دراینمیان مسئله مهم اینترنت طبقاتی بازخوردهای مختلفی داشت. پروتکلهای مدیریتی یا پروتکلهای امنیتی که برای نگهداری سرورها ضروریاند، درحالحاضر مسدود یا دچار اختلال عمدی شدهاند. همچنین تجارتنیوز گزارشی درباره شرایط کنونی اینترنت منتشر کرده که بر مبنای یک حدس قریب به یقین است. در گزارش این رسانه آمده است که به نظر میرسد اینترنت طبقاتی به مرحله اجراشدن رسیده است؛ چراکه احتمالا بهزودی اعضای اتحادیه فناوران رایانه تهران به اینترنت بدون فیلتر دسترسی خواهند داشت. بهتازگی خبری مبنی بر اینکه فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ برای اعضای اتحادیه فناوران برداشته میشود، منتشر شده است که به نظر میرسد گویای اجرای طرح اینترنت طبقاتی است.
درحالیکه بیش از سه ماه از فیلترینگ گسترده اینترنت بهویژه پلتفرم اینستاگرام میگذرد و بسیاری از کسبوکارهای اینترنتی و کاربران از فیلترینگ آسیب جدی دیدهاند و نیازمند حمایت هستند؛ اما دولت قصد دارد فیلترینگ را برای برخی از سازمانها و نهادها کاهش دهد. به عبارت دیگر اینترنت طبقاتی را اجرا کند. به گزارش این رسانه اجرای اینترنت طبقاتی با تصویب طرح محدودیت اینترنت موسوم به صیانت رنگ جدیتری به خود گرفت؛ ولی طرح صیانت به دلیل مخالفتها و انتقادهای فراوان، از دستور کار مجلس خارج شد؛ اما از آنجایی که در چند ماه اخیر، تعدادی از مصوبهها و مادههای این طرح برای اجراکردن به مصوبههای شورای فضای مجازی اضافه شده، گویای آن است که این طرح به روشهای مختلف در نهایت اجرا خواهد شد. آنطورکه از گزارشها مشخص است، در طرح موسوم به صیانت نیز یکی از اهدافی که دنبال میشود، ایجاد یک «اینترنت طبقاتی» است که بسیاری از سایتها و پلتفرمها از دسترس عموم مردم خارج میشوند.
اوایل تابستان امسال نیز در میان بحبوبه تصویب طرح صیانت، عیسی زارعپور در یک برنامه تلویزیونی رسما اعلام کرد که بهزودی با هماهنگی دستگاههای مختلف، برخی پلتفرمهای فیلترشده برای یکسری اقشار خاص باز شود. در نتیجه اینترنت طبقاتی این بار از سوی وزارت ارتباطات به صورت جدی پیگیری میشود.
حالا با قطعی گسترده اینترنت در صد روز گذشته، برخی از کارشناسان معتقدند در شرایط فعلی، دولت آزادسازی محدود برخی شبکهها را شرایط قابل قبولتری نسبت به رفع فیلترینگ عمومی آنها میداند؛ اما نگرانی کارشناسان از این است که ایجاد این استثناها باعث مسدودشدن کامل مسیرهای دیگر دسترسی به فیلترشکنها شود. این در حالی است که کارشناسان این حوزه متعقدند نابرابری دسترسی به اینترنت و طبقاتیکردن آن عاملی است که به شکاف دیجیتال دامن میزند؛ شکاف دیجیتال بلایی بر سر جامعه میآورد که در آن جامعه نادار از نظر پیشرفت عقب خواهد ماند.