سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، اظهارات جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده نشان داد که چقدر تهدیدهای ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در استفاده از سلاح اتمی "جدی" است.
به گزارش پایگاه خبری پولیتیکو، وی ادامه داد: ما هیچ دلیلی برای تعدیل موقعیت استراتژیک هستهای خود ندیدهایم و نشانههایی هم نداریم که روسیه در حال آماده شدن برای استفاده قریبالوقوع از تسلیحات هستهای باشد.
این سخنگو همچنین گفت: هرگونه استفاده از سلاح اتمی به هر مقیاسی که باشد میتواند برای جهان فاجعهآمیز بوده و پیامدهای دامنهداری بر جای بگذارد. یک جنگ اتمی پیروزی ندارد و نباید برایش جنگید. پنتاگون از نزدیک اوضاع را رصد میکند.
دیگر مقامهای آمریکایی نیز به این پایگاه خبری گفتند که هیچ تغییری در موقعیت اتمی در ۲۴ ساعت گذشته ایجاد نشده است. روز پنجشنبه، دبیر خبری پنتاگون به خبرنگاران گفته بود که وزارت دفاع ایالات متحده "هیچ اطلاعاتی در این باره ندارد که باعث شود تا ما تغییری در موقعیت اتمی خود ایجاد کنیم."
پنجشنبه شب همچنین بایدن در جریان سخنرانی در میان حامیان مالی حزب دموکراتیک در نیویورک این هشدار را درباره احتمال استفاده روسیه از سلاح اتمی عنوان داشت. بایدن تهدیدهای اخیر پوتین را در استفاده از سلاح اتمی به بحران موشکی ۱۹۶۲ کوبا تشبیه کرد، زمانی که دو قدرت شوروی و آمریکا در آستانه یک بحران اتمی قرار گرفتند.
رئیس جمهوری آمریکا گفت: اگر در واقع همه چیز به همین وضعیت ادامه یابد، نخستین بار از زمان بحران موشکی کوبا خواهد بود که ما تهدید مستقیم به استفاده از سلاح هستهای روبرو شدهایم. فکر نمیکنم چیزی به نام توانایی استفاده از یک سلاح هستهای تاکتیکی و نرسیدن به آخرالزمان وجود داشته باشد.
جدیت سخنان بایدن در مقایسه با اظهارات مقامهای دولت خودش که بسیار سنجیدهتر بودهاند، متفاوت بود. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی اخیرا گفته بود، ایالات متحده تهدیدهای پوتین را جدی میگیرد، اما هیچ نشانهای از برنامهریزی او برای استفاده از سلاح هستهای نمیبیند.
بایدن در این مراسم در نیویورک همچنین عنوان داشت: سعی میکنم بفهمم که پوتین به کدام سمت میرود و از کجا راهی برای خروج پیدا میکند. آیا خود را در موقعیتی قرار میدهد که نه تنها وجهه خودش بلکه قدرت قابل توجهی را در روسیه از دست بدهد؟
پولیتیکو همچنین گزارش داد، آژانسهای اطلاعاتی ایالات متحده و متحدانش نظارت بر تحرکات نظامی و ارتباطات روسیه را که نشاندهنده استفاده از سلاح هستهای است، افزایش دادهاند. مقامها همچنین هشدار دادند که اگر پوتین این مسیر را انتخاب کند، غرب ممکن است از پیش اطلاع چندانی نداشته باشد.
بیشتر هواپیماها، موشکهای متعارف و راکتاندازهای روسیه نیز میتوانند تسلیحات اتمی و تاکتیکی کوچکتری را که برای استفاده هدفمند در میدان جنگ طراحی شدهاند، بر روی خود حمل کنند. اینها با تسلیحات استراتژیک مانند موشکهای بالستیک قارهپیما که ماهوارهها و سایر تجهیزات نظارتی میتوانند آنها را شناسایی کنند، متفاوت هستند.
بر اساس تخمینهای موجود، روسیه بیش از ۱۹۰۰ کلاهک اتمی تاکتیکی دارد.