آفتابنیوز : آفتاب: قیمت نفت روز جمعه به 77 دلار به ازای هر بشکه رسید. این اتفاق در میان کاهش شدید قیمت سهام در دنیا روی داد. خریداران و فروشندگان نفت به این نتیجه رسیدهاند که کاهش رشد اقتصادی دنیا باعث کاهش تقاضای نفت خواهد شد.
به گزارش سرویس بینالملل آفتاب، آژانس بینالمللی انرژی (IEA) همچنین هشدار داده که خطر رکود اقتصادی و ادامه بحران مالی جاری، باعث خواهد شد تقاضا برای نفت به شدت کاهش یابد و سرمایهگذاری در حوزههای نفتی متوقف شود.
نفت خام برنت دریای شمال برای تحویل در نوامبر به مبلغ پایین 29/77 دلار در هر بشکه رسید. این اولین بار است که قیمت نفت به کمتر از 80 دلار در هر بشکه میرسد.
این قیمت برای اوایل روز بود و در اواخر روز به 88/77 دلار افزایش یافت. این 78/4 دلار کمتر از بهای نفت در روز پنجشنبه است.
روز جمعه، نفت خام نیویورک برای تحویل در ماه نوامبر هم با 12/5 دلار کاهش به 47/81 دلار در هر بشکه رسید. این قیمت در همان روز حتی به 13/81 دلار هم کاهش یافته بود.
این کاهش شدید در حالی روی میدهد که سران اوپک، ماه آینده ملاقاتی اضطراری خواهند داشت تا بحران فعلی بازار را بررسی کنند. همچنین شایعه شده که این کارتل تولیدکنندگان نفت خام، تولید خود را کاهش خواهد داد تا درآمدهای نفتیاش ثابت بماند.
«مارتین لوییس»، تحلیلگر دویچه بانک در یادداشتی پژوهشی برای مشتریها نوشته است: «اوضاع رو به زوال رشد اقتصادی دنیا قیمت مواد خام را به شکلی خشونتآمیز تصحیح کرده است. بدتر شدن چشمانداز تولید ناخالص داخلی دنیا، میتواند باعث شود قیمت نفت از این هم پایینتر بیاید و حتی به 60 دلار در هر بشکه هم برسد».
در عین حال، روز جمعه بازارهای بورس هم کاهش تندی را تجربه کردند، چون بحران مالی فعلی نشانی از بهبود نداشته است.
«نیمیت خامار»، تحلیلگر موسسه ساکدن میگوید: «ترس از آینده نامشخص تقاضای نفت عاملی مهم در کاهش قیمت نفت بوده است. بازارها در حال تجارت بر اساس ترس هستند و این ترس و وحشت، قانون اساسی عرضه و تقاضا را تحتالشعاع قرار داده است».
یازدهم جولای، قیمت نفت رکوردهای پیشین را جابجا کرد و به 147 دلار در هر بشکه رسید. این مبلغ حالا به میزان 47 درصد با کاهش روبرو بوده است.
سازمان 12 کشور صادرکننده نفت، اوپک، روز سهشنبه اعلام کرد که قراری اضطراری را در 18 نوامبر در وین تشکیل خواهد داد تا اثرات بحران مالی بینالمللی را بررسی کند.
«گوردون براون» نخستوزیر انگلیس روز جمعه اعلام کرده که اگر صادرکنندگان بخواهند تولید را کاهش دهند، این کار برای اقتصاد جهانی اشتباه خواهد بود: «وقتی می شنوم که کشورهای اوپک قرار گذاشتهاند یا با هم ملاقات خواهند کرد تا درباره کاهش تولید بحث کنند، نگران میشوم. به بیان دیگر، آنها میخواهند قیمت نفت را بالاتر از آنی ببرند که باید باشد. این برای اقتصاد دنیا خوب نیست».
قرار بود اجلاس اوپک در 17 دسامبر در شهر اوران الجزایر برگزار شود.
در آخرین قرار معمول اوپک در 9 و 10 سپتامبر، این سازمان تصمیم گرفت تولیدش را به میزان 520 هزار بشکه در روز کاهش دهد تا قیمت نفت بالای 100 دلار در هر بشکه باقی بماند. قیمتها از آن هنگام تا حالا افت زیادی داشته است.
در گزارش ماهانه IEA آمده است: «کاهش تقاضا در برابر قیمتهای بالا تبدیل به امری ثابت و دائم شده است. چشمانداز اقتصاد دنیا دارد ضعیف میشود».
IEA که مشاور سیاستگذاری کشورهای بزرگ صنعتی دنیاست، پیشبینی خود از کاهش تقاضای نفت کشورهای عضو OECD (سازمان همکاری و توسعه اقتصادی) را برابر با 360 هزار بشکه در روز عنوان کرده است.
تقاضای کلی دنیا در امسال، 5/86 میلیون بشکه در هر روز خواهد بود که 240 هزار بشکه کمتر از تخمین قبلی است. طبق پیشبینیهای پیشین، قرار بود تقاضای نفت 5/0 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد. تخمین این عدد برای سال آینده هم 440 هزار بشکه در هر روز کمتر شد و به 2/87 میلیون بشکه در روز رسید که نشان از 8/0 درصد رشد دارد.