تندباد و بخشی نیز به دلیل خسارت به تاسیسات برق بود.
خسارت سیلاب؛ از آب و برق تا منازل
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان در ادامه با اشاره به برآورد اولیه از خسارات سیلاب و بارندگی دیروز در استان، گفت: سیلاب در روز گذشته باعث آبگرفتگی تعدادی از منازل مسکونی شهری و روستایی در شهرستانهای باغملک و ایذه شد. با همکاری گروههای امدادی آب این منازل تخلیه شده اما تعداد واحدهای آب گرفته و خسارت دیده هنوز برآورد نشده است.
صدیقی اضافه کرد: سیلاب در باغملک تاسیسات آب شهری و روستایی (خطوط انتقال آب) را نیز تخریب کرد و باعث قطع آب در شهر باغملک و تعدادی از روستاهای این شهرستان شد.تیمهای عملیاتی از ساعت ۲:۳۰ دقیقه بامداد یکشنبه مشغول تعمیرات هستند؛ گروهی از آبفا خوزستان و اداره کل بحران در محل حاضر هستند و عملیات همچنان ادامه دارد.
صدیقی بیان کرد: برخی از زمینهای کشاورزی و باغات نیز در شهرستان باغملک بر اثر سیلاب دچار آبگرفتگی شده است.
بر اساس این گزارش، ادارهکل مدیریت بحران استانداری خوزستان با صدور اخطاریهای نسبت به تشکیل توده همرفتی در بعدازظهر امروز نهم مرداد در برخی مناطق استان از جمله مرکزی، جنوبی، شرقی و به ویژه اهواز هشدار داد و از هم استانیها خواست ضمن رعایت نکات ایمنی از تردد غیر ضروری در زمان تشدید سامانه خودداری کنند.
طبق این اخطاریه، یک توده همرفتی شدید در بخش غیزانیه اهواز تشکیل خواهد شد که که شامل خیزش گرد و غبار، رگبار باران و رعد و برق و احتمال بارش تگرگ است. این توده از دیروز شدیدتر بوده و وزش باد شدیدتر نیز قابل پیشبینی است.
این توده، اختلال در ناوگان حمل و نقل، کاهش شعاع دید، تخریب سازههای سست و مسدود شدن جادهها و ایجاد گرههای ترافیکی، خسارت به صنعت کشاورزی و شکستن درختان و خطوط انتقال برق و سقوط اجسام را به دنبال خواهد داشت.
سازمان هواشناسی رگبار شدید باران و وقوع سیلاب در ۶ استان از جمله خوزستان را برای امروز (یکشنبه، ۹ مرداد) پیشبینی کرده است.
سامانه بارشی مونسون از عصر جمعه گذشته وارد خوزستان شده و بارندگی و سیلاب در برخی شهرستانها را موجب شده است. دیروز (شنبه) باران شدید و سیلاب شهرستانهای شمال شرق به ویژه ایذه و باغملک را دربرگرفت و در اهواز نیز گرد و غبار و تندباد شدید رخ داد که باعث شد میزان آلودگی هوا به ۶۷ برابر حدمجاز برسد.
همچنین تندباد و سیلاب باعث شکسته شدن بیش از یکصد درخت بلوط در منطقه حفاظت شده شیمبار و مرگ و میز هزاران قطعه ماهی در گتوند شد.
اداره کل هواشناسی خوزستان، پیش از این با صدور هشدار سطح قرمز نسبت به نفوذ توده موسمی مونسون هند، اعلام کرد: تداوم، گسترش و تشدید فعالیت پدیدههای همرفتی و موسمی و مونسون بر روی استان از ۷ مرداد تا اواخر وقت روز یکشنبه ۹ مرداد ۱۴۰۱ رگبار و رعد و برق و احتمال ریزش تگرگ و وزش باد شدید (به ویژه در ساعات بعدازظهر) و سیلابی شدن مسیلها به ویژه در مناطق شرقی، شمال شرقی و جنوب شرقی و خیزش گرد و غبار و احتمال وقوع توفان را در جلگه خوزستان موجب خواهد شد.
سیلابهای ناشی از پدیده مونسون از تاریخ اول مرداد آغاز شده و همچنان ادامه دارد. این سیلابها ۲۴ استان کشور را دربرگرفته که ۶۹ نفر کشته و ۴۵ نفر نیز مفقود به دنبال داشته است.