آفتابنیوز : آفتاب: سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه تلاشهای گسترده برای آزادی دیپلمات ربوده شده ایرانی در پاکستان ادامه دارد، گفت: «انتظار داریم دولت پاکستان اقدامات جدی برای آزادی او و رفع نگرانی خانوادهاش انجام دهد».
قشقاوی در نشست خبری امروز خود افزود: «علاوه بر گفتوگوی تلفنی آقای متکی با همتای پاکستانیاش، بار دیگر سفیر پاکستان در تهران دیداری با مدیر کل آسیای غربی وزارت امور خارجه انجام داده است».
وی اضافه کرد: «در این دیدار بار دیگر تأکید شد بر اساس کنوانسیونهای سازمان ملل متحد، حفاظت از مال و جان دیپلماتها بر عهده کشوری است که در آن مستقر هستند».
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: «به طور کلی فکر میکنیم تمهیدات بیشتری لازم است تا با توجه به اینکه در شهر پیشاور قبلا هم تجربیات تلخی داشتهایم، اقدامات امنیتی مناسبی ازجانب مقامات پاکستانی انجام شود».
قشقاوی افزود: «تماس و گفتوگو با مقامات محلی و رئیس پلیس ایالت سرحد پاکستان همچنان ادامه دارد».
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره موضع ایران در قبال آخرین نسخه معاهده امنیتی امریکا و عراق گفت: «بهتر است بعد از تصویب نهایی این معاهده در مجلس عراق درباره آن اظهار نظر کنیم؛ چرا که همچنان بحثهای جدی درباره این معاهده در مجلس عراق انجام میشود».
وی افزود: «هم اکنون در مجلس عراق درباره مصونیت قضایی، بازرسی محمولههای ورودی به عراق، خروج از بند هفت منشور سازمان ملل متحد و مسائل دیگر بحث و بررسی میشود».
قشقاوی ادامه داد: «مهم این است که موضع و نظر مسئولان عراقی که تابع انتظارات مراجع دینی و شخصیتهای تأثیرگذار سیاسی است در این معاهده مورد توجه قرار گیرد».
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره نتایج اجلاس دیروز دمشق گفت: «این اجلاس سومین اجلاس امنیتی همسایگان عراق بود که از جمهوری اسلامی ایران آقای فیروزنیا مدیر کل خلیج فارس وزارت خارجه به همراه هیاتی در این اجلاس شرکت و سخنرانی خوبی هم ارائه کرد».
وی افزود: «حفظ صلح، ثبات و امنیت در عراق برای همه همسایگان در اولویت قرار دارد و موضوع این اجلاس این است که به سازوکارهای روشنی درباره همکاری با دولت عراق برسیم».
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با تشکر از گزارش بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد درباره چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی در 27 سال قبل، گفت: «امیدواریم سازمان ملل با تشکیل کمیتهای، آزادی دیپلماتهای ایرانی را پیگیری کند».
قشقاوی افزود: «هر چند سالها پیش باید سازمان ملل اقدامات جدی انجام میداد ولی باز هم می توان کاری کرد».
وی ابراز امیدواری کرد این چهار دیپلمات بعد از 27 سال به آغوش خانوادههایشان بازگردند.
قشقاوی در پاسخ به سؤالی درباره موضوعات مورد گفتگو در سفر امروز رئیس جمهور لبنان به تهران گفت: «روابط برادرانه دو ملت ایران و لبنان تاریخی است».
وی با اشاره به تلاشهای جمهوری اسلامی ایران با کمک برخی کشورها به ویژه قطر برای تشکیل دولت وحدت ملی در لبنان که به انتخاب آقای میشل سلیمان به عنوان رئیس جمهور این کشور منجر شد، گفت: «دیگر نهادهای لبنان هم در چارچوب دموکراسی در حال شکل گیری است».
قشقاوی افزود: «حاصل این تلاشها و ارتباط گسترده ما با شخصیتهای تأثیرگذار دولتی و غیردولتی، احزاب و گروههای سیاسی و حتی مذهبی لبنان، حاکی از ادامه روابط دوستانه دو کشور است».
وی گفت: «بر همین اساس آقای میشل سلیمان امروز در سفر به ایران ابعاد گسترده روابط دو کشور را در حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و به ویژه در مذاکرات با رئیس جمهور ایران بررسی خواهد کرد».
قشقاوی افزود: «این سفر گام مناسبی در تعمیق هر چه بیشتر مناسبات دوجانبه و نیز رایزنیهای منطقهای خواهد بود، به ویژه مقابله با توطئه های رژیم صهیونیستی و حمایت از مقاومت ملت لبنان در مقابل توطئه های رژیم صهیونیستی».
خبرنگاری با اشاره به سخنان روز گذشته فرمانده نیروی دریایی ارتش از قشقاوی پرسید: «آیا ایران از گزینه نظامی برای آزادی کشتی ربوده شده کشورمان استفاده خواهد کرد»؟
قشقاوی پاسخ داد: «همه گزینههای مناسب را روی میز کارمان داریم و بررسی میکنیم اما اینکه کدام گزینه را در نهایت انتخاب خواهیم کرد، بعدا مشخص میشود».
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا این کشتی ایرانی است یا نه گفت: «این کشتی ایرانی است و حدود هفت یا هشت خدمه آن نیز ایرانی و مابقی غیرایرانی هستند».
وی افزود: «این کشتی حامل بار گندم از یکی از کشورهای اروپایی بوده است».
خبرنگاری با اشاره به آخرین گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران پرسید: «در بخشی از گزارش محمد البرادعی، تهران به همکاری نکردن متهم شده است و رسانههای غربی از جمله نیویورک تایمز درخصوص این موضوع گزارشهایی دادهاند که موجب نگرانی غرب شده است؛ پاسخ تهران چیست»؟
قشقاوی در پاسخ گفت: «برخی رسانهها، گزارشهای تناقض آلود و کاملاً مبهمی درباره گزارش البرادعی منتشر کردهاند که کاملاً واضح است با اغراض سیاسی تهیه شده است».
وی به گزارش نیویورک تایمز اشاره کرد و با تحلیل اجزای آن افزود: «ذیل این گزارش کاملا مطالب صدر آن را نقض میکند و معلوم نیست نویسندگان این گزارش اصلا متوجه بودهاند چه چیزی مینگارند یا خیر».
سخنگوی وزارت خارجه گفت: «گزارشهای رسانههای غربی نوعا سردرگمی و بیانسجامی عجیبی در خود دارند که کاملا مشخص است».
وی افزود: «از طرفی ناچارند اغراض و اهداف سیاسی دولتمردانشان را در گزارش بگنجانند و از طرف دیگر پاک دستیهای جمهوری اسلامی ایران در دستیابی به انرژی صلحآمیز هستهای آنها را دچار این سردرگمی میکند».
خبرنگاری با اشاره به اینکه حدود یک ماه است دولت انگلیس عامل گروگانگیری و قتل دیپلماتهای ایرانی در سال 1359 را آزاد کرده و به آنها تبعیت انگلیسی داده است، پرسید: «وزارت خارجه چه واکنش قضایی به این موضوع داشته است»؟
قشقاوی پاسخ داد: «این امور هم در حوزه سیاسی و هم در اداره کل حقوقی وزارت خارجه به طور جدی پیگیری میشود».
وی افزود: «اخیرا شاهد اظهارات دیوید میلیبند وزیر خارجه انگلیس بودیم که ایران را تهدید منطقه دانسته بود؛ البته درباره گرایشهای سیاسی تعصب آمیز وی به اسرائیل و گرایشهای صهیونیستی او شکی نیست».
قشقاوی ادامه داد: «میلیبند و همه کشورهای منطقه به وضوح از سلاحهای هستهای رژیم صهیونیستی آگاهند و روند فعالیتهای صلح آمیز ایران را هم میدانند».
وی افزود: «در این شرایط برای همه آشکار است که دارنده سلاح خطرناکتر و تهدیدآمیزتر است تا کشوری که در پی استفاده صلح آمیز است».
قشقاوی گفت: «اگر او نظرسنجی منصفانهای در انگلیس انجام دهد قطعا مردم انگلیس هم تهدید قطعی برای منطقه را اسرائیل میدانند».
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: «این گونه اظهارات نمیتواند نقش انگلیسیها را در تولد مولود نامشروع صهیونیست، از اذهان عمومی دنیا پاک کند».
قشقاوی ادامه داد: «موضع انگلیس روشنتر از آن است که نیاز به توضیح داشته باشد، البته موضع هستهای ما هم کاملا روشن و شفاف است و در گزارشهای آژانس هم به این موضوع تصریح شده است».
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به این سؤال که آیا با انتخاب اوباما در امریکا، احتمال مذاکره بین تهران و واشنگتن درباره افغانستان وجود دارد، گفت: «باید منتظر آغاز دوره ریاست جمهوری اوباما باشیم».
قشقاوی افزود: «باید دید که شعار «بله ما می توانیم» آقای اوباما در کنار شعار «تغییر» تا چه حد جدی و عملیاتی است».
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: «مردم آمریکا به سیاست تغییر اوباما رأی دادند و در بعد سیاست بینالمللی واشنگتن، باید دید در آینده چه اتفاقی میافتد».
قشقاوی اضافه کرد: ایران قبلاً در بحث تشکیل دولت ملی در افغانستان با کشورهای مختلفی از جمله امریکا همکاری کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین در پاسخ به سؤالی درخصوص سخنان آیت الله هاشمی رفسنجانی در خطبه های نماز جمعه هفته گذشته تهران که گزارش محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی را دوپهلو خواند گفت: همواره اعلام کرده ایم که بخشی از گزارش های آقای البرادعی جنبه حقوقی دارد و مبتنی بر کار سازمانی و صنفی وی است.
قشقاوی افزود: با توجه به اینکه ایران عضو پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) است تعهداتی در چارچوب پادمان جامع دارد.
وی اضافه کرد: آقای البرادعی برای چهاردهمین بار تأکید کرد که ایران از تعهدات پادمانی خود تخطی نکرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به برخی بندهای گزارش البرادعی گفت: در این گزارش تصریح شده است مواد هسته ای ایران انحرافی به سوی موارد نظامی نداشته است.
قشقاوی افزود: راستی آزمایی آژانس اظهارات ایران را در موارد مختلف تأیید کرده است.
وی اضافه کرد: «گزارش البرادعی همچنین تأکید می کند که محصولات کارخانه نطنز در کانتینرهای پلمپ شده زیر نظر آژانس است و هیچ گونه انحرافی به سمت فعالیت های نظامی ندارد».
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین به بخشی از گزارش البرادعی اشاره کرد که زیر فشار برخی از کشورها و با انگیزه سیاسی تنظیم می شود.
وی گفت: «بخشی از گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، سیاسی و خارج از قواعد بین المللی است».
قشقاوی افزود: «عالم سیاست بی انتهاست و مطالبات در این عرصه که بیشتر آن هم خارج از قواعد است با انگیزه فشار است و ریشه در دشمنی ها و دوستی ها دارد».
وی در پاسخ به سؤالی درباره مناسبات ایران و مصر گفت: «بارها تصریح کردهایم ایران و مصر در حوزههای تمدنی بزرگی قرار دارند و دو ملت از ظرفیت بالای فرهنگی برخوردارند».
سخنگوی وزارت خارجه ایران اضافه کرد: «فکر میکنیم این ظرفیت بزرگ دو ملت میتواند مناسبات دو کشور را پیش ببرد».
قشقاوی در عین حال تصریح کرد: «در حوزه سیاسی، تحول خاصی در روابط دو کشور به وجود نیامده و روند گذشته در جریان است».
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اقدامات این وزارتخانه برای آزاد کردن کشتی دزدیده شده ایرانی در سومالی گفت: «سفارتخانه های ایران در کشورهای کنیا، سومالی و اتیوپی پیگیر این موضوع هستند و در وزارت امور خارجه هم کمیتهای زیر نظر معاون افریقایی تشکیل شده است».
وی اضافه کرد: «به نظر میرسد برای حل ریشهای این معضل همکاری دسته جمعی کشورها و اقدامات سازمان ملل متحد لازم است».
قشقاوی گفت: «بخشی از مسئولیت بر عهده کشورهایی است که در این حوزه آبی قرار دارند و باید مسئولیت این اقدامات را بپذیرند».
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درخصوص اقدام امریکا به تأسیس پایگاه نظامی در حوالی تنگه هرمز گفت: «مقامات نظامی ایران درباره مسائل امنیتی مرتبط با تنگه هرمز اظهار نظر کرده اند و موضع وزارت خارجه نیز همان موضع مقامات نظامی است».