«مهدی بابایی» عضو شورای شهر تهران و عضو کمیسیون محیط زیست شورا درباره اقدامات شهرداری تهران درباره رفع آلودگی هوا و نظارت شورا بر شهرداری در این زمینه گفت: شهرداری تهران موضوع آلودگی هوا را به عنوان اولویت اول خود در مسائل شهری میداند و بیش از ۳۵ درصد بودجه خود را در بخش حمل و نقل عمومی از جمله توسعه مترو، نوسازی و بازسازی ناوگان حمل و نقل عمومی هزینه کرده است و بیش از این شهرداری تهران توان این که در مسئله آلودگی هوا ورود کند را ندارد.
وی با بیان اینکه شهرداری تهران بیش از این نمیتواند برای رفع آلودگی هوا بودجه تخصیص دهد و توسعه حمل و نقل عمومی را پیگیری کند، ادامه داد: متاسفانه دولتها هیچگونه حمیتی را در بحث رفع آلودگی هوا نداشتند به ویژه در بحث اسقاط خودروهای فرسوده. همچنین توجه جدی به بحث توسعه حمل و نقل عمومی در شهرها نداشتند، البته در این دوره به هر حال کمکهایی از سوی دولت در خرید و تحویل اتوبوس به شهرداری تهران شده است.
عضو کمیسیون محیط زیست شورا تصریح کرد: البته این کمک در ۱۲ سال گذشته نادیده گرفته شده بود و هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته نبود، اما این سرعت، سرعت لاکپشتی است و با این بحران جدی که در موضوع آلودگی هوا داریم، شهرمان کم کم زیستپذیری مطلوب خود را از دست میدهد.
بابایی در پاسخ به این سوال که آیا شهرداری و شورا این درخواست را از دولت داشته است که بر روند اسقاط خودرو نظارت کرده، چراکه وقتی خودرو از رده خارج نشود و خودروهای تولید شده نیز به چرخه ترافیک اضافه شود باعث افزایش آلودگی بیشتر هوا خواهد شد، گفت: این اقدام باید از طریق مجلس صورت بگیرد چراکه ما در شورا و شهرداری اختیار لازم در این عرصه را نداریم و نمیتوانیم الزامی در این حوزه داشته باشیم. در خصوص نمایشگاه بینالمللی نیز که الزام کردیم نمایشگاه بینالمللی به شهر آفتاب انتقال پیدا کند متاسفانه مصوبه شورا توسط فرمانداری تایید نشد. معتقدم این موضوع باید در حوزه حکمرانی به آن توجه شود و مسئولیت آن کامل با دولت است و شهرداری تهران بیش از این توان ندارد که در این حوزه بودجهریزی کند.
وی با بیان اینکه عدم رفع آلودگی هوا همه تقصیرها متوجه دولتها از ابتدای انقلاب تاکنون است، درباره زبالهسوزی در شهر تهران گفت: ما با پیگیری که از سازمان بازیافت در شهرداری تهران داشتیم، از آنها خواستیم تا با اقدامات ویژهای، با عوامل غیرمجاز در تفکیک زباله، برخورد کنند. در مناطق ۱۸ و ۱۵ با عوامل غیرمجاز که در حوزه تفکیک زباله فعالیت میکردند، برخورد شد و نسبت به تغییر کاربری آن محلها اقدام شد.
این عضو شورای شهر تهران در پاسخ به این سوال که آیا شورا درخصوص ابرگاز متان که از سوی ناسا مطرح شده است ورود میکند؟ تصریح کرد: باید خبر ناسا توسط سازمان محیطزیست بررسی شده و تایید یا رد آن توسط کارشناسان محیط زیست اعلام شود، چراکه آنها متولی این امر هستند و این محدوده نیز خارج از محدوده شهری شهر تهران است، لذا کارشناسان محیط زیست باید این موضوع را تایید یا رد کنند.
بابایی تصریح کرد: البته من این موضوع را نه رد میکنم نه تایید، چراکه احتمال وجود این ابر و توده نیز وجود دارد.
وی همچنین درباره گاز متان ادامه داد: یکی از دلایلی که شهرداری تهران نتوانسته است در این زمینه توفیق نسبی داشته باشد، این است که شهرداری تهران نتوانسته از وامهای بینالمللی که درخصوص استحصال گاز متان است بهرهگیری کند، چراکه در این حوزه وامهای مختلف بینالمللی پرداخت میشود و یا حتی اعطای تسهیلات بینالمللی را داریم که بلاعوض به کشورها پرداخت میشود تا در خصوص استحصال گاز متان و ساماندهی این بخش اقدام کنند.
این عضو کمیسیون محیط زیست شورا ادامه داد: شهرداری تهران نیز ورود کرده و مذاکراتی با سرمایهگذاران خارجی داشته است، اما به دلیل تحریمهای ظالمانه که در این زمینه وجود دارد تاکنون نتوانستهایم از تسهیلات بینالمللی برای این حوزه اقدام کنیم و لذا این عقبماندگی در این حوزه مشهود است.
بابایی تصریح کرد: همیشه متاسفانه موضوعات محیط زیستی از موضوعات تشریفاتی در کشور ما بوده و جزء موضوعات محوری نبوده است، در حال حاضر محور توسعه در کشورهای پیشرفته با رویکرد توسعه پایدار است به هر حال محور اصلی توسعه پایدار مسائل محیطزیستی است، لذا وقتی که ما محورهای دیگر از جمله توسعه اقتصادی یا اجتماعی را صرفا به صورت تک مورد در اولویت محور توسعه قرار میدهیم دچار دغدغههای محیطزیستی میشویم که نمونه آن شهر تهران است که زیرساختارهای لازم برای زیست شهری در آن وجود دارد، اما دچار آلودگی هوا شدیم که واقعا این همه زیرساخت و سرمایه ملی آنطور که باید و شاید قابل استفاده نیست یکی از دلایل این امر این است که توجه به محیطزیست جزء رویکردهای اول نیست و با رویکرد تشریفاتی انجام میشود.
پس تحریم مهم هست