آفتابنیوز : آفتاب-سرویس اقتصاد و صنعت: به اعتقاد کارشناسان محصول چای ایران میتواند یکی از مرغوبترین این محصول در دنیا باشد. اما بیتوجهی به باغات چای و همچنین فرسوده بودن کارخانجات چای خشککنی و از سوی دیگر واردات عجیب چای خارجی که دیگر نمیتوان آن را قاچاق دانست! موجب شده تا محصول چای ایرانی حتی در داخل نیز مشتری خود را نداشته باشد تا چه رسد به صادرات آن.
شدت تغییر ذائقه ایرانیان در استقبال انواع هندی چای که به لحاظ بهداشتی استانداردهای لازم را نیز ندارد تا جایی است که وزیر بازرگانی قراردادن نوع ایرانی آن در سبد کالای کارمندان را درست نمیداند.
این درحالی است که برای حمایت از محصول چای ایران باتصویب قانونی در مجلس هفتم استفاده از چای خارجی در مراکز دولتی ممنوع شده بود. مسعود میرکاظمی وزیر بازرگانی اما با ورود دولت به موضوع چای در ایران مخالف است و اعتقاد دارد که نباید چای را سیاسی کرد.
اصلیترین نشانه قاچاق بودن هر کالایی اندک بودن واردات و در دسترس نبون آن است اما به نظر میرسد با واردات بیاندازه چای و در دسترس بودن انواع چای خارجی در تمام فروشگاههای کشور برخلاف نظر وزیر بازرگانی انتظار ورود دولت در ماجرا ایجاد شده است.
در واقع از آنجا که دولت مسئول کنترل واردات هر کالایی به داخل است میزان واردات و درنهایت مسئولیت وضعیت پیشآمده برای چای ایرانی مستقیما به دولتها بازمیگردد و از این رو هرگونه حمایت از تولیدکنندگان و برنامه ریزی و نظارت برای بازگرداندن چای ایرانی به بازار وظیفه دولت است.
بر همین اساس رییس هیات مدیره سندیكای كارخانجات چای شمال قاچاق چای را تهدیدی برای این صنعت میداند و برخورد جدی با قاچاقچیان، حداقل در مبادی ورودی و خروجی استانها و فروش آنها در مغازههای سراسر كشور را از مسئولان خواستار است.
اما مسعود میركاظمی در گیلان میگوید: «چای موجود در انبارهای استان كیفیت مطلوب ندارد و نمیتوان این چای را به زور در سبد كالای كارمندان وارد كرد، با واگذاری این محصول به بخش خصوصی در صورتی كه بتواند این بخش كشاورز را مورد حمایت خود قرار دهد دولت نیز از آنها پشتیبانی خواهد كرد».
وی ادامه داد: «باید طرحی روشن برای ضمانت خرید برگ سبز وجود داشته باشد، حلقه آخر محصولات كه تجارت است بدون توجه به حلقههای ماقبل خود موفق نخواهد بود این حلقه نه تنها از كیفیت جدا نیست بلكه مستقیما به آن وابسته است».
میر كاظمی در خصوص بحث چای در دولت نهم خاطرنشان كرد: «اساسا قرار نبود دولت وارد مقوله چای شود و به طرحهای جامع بخش خصوصی در جهت ارتقای كیفیت و اعمال بازاریابی این محصول جواب مثبت داده شود».