کد خبر: ۷۹۸۵۲۲
تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۴

در شب تلخ دانشگاه شریف چه گذشت؟

یکشنبه‌شب، برای جامعه علمی کشور شبی تلخ بود. شبی که دانشجویان دانشگاه شریف مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و تعداد قابل توجهی از دانشجویان این دانشگاه بازداشت شدند. دیروز در واکنش به این برخورد خشن با دانشجویان دانشگاه شریف، دانشجویان دانشگاه‌های مختلف کشور از جمله علامه طباطبایی و علم و صنعت، راهپیمایی اعتراضی برگزار کردند. این دانشجویان ضمن اعتراض به کشته شدن مهسا امینی خواستار آزاد شدن همکلاسی‌های خود شدند.
در شب تلخ دانشگاه شریف چه گذشت؟
آفتاب‌‌نیوز :

روزنامه همدلی نوشت: در حالی که قطع بودن شبکه‌های مجازی و وضعیت اینترنت والبته سکوت رسانه‌های داخلی سبب بروز شایعاتی در رسانه‌های خارجی شده بود، انجمن اسلامی دانشگاه شریف درباره حوادث روز یکشنبه این دانشگاه در توییتر گزارشی را منتشر کرد. در بخشی از این گزارش آمده است: «دانشجویانی که شاهد دستگیری [..]دوستان خود هستند، با شعار‌هایی واکنش نشان می‌دهند و پاسخ نیرو‌های لباس شخصی، تیراندازی با تفنگ پینت‌بال و ساچمه‌ای به‌سمت دانشجویان است. دانشجویان مجبور به فاصله‌گرفتن از سر در هستند و فضای ترس بر دانشگاه حاکم می‌شود. حالا تمام در‌های دانشگاه بسته است و دانشجویان شریف، در محاصره نیرو‌های امنیتی و لباس شخصی هستند... هیچ دری باز نیست و حتی حضور معاونین و رئیس دانشگاه نیز نمی‌تواند ذره‌ای امنیت در در‌های دانشگاه ایجاد کند و از بیرون دانشگاه خبر می‌رسد که در تمامی کوچه‌های اطراف در‌های دانشگاه، نیرو‌های لباس شخصی با ون، منتظر دستگیری دانشجویان هستند.»

این گزارش اضافه کرده: «تعداد زیادی از اساتید دانشگاه، در جمع حاضر هستند و سعی دارند ترتیبی دهند که دانشجویان بتوانند در امنیت، از دانشگاه خارج شوند و به‌سمت خانه یا خوابگاه خود بروند. پس از ساعاتی کشمکش، تصمیم حراست و رؤسای دانشگاه بر این می‌شود که تمامی دانشجویان حاضر در دانشگاه، به‌صورت پیوسته و قطاری، به‌سمت پارکینگ دانشگاه بروند و سپس از در ورودی پارکینگ شریف، وارد میدان تیموری شوند و سپس در آن‌جا به‌سمت مترو، خوابگاه یا ماشین‌های خود بروند. دانشجویان به این تصمیم اعتماد می‌کنند و همین‌گونه عمل می‌کنند. در حین انتقال از درِ انرژی به پارکینگ، نیرو‌های لباس شخصی با تفنگ در صحنه حاضر می‌شوند و این، فرار تعدادی از دانشجویان را به‌همراه دارد که سپس جمع آرام می‌شود و به حرکت خود ادامه می‌دهد. با رسیدن تعداد خوبی از جمعیت به پارکینگ، اعلام می‌شود که درِ ورودیِ پارکینگ باز نمی‌شود و دانشجویان باید ابتدا به درون پارکینگ بروند و سپس از در‌های خروجی پارکینگ که کنار هایپرمارکت فامیلی است، خارج شوند. تعدادی از دانشجویان جلوتر همین‌گونه نیز عمل می‌کنند و به درون طبقه اول و دوم پارکینگ می‌روند. اما آن‌جا، نیرو‌های لباس شخصی، با باتوم و تفنگ و موتور کمین کرده بودند تا دانشجویان را دستگیر کنند. نیرو‌های لباس شخصی به دانشجو‌ها در طبقه اول یورش می‌برند و با شلیک گلوله‌های پلاستیکی و ساچمه‌ای از فاصله نزدیک ومخصوصاً به‌سمت دخترها، آن‌ها را از حرکت باز می‌دارند و با خشونتی [..]دانشجویان را دستگیر می‌کنند و سوار ون می‌کنند.»

تنش در دانشگاه صنعتی شریف باعث شد که وزیر علوم به آنجا برود. اما گزارش انجمن اسلامی این دانشگاه نشان می‌دهد که حضور وزیر علوم نه تنها تأثیر مثبتی نداشته، بلکه باعث عصبانیت بیشتر دانشجویان شده است. انجمن اسلامی شریف در توییتر نوشته: «وزیر علوم با حرف‌هایی تکان‌دهنده و برخوردی کاملاً نامحترمانه با دانشجویان معترض و اعتصاب‌کننده، آن‌ها را متهم به بی‌قانونی و هدر دادن بیت‌المال می‌کند و با لحنی تند و ناشایست، به دانشجویان تأکید می‌کند که به‌خاطر هدردادن بیت‌المال باید در دنیا و آخرت جوابگو باشید و هرگز نیز گمان نکنید که می‌توانید هرچه دل‌تان خواست بگویید و ما با شما برخوردی نکنیم، بی‌شک برخورد جدی و قاطعانه صورت خواهد گرفت.»

این گزارش ادعا می‌کند که «صحبت‌های وزیر علوم به‌حدی تند و زننده است که حتی رئیس دانشگاه سعی می‌کند فضا را آرام کند و اندکی منطقی‌تر به فضا نگاه کند، اما وزیر علوم حتی با دکتر جلیلی نیز تند برخورد می‌کند. در این میان، دکتر علی شریفی زارچی هم اجازه می‌گیرد تا صحبت کند و با تشویق دانشجویان حاضر همراه می‌شود. ابتدا دکتر شریفی زارچی سخنی می‌گوید و تازه وزیر علوم متوجه می‌شود که ایشان، همان استاد شریف است که در توییتر، از طریق همراهی با جامعه، استقبال خوبی را به همراه داشته‌است. در این‌جا وزیر علوم با لحنی زشت و ناشایست، شروع به تخریب مستقیم دکتر شریفی زارچی می‌کند و ایشان را بی‌وجدان، بی‌اخلاق، خیانت‌گر، بازی‌کننده با احساسات جوانان و منحرف‌کننده دانشجویان از صراط مستقیم خطاب می‌کند. جمعیت حاضر، اما به حرف‌های [..]وزیر علوم، واکنش جدی نشان می‌دهند و با حمایت صریح و بلند از دکتر شریفی زارچی، به وزیر علوم می‌فهمانند که اتفاقاً ایشان، کاملاً خلاف آن‌چه هستند که آقای وزیر می‌پندارد.»

در پی انعکاس اخبار حوادث دانشگاه شریف در شبکه‌های اجتماعی افکار عمومی واکنش تندی نسبت به برخورد خشن با دانشجویان نشان می‌دهد. بسیاری نگران هستند که ماجرای کوی دانشگاه دوباره تکرار شود و جان دانشجویان در خطر باشد. در همین حال روزگذشته بنا بر تصمیم هیئت رئیسه دانشگاه صنعتی شریف، تردد دانشجویان دکتری به دانشگاه بلامانع و تردد دانشجویان کارشناسی‌ارشد منوط به تایید درخواست ایشان از طریق سامانه آموزش است.

دانشگاه صنعتی شریف اعلام کرد که با توجه به وقایع اخیر و ضرورت محافظت از دانشجویان و کاهش نگرانی‌ها، کلیه کلاس‌های درس از روز دوشنبه مورخ ۱۱ مهرماه به‌صورت مجازی برگزار می‌شود. در این ایام، تردد دانشجویان دکتری به دانشگاه بلامانع و تردد دانشجویان کارشناسی‌ارشد منوط به تایید درخواست ایشان از طریق سامانه آموزش است.

حوادث دانشگاه شریف در حدی بود که دیروز بسیج دانشجویی این دانشگاه هم نسبت به آن معترض شد. این تشکل در نامه‌ای به وزیر علوم نوشت: «جناب آقای وزیر، حضور بی‌ضابطه و رعب‌آور جمعی از نیرو‌های امنیتی در اطراف دانشگاه صنعتی شریف، صحنه‌هایی تاسف‌آور و نگران‌کننده را رقم زد و بی‌تردید این حضور بی‌مبالات، در دمیده‌شدن بر آتش تنش در دانشگاه صنعتی شریف نقش داشت. بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف برخورد‌های خشن و قهرآمیز با دانشجویان را عمیقا و قویا محکوم می‌کند و از شما انتظار دارد قاطعانه نسبت به جلوگیری از تکرار چنین اتفاقات تلخی در فضای دانشگاه شریف و سایر دانشگاه‌های کشور، اقدام کنید. حداقل انتظار ما از شما علاوه بر تضمین جلوگیری از تکرار چنین وقایعی، دلجویی از دانشجویان و اساتید دانشگاه شریف و جبران خسارت معنوی عظیمی است که امروز بر دانشگاه صنعتی شریف وارد شد.»

در همین حال نگرانی‌های زیادی درباره وضعیت دانشجویان بازداشتی وجود دارد. هرچند دیروز خبرگزاری تسنیم روایت دیگری از دانشجویان بازداشتی ارائه کرد. تسنیم نوشت: «به گفته برخی از مسئولان دانشگاه، بخش عمده‌ای از دانشجویان بازداشتی این دانشگاه در شب گذشته (یکشنبه شب)، صبح امروز (دوشنبه) آزاد شدند و تعداد معدودی در بازداشت هستند که تلاش مسئولان دانشگاه و وزارت علوم در خصوص آزادی آن‌ها ادامه دارد.»

همچنین دیروز مهدی اسماعیلی، نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره تعداد دانشجویان بازداشت شده طی روز‌های اخیر با بیان اینکه «اطلاعی در این زمینه ندارم» اظهار کرد: «در جلسات با وزرای مربوطه گزارشی اخذ خواهیم کرد و اگر نیاز به ورود کمیسیون باشد، قطعاً ورود خواهیم کرد، اما به هر حال روند قانونی نیروی انتظامی این است که یک استمزاجی می‌کند و این نباید به معنی توهین به دانشجو تلقی شود، همه چیز در آینده مشخص خواهد شد.»

به گزارش ایسنا، اسماعیلی افزود: «قطعاً کار قابل قبولی نیست که به نام دانشجو، دانشجو را لکه‌دار کنند، دانشگاه محل اندیشه‌ها و رویش علم است و ما برای آن احترام قائلیم و هیچ کس نیز نباید حریم دانشگاه را ملجاء شورش‌ها و حرکات هنجارشکنانه قرار دهد و باعث شود این محیط علمی آسیب ببیند و مخدوش شود. آنچه برای ما خیلی اهمیت دارد آسایش و امنیت ملت است و اینکه هر کسی به هر نحوی بتواند در این امنیت خللی وارد کند، قطعاً مورد قبول ما نیست.»

در واکنش به حوادث دانشگاه صنعتی شریف محمدرضا عارف نماینده سابق تهران در مجلس شورای اسلامی در پیامی گفت: «حوادث تلخ و غمباری که طی روز‌های گذشته در برخی دانشگاه‌های کشور به‌ویژه دانشگاه صنعتی شریف رخ داد من را به عنوان یک معلم دانشگاه بر آن داشت تا نکاتی را به مسئولان محترم و دانشجویان عزیز بیان دارم.»

عارف ادامه داد: «دانشگاه محلی برای شنیدن صدا‌های مختلف و تضارب آرا و بهترین محل برای بحث و گفتگو درباره چالش‌های مختلف جامعه و ارائه راه‌حل‌های منطقی و علمی برای حال چالش‌ها است به همین دلیل می‌طلبد فضای دانشگاه هم برای تضارب افکار مختلف و هم برای شنیدن مطالبات دانشجویان که موتور محرک جامعه هستند هموار باشد. آسیبی که دانشگاه طی یک دهه گذشته دیده است بیشتر به خاطر دخالت نهاد‌های بیرون از دانشگاه و تلاش این نهاد‌ها برای مدیریت فضای دانشگاه‌ها بوده است و متاسفانه در چند روز گذشته که دانشجویان به بیان مطالبات خود پرداختند دخالت نهاد‌های بیرون از دانشگاه منجر به متشنج شدن تجمعات صورت گرفته شد و شوربختانه باید بگویم دخالت این نهاد‌ها باعث هتک حرمت و شکستن قداست دانشگاه شده است.»

او افزود: «واجب است مسئولان مرتبط با آموزش عالی کشور به وظیفه ذاتی خود که حفظ حرمت دانشگاه است بیش از گذشته عمل کنند و نگذارند دانشگاه امنیتی شود. در سال‌های گذشته امنیتی شدن فضای دانشگاه به شدت باعث ضربه به حیثیت دانشگاه شد. جای دانشجو در زندان و بازداشتگاه نیست حاکمیت باید در برابر شنیدن اعتراضات دانشجویان و حتی پرخاش آن‌ها سعه صدر داشته باشد. به سهم خودم و به عنوان فردی که افتخارش معلمی دانشگاه است ضمن عذرخواهی بابت شکسته شدن حرمت دانشگاه، تلاش می‌کنم با تعاملات صورت گرفته روند آزادی دانشجویانی که بازداشت شده اند تسریع شود.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین