آفتابنیوز : آفتاب: رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان با ارائه پیشنهاد ایجاد یک کنسرسیوم مشترک ساخت و توسعه نیروگاهای اتمی آب سبک در منطقه خلیج فارس از آمادگی ایران برای ارائه جامع این پیشنهاد در صورت توافق اصولی کشورهای منطقه خبر داد.
به گزارش سرویس سیاسی آفتاب،«رضا آقازاده» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در سمینار بینالمللی نیروگاههای اتمی، محیط زیست و توسعه پایدار در سخنرانی خود با عنوان "جمهوری اسلامی ایران و ضرورت توسعه برق هسته ای" اظهار داشت : «علوم و فنون هسته ای جزو فناوریهای پیشرفته و برتر در عصر کنونی است و امروز تاثیر این علوم در گسترش دانش بشری، تسلط بر طبیعت، تامین رفاه و پیشرفت زندگی بشر غیر قابل تردید بوده و به درستی میتوان آن را از عناصر و محورهای اصلی توسعه پایدار و از عوامل مهم اقتدار یک کشور به شمار آورد».
وی ادامه داد: «در واقع در طول نیم قرن گذشته در نتیجه تلاش پیگیر پژوهشگران این فناوری نقش مهمی در رشد صنعت، کشاورزی و پزشکی ایفا کرده است. استفاده از رادیوایزوتوپها در تشخیص و درمان بیمارها، بهکارگیری فناوری هسته ای در تولید برق و تولید مواد با خواص ویژه و همچنین تولید گونههای مقاوم محصولات کشاورزی نسبت به آفات و کمآبی تنها شماری از استفادههای گوناگون این علوم در پزشکی، صنعت و کشاورزی است».
معاون رئیس جمهور تاکید کرد : «جمهوری اسلامی ایران مصمم است که با توجه به تاثیر شگرف علوم و فنون هستهای در مولفههای علمی، اقتصادی و اجتماعی و به طور کلی توسعه پایدار، راه خود را در مسیر پرپیچ و خم استفاده صلحآمیز از این فناوری باز کند».
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت : «هماکنون در سراسر جهان، راکتورهای متعددی در حال کار وجود دارند که بسیاری از آنها برای تولید قدرت و به منظور تبدیل آن به انرژی الکتریکی، پارهای جهت نیروی محرکه کشتیها و زیردریاییها، برخی برای تولید رادیوایزوتوپها و تحقیقات علمی و گونههایی نیز برای مقاصد آزمایشی و آموزشی مورد استفاده قرار میگیرند».
«آقازاده» با بیان اینکه در حال حاضر ٤٣٩ نیروگاه اتمی در جهان در حال کاراست که از این تعداد ١٠٤ نیروگاه در اختیار آمریکا، ٥٩ نیروگاه در فرانسه، ٥٥ نیروگاه در ژاپن و ٣١ نیروگاه در روسیه هستند گفت : «لذا میتوان گفت کشورهای پیشرفته هستهای به جهت ضرورت داشتن منابع انرژی برای توسعه صنعتی خود واجد بیشترین نیروگاههای اتمی در جهان بوده و لذا بیشترین تولید و مصرف سوخت هستهای جهان را دارا میباشند».
وی ادامه داد : «در این راستا در حال حاضر تعداد قابل ملاحظهای نیروگاه اتمی در جهان در حال ساخت میباشند که از این تعداد ٨ نیروگاه در روسیه، ٦ نیروگاه در چین، ٦ نیروگاه در هند، ٤ نیروگاه در کره جنوبی، ٢ نیروگاه در ژاپن و یک نیروگاه در جمهوری اسلامی ایران و یک نیروگاه در فرانسه و آمریکا در حال ساخت میباشند. با توجه به ارقام فوق مشخص میشود که کشورهای دارنده تکنولوژی هسته ای پیشرفته به جهت ضرورت دستیابی به منابع انرژی، وجود نیروگاههای هستهای در کشور خود را به عنوان یکی از مهمترین و اصلیترین ابزارهای تولید انرژی مدنظر قرار دادهاند. در حال حاضر سهم برق هسته ای در فرانسه ٩/٧٦% است. این سهم در روسیه ١٦%، در انگلستان ١٥%، در آمریکا ٤/١٩%، در ژاپن ٥/٢٧%، در آلمان ٣/٢٧% و در فنلاند ٩/٢٨% میباشد. ارقام فوق نشاندهنده تمایل کشورهای پیشرفته و در حال توسعه هستهای به تولید برق هسته ای به عنوان یکی از منابع اصلی تولید انرژی است».
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران با توجه به ضرورتها و نیازهای خود به منابع انرژی متنوع، یکی از اهداف اصلی خود را دستیابی به برق هستهای به عنوان یکی از منابع مهم تولید انرژی قرار داده است گفت: «جمهوری اسلامی ایران با جمعیتی معادل ٧٠ میلیون نفر دارای بیش از هزار میلیون بشکه معادل نفت خام عرضه انرژی اولیه است. کل مصرف انرژی از ٩/١٨٠ میلیون بشکه معادل نفت خام در سال ١٩٧٧با متوسط رشد سالانه ١١/٦ درصد به ١/٧٢٥ میلیون بشکه معادل نفت خام تا سال ٢٠٠٣ افزایش یافته است. در همین دوره نیز متوسط رشد سالانه تولید برق در طی سالهای مذکور بیش از ٥/٨ درصد میباشد».
از آنجا که بیشترین منبع تولید سوخت این نیروگاهها گازوئیل، نفت و گاز طبیعی بوده، لذا انتظار میرود اگر تکیه نیروگاههای کشور به فرآوردههای نفتی همچنان ادامه یابد. طی دو دهه اخیر مصرف انرژی نیروگاههای کشور جهت تولید برق حدود ٩ درصد افزایش یافته که رقم بسیار بالایی است. همچنین میزان یارانههای پرداختی دولت از بخش انرژی بیشترین میزان یارانههای پرداختی در بین کالاها و خدمات دولتی میباشد.
وی ادامه داد: «حال باید چارهای اندیشید. جمهوری اسلامی ایران با توجه به ملاحظاتی نمیتواند صرفا به خاطر داشتن منابع عظیم نفت و گاز تنها متکی به تامین انرژی خود از میان سوختهای فسیلی باشد . اول آنکه این منابع محدود بوده و متعلق به نسلهای آتی کشور نیز میباشد، لذا استفاده بیرویه از آنها مجاز نیست. دوم آنکه استفاده از این منابع در صنایع تبدیلی نظیر پتروشیمی به مراتب ارزش افزوده بیشتری برای کشور در پی دارند. سوم آنکه مصرف این منابع در داخل کشور به عنوان سوخت، به شدت ارز حاصل از صادرات نفت خام و گاز طبیعی را تحتالشعاع قرار داده است».
«آقازاده» تاکید کرد : «در صورت ادامه روند مصرف حاملهای انرژی به صورت فعلی، تا چند دهه آتی ایران به عنوان یکی از واردکنندگان نفت خام و برخی فرآوردههای مرتبط با آن نیز درخواهد آمد».
وی ادامه داد : «چهارم آنکه دولت یارانههای پنهان زیادی بابت مصرف سوخت در داخل کشور میپردازد که هزینههای فراوانی به دولت تحمیل نموده، به گونهای که در سیستم قیمتگذاری فعلی، هزینههای تولید و توزیع این فرآوردههای سوختی نیز تامین نمیگردد. پنجم آنکه موضوع بسیار مهم دیگر در این زمینه، مسایل زیست محیطی میباشند که به صورت مسایل منطقهای و جهانی درآمده و کشورها تا حدودی ملزم به اجرا و اعمال قوانین زیست محیطی در جهت بقای کره زمین و محیط زیست آن میباشند، خصوصا آنکه فعالیتهای بینالمللی در این زمینه مدتهاست آغاز شده است».
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه مجموع دلایل مذکور اتکای سیستم عرضه انرژی کشور به سوختهای فسیلی را غیرمنطقی ساخته و استفاده کشور از تکنولوژیهای جدید از جمله تکنولوژی هستهای را در مقام مقایسه با سوختهای فسیلی، رقابتی میسازد گفت: «در حال حاضر در افق سال ١٤٠٤ برآورد تقاضا و مصرف انرژی کشور با توجه به گزینههای مختلف رشد و مصرف انرژی در کشور بین ٣٠٠٠ میلیون بشکه معادل نفت خام تا ٤٥٠٠ میلیون بشکه معادل نفت خام برآورد شده است. با توجه به ضرورتهای پیشگفته، توسعه نیروگاههای اتمی و تولید برق هستهای در کشور یکی از اصلیترین و مهمترین راهکارهای جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به انرژی مورد نیاز خود در طول دهههای آینده مدنظر قرار میگیرد».
وی خاطرنشان کرد : «در این راستا سازمان انرژی اتمی ایران بر اساس مصوبات مجلس شورای اسلامی و الزامات قانونی و مطالات انجام شده توسط گروههای مختلف مطالعاتی موظف به تولید ٢٠ هزار مگاوات برق هسته ای در کشور شده است. لذا سازمان انرژی اتمی ایران برنامه جامعی برای توسعه برق هستهای، توسعه منابع انسانی، تولید سوخت هستهای و ساخت و تجهیز مراکز تحقیقاتی و تولید تجهیزات مورد لزوم برای اجرا کردن ضرورتهای مذکور تدوین کرده است».
«آقازاده» گفت : «در صورتی که برنامه ساخت نیروگاههای هسته ای و تولید ٢٠ هزار مگاوات ظرفیت برق هستهای در کشور تا سال ٢٠٢٥ محقق شود، با احتساب ضریب تولید ٦٠ درصد، به میزان سالانه صدها میلیون بشکه نفت خام در مصارف نیروگاهی کشور صرفهجویی به عمل خواهد آمد که ارزش اقتصادی آن بسیار قابل توجه خواهد بود؛ ضمنا از لحاظ اجتماعی و زیست محیطی نیز از تولید صدها هزار تن دیاکسید کربن، هزاران تن ذرات معلق در هوا، صدها تن گوگرد و اکسید نیتروژن ممانعت به عمل خواهد آمد. قدر مسلم آن است که در صورتی که ضریب تولید بیش از مقدار منظور شده باشد، صرفههای اقتصادی و زیست محیطی ساخت نیروگاه هستهای به مراتب بیش از مقادیر مذکور خواهد بود».
وی با اشاره به اینکه تصمیم و عزم ایران مبنی بر ایجاد تنوع در نیروگاههای اتمی و توجه به توانمندی داخلی از نظر طراحی و احداث نیروگاههایی است که دانش آنها در ایران به وجود آمده است تاکید کرد : «جمهوری اسلامی ایران مصمم است که علاوه بر نیروگاههایی از نوع PWR که یک واحد آن در حال حاضر در بوشهر در حال ساخت است یک نیروگاه اتمی ٣٦٠ مگاواتی را با استفاده از تکنولوژی داخلی ساخته و به بهرهبرداری برساند».
رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در پایان سخنان خود اعلام کرد : «بدون تردید عزم راسخ جمهوری اسلامی ایران بر توسعه تکنولوژی نیروگاههای با مقیاس متوسط (Mwe ٣٦٠) و راکتورهای تحقیقاتی سازمان انرژی اتمی ایران را بر آن خواهد داشت که با اتکا به نیروی انسانی متخصص و منابع داخلی به چنین دانشی دست یابد. در این زمینه اینجانب پیشنهاد میکنم به منظور توسعه نیروگاههای اتمی کشورهای منطقه با ایجاد یک کنسرسیوم مشترک ساخت و توسعه نیروگاههای اتمی آب سبک را دستور کار مشترک خود قرار دهند. جمهوری اسلامی ایران آماده است پیشنهاد جامع آن را در صورت توافق اصولی کشورهای منطقهی خلیج فارس در اولین فرصت ارایه کند».