آفتابنیوز : آفتاب: نشست مشورتی اعضای سازمان كشورهای صادركننده نفت (اوپک) درحالی امروز در قاهره برگزار میشود كه بهای نفت در آستانه اين نشست باز هم کاهش يافته است.
به گزارش سرویس بین الملل آفتاب به نقل ازايسنا، کشورهای عضو اوپک امروز شنبه 29 نوامبر در قاهره گردهم میآيند و اين درحالی است كه برخی از وزيران عضو اين سازمان، همکاری کشورهای غيرعضو اوپک با اين سازمان را برای تاثيرگذاری بيشتر بر بازار و تثبيت قيمت نفت مؤثر میدانند.
نمايندگان کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت در نشستی اضطراری برای بررسی راههای مقابله با سقوط قيمت نفت دورهم جمع میشوند و اين در حالی است که بهای نفت به روند نزولی خود در هفتههای اخير ادامه میدهد. بهای نفت سبک وستتگزاس اينترمديت، در آخرين معاملات با يک دلار و 56 سنت کاهش، به 52 دلار و 88 سنت در هر بشکه رسيده است. نفت برنت دريای شمال هم 53 دلار و 18 سنت در هر بشکه معامله میشود.
برخی کارشناسان با توجه به روند نزولی بهای نفت پيشبينی ميکنند که اوپک توليد خود را برای بار سوم در سه ماه گذشته کاهش دهد. در عين حال، خبرگزاری فرانسه از قاهره به نقل از برخی وزيران نفت گزارش داد که کشورهای عضو اوپک به احتمال زياد، کاهش توليد را به نشست آينده موکول خواهند کرد. نشست آينده اوپک روز 17 دسامبر در الجزاير برگزار خواهد شد.
برخی اعضای اوپک پيشتر نيز اعلام کرده بودند که نشست قاهره صرفا برای بررسی قيمتها و تأثير کاهشهای اخير بر بازار خواهد بود و تصميمگيری در مورد سقف توليد به نشست الجزيره موکول خواهد شد. برخی از کارشناسان اقتصادی نيز کاهش توليد اوپک در نشست قاهره را دور از انتظار ميدانند، زيرا کاهشهای قبلی هنوز به طور کامل عملی نشده و تأثير خود را نشان ندادهاند.
اوپک در ماه سپتامبر و اکتبر تصميم گرفت توليد خود را مجموعا دو ميليون بشکه در روز کاهش دهد. کاهش 1.5 ميليون بشکهای توليد در هر روز از ابتدای ماه نوامبر اجرا شد. تصميم برای کاهش توليد اوپک البته تأثيری در روند نزولی بهای نفت نداشت. نفت تنها در ماه نوامبر، 20 درصد ارزانتر شد. قيمت نفت پس از رکورد ژوئيه سال جاری (147 دلار در هر بشکه) حدود 60 درصد سقوط کرده است.
از نظر کارشناسان، قيمتها در همين حدود باقی خواهد ماند و در آينده باز هم افزايش خواهد يافت. به اعتقاد آنان، هر بشکه نفت در نوامبر 2010، حدود 70 و در نوامبر 2013، حدود 80 دلار خواهد بود.
وزيران نفت اوپک درحالی امروز در قاهره گردهم ميآيند تا تأثير کاهشهای اخير توليد نفت بر قيمتها را بررسی کنند كه يکی از برنامههای نشست قاهره، بررسی راههای تشويق کشورهای غيرعضو اوپک، برای همکاری با اين سازمان است.
به گفته وزير نفت ايران، روسيه اخيرا آمادگی خود را برای همکاری با اعضای اوپک اعلام کرده است. کشورهای غيرعضو اوپک به نشست قاهره دعوت نشدهاند اما «هياتهايی برای مذاکره به کشورهای عمده توليدکننده (غيرعضو) فرستاده خواهند شد.»
وزير نفت ايران در ابتدای هفته جاری نيز از تلاش برای همکاری کشورهای عضو و غيرعضو اوپک خبر داده بود. به اعتقاد نوذري، روند کنونی بهای نفت به زيان کشورهای توليدکننده نفت غيرعضو اوپک نيز خواهد بود.
روسيه، مکزيک و نروژ، کشورهای عمده توليدکننده نفت غيرعضو اوپک، در سال 2002 با کشورهای عضو اين سازمان توافق کردند که در صورت سقوط نفت به حدود 20 دلار در هر بشکه، با اوپک همکاری کنند.
نشست اعضای اوپک درحالی امروز برگزار میشود كه علاوه بر سقوط قيمت نفت درهفتههای گذشته، بهای فلزهای صنعتی نيز رو به کاهش گذاشته است؛ امری که معاملهکنندگان اين مواد در آسيا را با زيان بسيار مواجه کرد. توليدات صنعتی ژاپن در اکتبر گذشته در مقايسه با مدت مشابه سال 2007، حدود 3.1 درصد کاهش نشان ميدهد. کارشناسان اين امر را ناشی از کاهش تقاضا در بازار ميدانند. آنها معتقدند تا زمانيکه مازاد توليد در بازار وجود دارد، قيمتها سقوط خواهند کرد. بهای هر تن مس نيز 3.5 درصد کاهش يافته است.
بهای طلا هم در روزهای گذشته اندکی کاهش يافته است. هر اونس طلا معادل 0.5 درصد کاهش يافته و به 810 دلار و 66 سنت رسيده است. کارشناسان دليل ثبات نسبی بهای طلا را مستقل بودن قيمت اين فلز از گردش سرمايه در جهان میدانند.
در چنين شرايطی، بهنظر میرسد مهمترين ماموريت اعضای اوپک كه امروز در پايتخت مصر با يكديگر ديدار میكنند، مشورت دراين خصوص باشد كه چگونه اين سازمان میتواند بار ديگر قدرت و تاثيرگذاری خود را در بازارهای نفت احيا كند و تصميماتش را بار ديگر در بازارهای بينالمللی اثربخش سازد.