آفتابنیوز : آفتاب: رئیس سازمان خصوصی در پاسخ به سوال خبرنگار آفتاب که "چرا تدوین مقررات لازم برای اجرای ابلاغیه مقام معظم رهبری به کندی پیش میرود"، اظهار داشت: «این کندی بر چه اساسی است، این سازمان 33 هزار میلیارد تومان یعنی حداقل یک سوم کل داراییهای دولت را در ظرف این سه سال و نیم واگذار کرده است».
به گزارش خبرنگار سرویس اقتصاد و صنعت آفتاب غلامرضا حیدری کرد زنگنه، در نخستین نشست مطبوعاتی خود در سال 87 با گرامیداشت هفته دولت در تشریح عملكرد این سازمان افزود: «آمار موجود نشان میدهد که ایران در مقایسه با کشورهای منطقه، اروپایی وآمریکای لاتین بالاترین واگذاری را در سال گذشته داشته است به طور مثال با توجه به اینکه فرانسه که بالاترین سطح واگذاری در اروپا را داشته و این رقم در سال 2007 هفده و نیم میلیارد یورو بوده است، ایران واگذاری بیشتری نسبت به این کشور دارد».
کرد زنگنه با بیان اینکه "واگذاریها نه تنها کند نیست، بلکه خیلی تند است"، ادامه داد: «برهمین اساس اعتقاد ما بر این است که واگذاریها باید به تدریج و بهتر انجام شود».
وی ادامه داد: «ما براساس سیاستهایی که مقام معظم رهبری مشخص کردند، بند الف که در ماده سه قانون آمده تا پایان سال 88 باید شرکتهای خارج از سند اصل 44 را به پایان برسانیم و کل واگذاریهای ما براساس ماده 15 قانون باید تا سال 1393 پایان پذیرد. قطعا براساس زمانبندی که در قانون است،حرکت میکنیم».
رئیس هیات عامل سازمان خصوصیسازی درپاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه به اعتقاد برخی از اساتید دانشگاه، چرا واگذاریها فقط در بین ثروتمندان انجام میشود، گفت: «زمانی که خدمت مقام معظم رهبری رسیدم ایشان فرمودند عدهای به ما انتقاد میکنند که شما ثروتمندان و سرمایهداران را با این سیاستها به میدان آوردید، ایشان فرمودند هدف ما از این سیاستها آمدن ثروتمندان و سرمایهداران به میدان است».
وی افزود: «چرا با تنگنظریها سرمایهدارها را از کشور فراری داده و باعث میشویم آنها جرات سرمایهگذاری در کشور را نداشته باشند».
وی با بیان اینکه رسانهها باید از حضور سرمایهداران استقبال کنند»، اظهار داشت: «باید اجازه دهیم تا بقیه مردم ثروتهای خود را رو کرده و به جای بردن به خارج از کشور در داخل کشور سرمایهگذاری کنند و مشکلات اقتصادی را حل کنند و اشتغال ایجاد کنند و همچنین تورم را پایین بیاورند».
طراحی مدل ارزیابی عملکرد شرکتها بعد از خصوصیسازی
کرد زنگنه در نشست خبری امروز خود با اعلام اینکه مدلی جهت ارزیابی از عملکرد شرکتها بعد از واگذاری طراحی شده است، گفت: «بیش از یکسال طرح مطالعاتی برای مدل ارزیابی انجام شد و از این مدل برروی 33 شرکت که از سال 81 تاکنون واگذار شده است استفاده شد و تحقیقات نشان داد که اکثر شرکتها بعد از واگذاری امتیازات بالاتری نسبت به زمانی که در اختیار دولت بودند، بدست آوردهاند».
وی ارزیابی این مدل را براساس هشت محور بیان کرد و ادامه داد: «این هشت محور شامل معیارهای اقتصادی و بهرهوری، فرآیندها و استانداردهای مدیریت و کیفیت، آموزش و یادگیری کارکنان و مدیران، بازار و مشتری مداری، اشتغال زایی، مسئولیت اجتماعی و رضایت ذینفعان و معیارهای مالی و بورس هستند».
رئیس هیات عامل سازمان خصوصیسازی افزود: «در این مدل تمام استانداردهای جهانی برای بعد از مرحله خصوصیسازی رعایت شده است».
غلامرضا حیدری کرد زنگنه در پاسخ به سوال خبرنگار آفتاب مبنی بر اینکه آیا اقداماتی برای نتیجه بدست آمده از ارزیابی مدل طراحی شده انجام میشود؟ اظهار داشت: «در قانون برنامه قبلی مشوقهایی وجود داشت مبنی بر اینکه اگر کسی اشتغال را افزایش میداد این اختیار را داشتیم که سود فروش اقساطی آن فرد به اندازه درصدهایی که مشخص شده بود بخشیده شود».
وی با بیان اینکه در قانون جدید در ماده 16 قانون و هم در ماده 25 قانون نگاه وسیعتری نسبت به نظارتهای بعد از واگذاری به وجود آمده است، گفت: «خریداران طبق سند واگذاری که با سازمان خصوصیسازی میبندند باید تا 5 سال سقف اشتغال را نگه دارند و اگر در این مدت سقف اشتغال، بهروری و کارایی را افزایش دهند و سرمایهگذاری جدید ایجاد کنند و همچنین تکنولوژی جدید وارد شرکت نمایند، ما مجاز هستیم براساس یک دستورالعملی که به تصویب شورای عالی اجرای سیاستهای اصل 44 میرسد، سود فروش اقساطی این شرکتها را بخشیده اقساط را طویلالمدت کرده و هم از اصل قیمت تخفیف بدهیم».
ورود سازمان خصوصی سازی به فضای جدید رئیس سازمان خصوصیسازی در این نشست خبری افزود: «بعد از ابلاغ اصل 44، این سازمان وارد فضای جدیدی شد و وظایف و مسئولیت های جدیدی به عهده سازمان گذاشته شد».
كرد زنگنه، افزود: «قبل از این وظیفه اصلی این سازمان به عنوان واگذارکننده بخش دولتی بود ولی از این پس وظیفه اصلی سازمان توانمندسازی بخش خصوصی است».
وی ادامه داد: «تنها وظیفه سازمان خصوصی سازی واگذاری نیست بلكه وظیفه مهمتر آن توانمند سازی بخش خصوصی كشور است كه متاسفانه در اساسنامه قبلی كمتر مورد توجه قرار گرفت و در اساسنامه جدید سازمان كه باید براساس قانون جدید اصل 44 تصویب شود این وظیفه پررنگ در آن دیده شده است تا سازمان به چه نحوی بتواند توانمندسازی بخش خصوصی و غیر دولتی را انجام دهد».
سرعت در واگذاری سهام شركتها از نیمه دوم امسال
وی به میزان واگذاری سازمان خصوصی سازی از سال 84 تا كنون اشاره كرد و گفت: «از سال 84 تا پایان مرداد ماه و در دوره دولت نهم در مجموع 366 هزار و 775 میلیارد ریال واگذار شده است كه این میزان در سال 84 ، 86 میلیارد تومان در سال 85 ، 2700 میلیارد تومان، 86 ، 23 هزار و200 میلیارد تومان و در پنج ماهه امسال 10 هزار و 600 میلیارد تومان بوده است».
زنگنه ادامه داد: «از سال 84 تاكنون نیز 333 شركت واگذار شده است كه بیشترین میزان واگذاری در سال 86 با 167 شركت بوده است و در پنج ماهه امسال نیز 51 شركت واگذار شد. كه در نیمه دوم امسال میزان واگذاریها سرعت میگیرد زیرا در نیمه اول به دلیل برگزاری مجامع شركتها میزان واگذاری تقریبا متوقف میشود».
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه سخنان خود تصریح كرد: «از سال 84 تاكنون تعداد 57 هزار و 675 نفر سهام ترجیحی كاركنان دریافت كردند كه ارزش آن 196 میلیارد تومان و تعداد سهام واگذار شده یك میلیارد و 575 میلیون سهم بوده است».
وضعیت شركتها در سبد سهام عدالت وی میزان واگذاری سهام عدالت را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان كرد: «تاكنون واگذاری سه مرحله از این سهام پایان یافته و در مجموع 22 میلیون و500 هزار نفر و به ازای هر نفر یك میلیون تومان سهم دریافت كردهاند و 50 شركت تاكنون به این سه مرحله تعلق گرفتند».
وی بابیان اینكه سود مرحله اول سهام عدالت در سال گذشته توزیع شد اضافه كرد: «تاكنون غیر از دو شركتی كه مجامع آنها در آذر و بهمن ماه برگزار میشود هزار و800 میلیارد تومان سود شناسایی شده كه مربوط به این 50 شركت است و از مهرماه پرداخت سود مراحل دوم و سوم در سراسر كشور آغاز میشود».
رییس سازمان خصوصی سازی خاطرنشان كرد: «فرم سهام عدالت سه میلیون ایثارگر توزیع شده و از این هفته جمع آوری میشود و كار پردازش و مراحل شناسایی آنها در حال انجام است. همچنین یك میلیون و 470 هزار نفر تكمیلی مرحله اول شامل بهزیستی، كمیته امداد و 5/6 میلیون نفر روستاییان و كاركنان دولت به صورت تكمیلی در حال انجام بوده و از این هفته فرمهای آنها در سراسر كشور توزیع میشود».
كرد زنگنه اظهار كرد: «همچنین حدود 5/2 میلیون نفر شامل زنان كارگر سرپرست خانوار، خدام مساجد، بیماریهای خاص و گروههای كوچكی كه قبلا مورد تحسین قرار گرفتند به صورت الكترونیكی تهیه شده و منتظر ارائه اطلاعات هستیم».
وی یادآور شد: «طبق قانون از 42 میلیون نفری كه باید سهام عدالت دریافت كنند 5/22 میلیون نفر كار آنها به اتمام رسیده و 5/13 میلیون نفر در حال انجام است و با این حساب 36 میلیون نفر در پروسه سهام عدالت قرار گرفتند و تنها شش میلیون نفر باقی ماندند كه گروههای آزاد بوده و تحت پوشش هیچ نهادی نیستند و مراحل مطالعاتی و نحوه شناسایی آنها طبق برنامه انجام میشود».
راهاندازی سایت سهام عدالت در هفته دولت زنگنه همچنین از راهاندازی سایت سهام عدالت در هفته دولت خبرداد و گفت: «با آغاز هفته دولت سایت رسمی سهام عدالت به آدرس www.vase.ir شروع به كار كرد و تلفن گویای سهام عدالت به شمارهی 24- 88725620 در دبیر خانه مركزی توزیع سهام عدالت آماده پاسخگویی است».
كردزنگنه در ادامه سخنان خود اظهار كرد: «در قانون جدید اصل 44 ، 48 تكلیف از قبیل تصویب نامه هیات وزیران، مصوبه شورای عالی اجرای سیاستهای اصل 44، مصوبه هیات عالی واگذاری و سایر نظام نامهها پیش بینی شده كه از این 48 مورد 43 مورد آن رسما توسط وزارت اموراقتصادی و دارایی و مشتركا با سایر وزارت خانهها انجام میشود و پنج مورد آن به صورت مستقل توسط دستگاهها انجام خواهد شد».
ستادی برای تدوین آییننامههای قانون اصل 44
وی عنوان كرد: «همچنین اخیرا وزیر امور اقتصادی و دارایی در شورای راهبردی این وزارت خانه ستادی برای تدوین آیین نامه و دستورالعملها تشكیل دادند كه امیدواریم در مهلت قانونی به سرانجام برسد».
وی مراحل قبل، حین و بعد از واگذاری شركتهای دولتی را مورد توجه قرار داد و گفت: «مرحله بعد از واگذاری مهمترین مرحلهای است كه باید انجام شده و این از اهداف سازمان خصوصی سازی است كه بعد از واگذاری شركتها بررسی كند كه آیا این شركت افزایش بهرهبری داشته و توانسته وضعیت خود را بهبود دهد یا خیر؟ كه متاسفانه در كشور تاكنون هیچ مكانیزیمی برای این كار مشخص نشده است».
وی در ادامه گفت: «به همین منظور از حدود یك سال گذشته مطالعاتی انجام شد تا مدلی برای ارزیابی عملكرد شركتها بعد از واگذاری به منظور ارزیابی عملكرد آنها طراحی شود كه این مدل با هشت محور شامل معیارهای اقتصادی و بهرهوری، فرآیندها و استانداردهای مدیریت و كیفیت، آموزش كاركنان، نوآوری و فنآوری و تحقیق و توسعه بازار و مشتریمداری، اشتغالزایی، مسئولیت اجتماعی و رضایتی ذینفعان، معیارهای مالی و بورس طراحی شد و ارزیابی این شركتها حول این هشت محور صورت گرفت».
اعلام زمان عرضه سهام شركتها وی در مورد عرضه مابقی سهام شركت مخابرات اظهار كرد: «مجوز عرضه مخابرات پنج درصد بود كه در 19 مرداد عرضه شد و در حال حاضر به دنبال كسب مجوز پنج درصد دیگر از سهام این شركت توسط دولت هستیم كه امیدواریم تا پایان هفته این مجوز را دریافت كنیم».
كرد زنگنه واگذاری سهام مخابرات و تعیین قیمت 150 تومان برای این سهم را مورد توجه قرار داد و اظهار كرد: «عرضه سهام مخابرات تنها شركتی بود كه در روز عرضه همه مسوولان شركت مخابرات، شركت بورس و سازمان خصوصی سازی در آن حضور داشته و در نهایت به طور مشترك به قیمت 150 تومان دست یافتند و اگر احساس میشد كه قیمت سهم كمتر از این مقدار بود از عرضه آن خودداری میشد».
زنگنه ادامه داد: «به زودی نیز مجوز عرضه30 درصد پالایشگاه اصفهان صادر میشود و در مورد عرضه مابقی آن به صورت تدریجی یا بلوكی تصمیم گیری خواهد شد».
وی در مورد سهام بانكها با بیان اینكه مراحل نهایی آن انجام شده است اظهار كرد: «خوشبختانه مراحل نهایی بانكها در حال انجام بوده و مشكلات اساس نامه آن برطرف شده است و در حال حاضر منتظر ثبت اساسنامه جدید هستیم. همچنین كارگروه بررسی وضعیت بانكها به نتایج مطلوبی رسیده و واگذاری آنها قطعی است».
واگذاری بانكها از روش تركیبی؛ مستلزم تصمیم دولت
وی در مورد صحبتهای اخیر رییس كل بانك مركزی در مورد پذیره نویسی سهام بانكها اظهار كرد: «ممكن است واگذاری بانكها از روش تركیبی استفاده شده و از طریق افزایش سرمایه و فروش حق تقدم و یا واگذاری پنج درصد از سهام آنها انجام شود كه این هم نوع خصوصی سازی و انتقال است. بنابراین به دنبال این هستیم كه برای واگذاری بانكهای دولتی از روش پذیرهنویسی یا روشهای دیگر هم استفاده كنیم كه البته این به تصمیم دولت بستگی دارد».
وی در مورد زمان واگذاری بانك رفاه عنوان كرد: «سازمان تامین اجتماعی مالك 94 درصد این بانك است كه رای قضایی آن گرفته شده و در صورتی كه اجرا شود دولت شش درصد را برای كشف قیمت عرضه میكند».
وی با اشاره به پذیرش سهام ذوب آهن اصفهان در بورس و حضور خریداران خارجی برای این سهم اظهار كرد: «در صورتی كه عرضه سهام به صورت بلوكی تصویب شود هیچ محدودیتی برای خریداران داخلی و خارجی وجود ندارد و سرمایهگذاران خارجی می توانند از سازمان سرمایهگذاری خارجی مجوز گرفته و با دریافت كد معاملاتی اقدام به خریداری این سهم كنند».
وی در مورد واگذاری شركتهای دولتی به بخشهای شبه دولتی گفت: «سازمانهایی مانند تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی در دنیا از نهادهای خصوصی تلقی میشوند زیرا سرمایه این صندوقها همان پولی است كه از كارمندان كسر شده و بودجه آن دولتی نیست و برخی كشورها در آگهی های خصوصی سازی خود این صندوقها را در اولویت قرار میدهند ولی تنها مشكل آن در حال حاضر این است كه اساسنامه آنها نباید دولتی باشد و مدیران عامل را نباید دولت انتخاب كند بنابراین ساختار این صندوقها باید اصلاح شود ولی در بودجه كل كشور این صندوقها به عنوان بودجه دولتی تلقی نمیشوند و از این لحاظ مستثنی هستند».
تشكیل معاونتی در وزارت اقتصاد برای آماده سازی و سازماندهی شركتها وی در مورد تشكیل معاون اصل 44 در وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: «موضوع سیاستهای اصل 44 تنها بحث واگذاری نیست بلكه آماده سازی و سازماندهی شركتهای دولتی ایجاب میكند كه ساختار وزارت اقتصاد با ساختار جدید متحول شود و حتما باید معاونتی در معاونت اقتصاد متناسب با اصل 44 تشكیل شود و تشكیل این معاونت به معنای موازی كاری با وظایف سازمان خصوصی سازی نیست».