در بطن جامعه بسیاری از مردم کوچه و خیابان انتظار تعیین تکلیف برجام را میکشند و بسیاری از مکالمات و تصمیمات اقتصادی آنها حول همین موضوع قرار دارد. بسیاری از آنها به احیاء برجام امیدوار هستند و انتظار میکشند برای روزهای بعد از آن تا مشکلات اقتصادی و معیشتی جامعه کم شود حتی عدهای انجام فعالیتهای اقتصادی خود را مانند خرید خانه و ماشین را به تعویق انداختهاند تا تکلیف این مسئله روشن شود.
مردم جامعه ما امروز غرق در مشکلات معیشتی شدیدی هستند اما به صورت واضح و شفاف دلیل شرایط کنونی را نمیدانند و امروز به انتظار پناه بردهاند و منتظر احیاء برجام هستند.
محمدرضا خباز کارشناس و فعال سیاسی در این باره به آفتاب یزد گفت:«در ابتدا باید چند نکته مورد توجه قرار بگیرد؛ نکته اول این است که آقایان دولتمردان که دیروز مخالف برجام بودند و امروز موافق آن، به صورت جدی وارد مذاکره نمیشوند چون به آن باور ندارند، از کجا فهمیدهاند که مردم نسبت به آینده برجام بیتفاوت هستند؟ آیا سنجش افکار عمومی در این باره صورت گرفته است؟ آیا در این خصوص آماری وجود دارد و پژوهشی انجام داده اند؟ در صورتی که پژوهشها چیز دیگری را نشان میدهد. بر اساس آماری که مرکز آمار اعلام کرده است بیش از 62 درصد از مردم علاقه مند هستند که برجام زودتر به نتیجه برسد و فقط 18 درصد از مردم بر اساس آماری که در این نظرسنجی به دست آمده، مخالف برجام هستند. اما اکثریت مردم آینده اقتصاد را کشور را در رفع تحریمها میدانند. نکته دوم این است که مگر آقایانی ادعا میکنند که مردم نسبت به برجام بیتفاوت هستند نظر مردم برایشان اهمیتی دارد؟ ناراحتیهای مردم باید ناراحتی مسئولین باشد. فقری که امروز همه خانوادهها را به ستوه آورده است باید دغدغه اصلی مسئولین باشد زیرا شکم سیر قادر به درک دغدغه گرسنگان نیست. نکته سوم این است که این آقایانی که امروز مدافع برجام شدهاند بر اثر فشار افکار عمومی این کار را انجام دادهاند وگرنه خودشان به برجام باور ندارند.»
سرنوشت اقتصادی کشور به برجام گره خورده است
وی ادامه داد:« چه بگویند برجام در زندگی مردم موثر است و چه بگویند برجام تاثیری بر زندگی مردم ندارد، باید بدانیم که از وقتی دولت جدید روی کار آمده هر روز سفره معیشت مردم کوچک و کوچکتر شده است و همه اقتصاددانهای کشور با هر نحله اقتصادی و با هر گرایش سیاسی معتقد هستند که برجام اگر حل نشود و تحریمها برداشته نشود تلاش دولت برای حل مشکل اقتصادی کشور آب در هاون کوبیدن است. چون با وجود تحریم نمیتواند مشکلات اقتصادی کشور را حل کرد. موضوع حائز اهمیت در اینجا این است که باید دولت تمام تلاش خودش را به کار ببرد تا روزنههای خلاف و سوء استفاده از بودجه عمومی را ببندد. یکی از حرفهای رئیس جمهور در زمان انتخابات این بود که گفت ما اگر در قوه مجریه باشیم بهتر میتوانیم با فساد مبارزه کنیم و روزنهها و دروازههای سوء استفاده از بودجه عمومی را خواهیم بست و اختلاسها به حداقل خواهد رسید. در هر صورت سرنوشت اقتصادی کشور به برجام گره خورده و برجام در زندگی مردم موثر است. حل برجام شرایط را برای حل مشکلات اقتصادی مردم فراهم خواهد کرد.»