آفتابنیوز :
آفتاب: سید محمد خاتمی گفت: «هیچ کس معتقد نیست که دولت باید تضعیف شود؛ بلکه انتقاد صحیح باعث تقویت است. باید با ملاک و معیارهایی که اسلام، انقلاب و قانون اساسی به ما داده است موقعیت خود را درست درک و به لحاظ مقتضیات ملی، منطقهای و جهانی مسائل را مطرح کنیم».
به گزارش سرویس سیاسی آفتاب، حجتالاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی طی سخنانی در افتتاحیه دهمین اردوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران یک سیر معقول، مستقل و متعهدانهای را از آغاز تاکنون داشته است، اظهار داشت: «عنوان انجمن اسلامی مستقل یقیناً شایسته انجمن اسلامی دانشگاه تهران است که همواره پایبند به معیارهای دینی و وفادار به خط امام(ره) بوده است، در عین حال نسبت به سرنوشت کشور دغدغه داشته و دارای نظر انتقادی البته بازهم با معیارهایی که از خط امام و اسلام گرفته است برای اصلاح اموری که در جمهوری اسلامی میگذرد، بوده است».
رییس بنیاد باران در ادامه گفت: «انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران همچنین کوشیده است تا به بعضی گرایشات و تمایلاتی که متاسفانه ممکن است از بیرون دانشگاه نفوذ کند آلوده نشود؛ اینها همگی قابل تقدیر است و همه میدانیم که انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران با چه مشکلاتی نیز روبهرو بوده است. الحمدالله به همت و ایمان اعضای خود توانسته این مسیر را ادامه دهد و انشاءالله در آینده نیز ادامه خواهد داد».
خاتمی با اشاره به اینکه انجمن، انجمن اسلامی است و همه چیزمان را از اسلام داریم و می خواهیم اسلام را به گونهای بفهمیم که بتواند هم به زندگی ما معنا دهد و هم بتواند در دوران کنونی با همه خصوصیاتی که زمان و مکان ما دارد، کارکرد و عملکرد موفق در جامعه داشته باشد و به لحاظ مادی و معنوی زندگی ما را معنی و ارتقاء ببخشد، گفت: «دو آیه از قرآن و فرازی از یک دعا را در اینجا نقل میکنم».
وی در ادامه گفت: «آیه «وعدالله الذین امنو منکم و عملوالصالحات لیستخلفنهم فی الارض کما استخلفالذین من قبلهم ولیمکنن لهم دینهم الذی ارتضی لهمو لیبدلنهم من بعد خوفهم امنا یعبدوننی لا یشکرون بی شئیا» (55نور) یعنی «خداوند آن دین را در عرصه حیات اجتماعی انسان حاکم میگرداند که مورد رضایت خودش است و نیتجه آن اینکه جامعه فقط عبادت و پرستش خدا میکند و هیچ شرکی به او نمیورزد»».
خاتمی افزود: «در فرازی از دعای افتتاح که انشاءالله در شبهای ماه مبارک رمضان خواهیم خواند و دعای بسیار ارزندهای است در مورد امام زمان (عج) دعامیکند: «استخلفه فیالارض کما استخلفالذین من قبله مکن له دینهالذی ارتضیه له، ابدله من بعد خوفه امنا لا یشرک بک شئیا» یعنی «امام زمان را به آن دینی که مورد رضایت توست ممکن گردان که ترس آن حضرت به امنیت تبدیل شود و امام زمان (عج) تو را عبادت کند و به تو شرکت نورزد»».
خاتمی خاطر نشان کرد: «مراد از توحید و شرک در اینجا در متن جامعه است و اینکه آیا در جامعه معیارها و ملاکهای توحیدی حاکم است؟ یا معیارها و ملاکهای شرک؟ این است که پایان تاریخ در نظر همه ادیان الهی به خصوص اسلام و بالاخص تشیع عبارت است از دورهای که معیارها و ملاکهای الهی و توحیدی بر جامعه بشری حاکم میشود و معیارها و ملاکهای انحرافی و شرک رخت بربندد».
وی با اشاره به آیهای دیگراز قرآن «ونرید ان نمن علی الذین استضعفوا فنجعلهم ائمه و نجعلهم وارثین»، افزود: «خدا میفرماید ما تصمیم گرفیتم منت بگذاریم به کسانیکه مورد ستم و ضعف قرار گرفتند. آنها را ائمه قرار دهیم و وارث زمین کنیم. یعنی جامعه مطلوبی که مورد نظر خدا است و در نهایت میآید و حاکمیت معیارهای توحیدی دارد و معیارهای شرک در آن نیست، این است که مردم در آن امام هستند ؛ یعنی همه امام میشوند».
خاتمی در ادامه افزود: «وارثان زمین یعنی برخوردار از همه مواهب مادی و معنوی که در زمین وجود دارد. این معیار و ملاک جامعه توحیدی است؛ یعنی همه جامعه رشد یافته دارای تعقل، رشد و همه امام (گرچه حول محور آن امام کامل موید من عندالله که امام زمان است) هستند، یعنی جامعه توحیدی دوران بلوغ و رشدهمه انسانها است، همه مجتهدند؛ همه میتوانند راه را با تفکر خود تشخیص دهند و البته همه الگو دارند که آن امام برتر است، اما همه دارای تفکر، تدبیر، تحلیل و تشخیص راه هستند و برخوردار از مزایای زندگی. یک تصویر فوقالعاده زیبا، آرمانی و بزرگ برای جامعه مورد نظر اسلام و نیز این هم بیشتر ناظر به توحید و شرک اجتماعی است».
رییس جمهور سابق کشورمان گفت: «آنچه مهم است این است که ما درچه مرحله تاریخی قرار داریم؟ ما وارد قرن 21 میلادی شدهایم و از قرن 14 هجری شمسی داریم عبور می کنیم و وارد قرن 15 هجری میشویم. دنیا تحولات عجیبی داشته، تحت تاثیر مسائل مختلفی هستیم. در ایران حادثه بزرگی رخ داده است و آن اینکه انقلابی فراگیر رخ داده است و بدون تردید مردمیترین انقلاب عصر ما بلکه همه ادوار تاریخ بوده است».
خاتمی افزود: «این انقلاب با محوریت یک انسان بزرگوار، عارف دانشمند، فقیه مرجع مجتهد اخلاقی، فیلسوف بوده است که طبیعاً اولین دعوتش به پرستش خدا، پایبندی به معیارهای الهی و تمسک به دین خدا است. خیلی از علمای دیگر هم همین را می گفتند امام و انقلاب یک وجهه دیگر هم دارد و آن اینکه دعوت کرده است بر اساس اعتقادات و ارزشها یک نظامی به نام جمهوری اسلامی ایجاد شود. یقیناً ما نه به لحاظ تاریخی ، نه بر اساس ارزشهای دینی و نه از نظر امکانات، این وظیفه را نداریم که همه دنیا را تسخیر کنیم و نظاممان را به همه دنیا تحمیل کنیم که نمیتوانیم و نمیشود. اصلاً اگر اینطوری بود فلسفه مهدودیت، معنی نداشت».
رییس بنیاد باران تاکید کرد: «آنچه مهم است اینکه اگر جمهوری اسلامی را با معیارهایی که هم به لحاظ معنوی و فلسفی، سیاسی، انتقادی رشد کرده به گونهای بسازیم که الگو باشد، اگر ملت ما موفق شود که نظامی را ایجاد کند که همه مزایای یک زندگی خوب را برای انسان داشته باشد و خلائی که کشورهای دیگردارند، نداشته باشد خودش الگو میشود و دیگران به آن گرایش پیدا میکنند. در این مسیر است که ما خودمان را به آن جامعه ایدهآل نزدیکتر میکنیم».
خاتمی اظهار داشت: «پذیرش انسانها شرط رسیدن به آن جامعه ایدهال است. مطمئن باشید نه پیامبر اکرم (ص)، نه امیرالمومنین (ع) و نه امام زمان (عج) بنایشان بر تحمیل خیر بر جوامع نبوده است. اصلاً چرا غیبت وجود دارد؟ برای اینکه آمادگی در دنیا نیست؛ یعنی مردم باید بپذیرند و قبول کنند اگر نکنند به زور و شمشیر نمیتوان دین و نظامی را بر مردم تحمیل کرد. هر نظامی هم اگر متکی بر خواست مردم نباشد دوام نمیآورد».
خاتمی با اشاره به اینکه الگوسازی یعنی ما بتوانیم نظامی درست کنیم که به لحاظ معنوی، مادی، حرمت مردم، جایگاهی که درعرصه جهانی داریم یک نظام مطلوبی باشد. خاطرنشان کرد: «آیا میتوانیم نظامی را عرضه بداریم که درعین حالی که خواستهای انسان را برآورده میکند، به انسان رشد میدهد؛ آزادی انسان را تامین میکند، حرمت انسان را بالا میبرد، حقوق انسان را رعایت میکند، در جنبه مادی پیشرفت میکند، جایگاه ملت را در دنیا ارتقاء میبخشد؛ پایبند به معیارهای دینی و اخلاقی باشد؟ اگر این کار کنیم موفق شدهایم».
وی در ادامه گفت: «اگر باید انتقادی باشد این است که آیا ما از این معیارهایی که مورد توجه بوده است دور میشویم یا به آنها نزدیک؟ اتفاقاً اینها اصول انقلاب و دین است و همینهاست که برای ما مسوولیت ایجاد میکند».
خاتمی خاطرنشان کرد: «ما به نام اسلام از آزادی انسان دفاع میکنیم؛ ما به نام اسلام از عدالت در جامعه دفاع میکنیم و درعین حالی که عدالت اقتصادی را مهم میدانیم بر عدالت اجتماعی، عدالت فرهنگی و عدالت سیاسی تاکید داریم».
وی با طرح این سوال که عدالت سیاسی یعنی چه؟ افزود: «عدالت سیاسی یعنی مردم حق دارند و صاحب رای هستند و رای آنها باید محترم باشد. هیچ کس حق ندارد در رای مردم دخالت کند یا کانالیزه کند که رای مردم به یک طرف برود».
خاتمی تاکید کرد: «ما از پیشرفت و توسعه دفاع میکنیم. ما نمیتوانیم در دنیا عقب افتاده باشیم. این برای اسلام و ایران کسر شان است که ما در دنیا به لحاظ علمی، اقتصادی ... عقب بیافتیم. هر چه میخواهیم اینها است؛ اصولی که به آن پایبندیم و معتقدیم کار با شعار درست نمیشود».
رییس جمهور سابق کشورمان در ادامه گفت: «بد این است که ما شعارها را بد مطرح کنیم، در عمل نتیجه مطلوب نگیریم و رضایت توده مردم به دست نیاید. این را باید در نظر بگیریم؛ انتقاد اگر هست این است که آیا دلبستگی جامعه و قشرهای مختلف آن و به خصوص نسل جوانی که امروز روز به روز تعدادش زیادتر میشود به این معیارها، به اسلام، انقلاب و امام بیشتر میشود یا کمتر»؟
رییس جمهور سابق کشورمان خطاب به حاضرین در این دیدار توصیه کرد: «شما باید از جمهوری اسلامی ایران، از رای مردم، از پیشرفت جامعه، از حاکمیت معیارهای علمی به جامعه دانشگاهی دفاع کنید».
در دانشگاه باید علم، تحقق،و پیشرفت در کنار اخلاق وجود داشته باشد.
خاتمی تصریح کرد: «اخلاق باید همه جا باشد نه فقط در دانشگاه! ولی اگر ما به نام اخلاق و معیارهای انقلاب طوری عمل کردیم که علم و تحقق بحث آزاد نتواند رشد پیدا کند؛ هم اخلاق شکست خواهد خورد، هم جایگاه دانشگاه و علم از بین خواهد رفت».
وی افزود: «شما باید از سرمایههای ملی، از استادان و پیشکسوتان، به عنوان سرمایههای ملی دفاع کنید و اگر آنها جایگزین میشوند افراد بهتر به روزتر و دانشمندتر جای آنها را بگیرند. این معیارهایی است که باید مورد نظر باشد».
خاتمی خطاب به حاضران افزود: «عنوانی که برای اردویتان انتخاب کردهاید، عنوان خیلی خوبی است اگر همه جهات تصمیم در نظر گرفته شود و خوب آن را اجرا کنید».
خاتمی با اشاره به اینکه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران جایگاه خودش را دارد، تاکنون مقاومت کرده ، سابقه بسیار درخشان و روشنی هم دارد؛ با استقلال عمل کرده، پایببندی به دین، معیارهای خط امام، مدافع نظام و جمهوری اسلامی با همه لوازم و اقتضائاتی که این نظام دارد و باید داشته باشد، بوده است، اظهار داشت: «شما هم به لحاظ رسالت دانشگاهی، هم به مسوولیت اسلامی بودنتان هم به لحاظ وظیفه انسانی برای اصلاح امور با معیارهای مشخص ما برای تقویت همان چیزی که معتقدیم باید در جامعهمان حاکم باشد طبعا منتقد خواهید بود».
خاتمی خاطر نشان کرد: «انجمن اسلامی مطلوب باید بیش و پیش از همه چیز بر هویت خود تکیه کند. انجمن اسلامی افتخار میکند که به اسلام و معیارهای اسلامی پاینبد است و در اعتقاد و عمل به اخلاق و تادب به آداب اسلامی باید استوار باشد و در عرصه اجتماعی اسلام را آنگونه ببیند و بخواهد که برای انسان حق و حرمت قائل است و حکومت را وابسته به مردم، در خدمت مردم و مسوول در برابر مردم بداند، از این امر دفاع کنید که امکانات عمومی به صورت مساوی در اختیار افراد جامعه قرار بگیرد، احزاب و گروهها باید بتوانند حرفشان را بزنند. اینها اصول و معیارهایی است که در عرصه اجتماعی و با استنباط و استمداد از روح انقلاب اسلامی به دست میآوریم. ما خط امام را اینطور می شناسیم بایداز آن دفاع کنیم از جمله وظایف شما نقد قدرت است. اگر انحرافی در قدرت میبینید با همان معیارهایی که به آن اعتقاد دارید باید تذکر دهید، رسالت شما است».
رییس جمهور سابق کشورمان در ادامه گفت: «همیشه باید با اعتدال و آرامش مسائل را بیش ببریم؛ هیج کس معتقد نیست که دولت باید تضعیف شود، انتقاد صحیح باعث تقویت است باید با ملاک و معیارهایی که اسلام، انقلاب و قانون اساسی به ما دادهاند موقعیت خود را درست درک کنیم و به لحاظ مقتضیات ملی، منطقهای و جهانی مسائل را مطرح کنیم».
خاتمی تاکید کرد: «هدف ما این است که ایرانمان سربلند باشد و مردم ایران از هر قشر و طبقه و قومی احساس امنیت، عزت و حرمت و پیشرفت داشته باشند».
وی افزود: «اگر یک ایرانی در سراسر ایران مورد اهانت قرار بگیرد رنج میبریم، این اهانت و بدتر از آن عقبماندگی اگر به خاطر اتخاذ برخی سیاستهای غلط باشد باید انتقاد کرد؛ اینها اصول و معیارهایی است که مورد توجه است و باید سخت روی آنها پافشاری کرد».
در ابتدای این دیدار تعدادی از حاضرین در جلسه به بیان دیدگاهها و نظرات خود پرداختند.