آفتابنیوز : آفتاب: رییس اسبق سازمان مدیریت و برنامهریزی میگوید: «تغییر اساسی ماده 2 برنامه چهارم توسعه در مجلس هفتم، كشور را از بهرهمندی از 210 میلیارد دلار اندوخته حساب ذخیره ارزی محروم كرد».
دكتر محمد ستاریفر، در میزگرد همایش نفت، توسعه و دموكراسی گفت: «نمایندگان مجلس هفتم به بهانه نبود اساسنامه شركت ملی نفت، ماده 2 برنامه چهارم را كه تكلیف بهره مالكانه را در درآمدهای نفتی روشن میكرد، تغییر دادند و حساب ذخیره ارزی را تا کنون از 210 میلیارد دلار محروم كرد».
وی با اشاره به ماده 2 برنامه چهارم توسعه افزود: «بنا بر این ماده قرار بود نیمی از درآمدهای نفتی در قالب بهره مالكانه به حساب ذخیره ارزی واریز شود كه با توجه به محاسبات انجام شده این رقم در حال حاضر به 210 میلیارد دلار میرسد».
ستاریفر توضیح داد: «اگر متوسط تولید نفت كشور را سالی چهار میلیون بشكه و صادرات را 2.6 میلیون بشكه در نظر بگیریم طی 3.5 سال گذشته مجموع ارزش نفت تولید شده 420 میلیارد دلار میشود که در صورت عدم تغییر ماده 2 برنامه حدود 210 میلیارد دلار آن به حساب ذخیره ارزی واریز میشد».
رییس اسبق سازمان مدیریت و برنامهریزی افزود: «برای درك بهتر و بیشتر این مساله خوب است بدانیم كه كشوری مانند تركیه برای كسب چنین درآمدی نیازمند 4200 میلیارد دلار صادرات است كه تحقق این حجم از صادرات نیز حداقل 22 هزار میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد».
وی افزود: «در برنامه چهارم مقرر شده بود 81 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی برداشت شود با این حساب در حال حاضر حتی با عملكرد دولت باید 108 میلیارد دلار در حساب موجود داشته باشیم حال آنكه بنا بر اعلام بانك مركزی این رقم در حدود 25 میلیارد دلار است و در عوض حساب 64 میلیارد دلار تعهد دارد».
ستاریفر با اشاره به اتكا شدید دولتهای ایران به نفت گفت: «وجود درآمدهای نفتی در تاریخ معاصر ایران همواره دولتها را از اتكا و نیاز مردم راحت كرده و همین مساله باعث شده به جای اینكه دولتهایی محتاج مردم داشته باشیم، مردم برای دریافت سهم خود از نفت محتاج دولتها باشند».
وی افزود: «همین تعامل دو اصل دموكراسی و توسعه را در تاریخ كشور ما تضعیف كرده و ما را از داشتن دولتهایی كه متناسب با خواست مردم رفتار كنند محروم كرده است».