شهرام مقدس درخصوص مشکلات و معضلات فرهنگی و اقتصادی که مانع ازدواج جوانان شده است، اظهار کرد: امروزه مسائل اقتصادی و فرهنگی دچار یک پیچیدگی شده و تاثیراتی بر افراد جامعه دارد که درنتیجه این تاثیرات سرانجام یک الگوی رفتاری شکل میگیرد و بخش عظیمی از جامعه از این الگو پیروی میکنند به همین دلیل در برخی موارد مشاهده میشود افرادی که از وضعیت اقتصادی مطلوبی برخوردار هستند نیز تمایلی به ازدواج ندارند.
این جامعهشناس با تاکید بر اینکه ازدواج نوعی تعهد و مسئولیت است، افزود: در گذشته افراد به دلایل گوناگون مانند رعایت سنتها اقدام به ازدواج میکردند، جوان امروز نیز ممکن است در ابتدا به تشکیل خانواده علاقهمند باشد اما زمانی که مشاهده میکند بسیاری از افراد جامعه به سنتهای قدیمی پایبند نیستند ترجیح میدهد مسئولیت ازدواج و تشکیل خانواده را برعهده نگیرد.
وی ادامه داد: افزایش آمار طلاق و مشکلاتی که پرداخت مهریه برای مردان در پی دارد یکی دیگر از عواملی است که موجب شده سایر جوانان نسبت به ازدواج دید منفی و همراه با ترس داشته باشند همچنین امروزه مشاهده میشود ازدواجهای سفید، خارج از عرف و روابط غیررسمی که هیچ مسئولیتی برای فرد به همراه ندارد جایگزین ازدواجهای رسمی شده که همین موضوع نیز جوانان را از اقدام به ازدواج رسمی منصرف میکند.
مقدس با بیان اینکه امروزه ازدواج به نوعی مبادله تبدیل شده است، عنوان کرد: درحقیقت افراد در هنگام تصمیمگیری درمورد ازدواج به منافع و مضراتی که در آن نهفته است اهمیت ویژهای میدهند یعنی به دنبال این موضوع هستند که با ازدواج چه چیزهایی به دست میآورند و درمقابل چه چیزهایی را از دست میدهند، زمانی که مشکلات اقتصادی و مسائل فرهنگی تاثیرات منفی بر ازدواج داشته باشد موجب میشود فرد در این مقایسه مواردی که در ازدواج از دست میدهد را بیشتر از مواردی که به دست میآورد تلقی کند و درنتیجه از ازدواج منصرف خواهد شد.
این جامعهشناس با تاکید بر مشکلات اقتصادی که مانع ازدواج جوانان محسوب میشوند، اضافه کرد: با وجود تمامی اقدامات انجام شده اما متاسفانه الگوی ازدواج آسان به رویکرد جدی تبدیل نشده یعنی امروزه کار و درآمد کافی، داشتن خانه و ماشین و... انتظاراتی هستند که حتی اگر به صورت زبانی بیان نشوند اما در عمل تاثیر بسیاری بر خانواده و تصمیمات آنها درخصوص ازدواج فرزندان دارد.
وی تصریح کرد: کمکها و راهکارهایی که برای تحقق ازدواج آسان درنظر گرفته شده کارایی چندانی ندارند یعنی با وجود تمامی این کمکها در انتها تامین منزل به به عنوان یکی از موانع بر سر راه زوجین باقی میماند و یا اگر فردی شغل و درآمد کافی نداشته باشد حتی جرات اقدام برای ازدواج را پیدا نمیکند.
مقدس تاکید کرد: درحقیقت اصل مشکلات ازدواج جوانان موضوعات اقتصادی است زمانی که مشکلات این حوزه رفع شوند میتوان معضلات حوزه فرهنگی را نیز مرتفع کرد اما تا زمانی که راهکاری برای حل مشکلات اقتصادی وجود نداشته باشد کار کردن بر موضوعات فرهنگی ازدواج ثمر نخواهد داشت.
این جامعهشناس یادآور شد: اگر قصد داریم مشکلات ازدواج جوانان را حل کنیم باید در ابتدا معضل بیکاری آنها رفع شود همچنین با استفاده از سیاستهای کلان رونق اقتصادی ایجاد شود، البته بیثباتی و احساس ناامنی در حوزه اقتصاد نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که در مسیر ازدواج جوانان قرار دارد چراکه با توجه به تورم سالانه اشخاص امکان برنامهریزی و پسانداز برای اجرای برنامههای خود را نخواهند داشت.