نرخ انواع برنجهای ایرانی پرمحصول و وارداتی از دو ماه گذشته در سطح خرده فروشیهای شهر افزایش داشته است. این در حالی است که طبق گفته سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی قیمت بنکداری تغییر چندانی نداشته و فقط برنجهای وارداتی در دو ماه اخیر بین هزار تا دو هزار تومان گرانتر شده اند.
برخی از تحلیلها از گرانی برنج نیز به سمت و سوی صادرات رفته است و برخی معتقدند صادرات، عرضه در داخل را با مشکل مواجه کرده و موجب سواستفاده برخی فروشندهها شده است، اما باید دید در این آشفته بازار که قیمتها سر به فلک میکشد صادرات برنج به کشورهای منطقه چقدر موجب التهاب بازار شده است که برخی خرده فروشان قیمتها را افزایش داده اند.
سید اسماعیل یزدانپناه، مدیرعامل مرکز بینالمللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران در گفتگو با همشهریآنلاین در خصوص وضعیت صادرات ایران گفت: حدود دو ماه است که صادرات آزاد شده است. در حال حاضر حدود ۲۰۰ تن صادرات به روسیه داریم و الان هم در حال عقد قرارداد و مذاکره با چند کشور حوزه خلیج فارس هستیم که امیدواریم که صادرات به کشورها انجام شود که حجم صادرات به این کشورها حدود ۲ هزار تن خواهد بود.
مدیرعامل مرکز بینالمللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران اعلام کرد: برنج طارم محلی و هاشمی دو نوع برنج صادراتی کشور هستند که با کشف هزینههای مازاد و برگشت پول با ۱۰ درصد سود به کشورهای هدف فروخته میشوند.
در ایران دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن تولید داریم، اما طبق گفته یزدان پناه صادرات ما در بهترین حال در یکی از سالها به سقف ۱۰ هزار تن رسیده است که نیم درصد هم نیست و امسال هم صادرات ما نهایتا به ۴ هزار تن برسد.
وی در پاسخ به این سوال که صادرات چگونه قیمت برنجهای داخلی در بازار را تحتالشعاع قرار خواهد داد، اظهار کرد: اینطور نیست که صادرات برنجهای لوکس مانند طارم محلی و هاشمی بخواهد قیمت برنجهای کیفیت پایینتر را تحت الشعاع قرار دهد چرا که دهکهای مرفه جامعه از آن استفاده میکنند. معمولا ۶ دهک پایین جامعه از برنجهای خارجی و برنجهای پرمحصول داخلی استفاده میکنند. اگر ۱۰۰ گرم برنج طارم محلی در بازار مصرف ۱۵ هزار تومان است (با فرض کیلویی ۱۵۰ هزار تومان) که یک وعده غذایی است را با مواد غذایی دیگر مانند فلافل ۶۰ هزار تومانی مقایسه کنیم به این نتیجه میرسیم که کشاورز نباید ضرر کند. آیا تاوان اینکه بخواهیم برنج لوکس ارزان به دست همه برسد را باید کشاورز پس بدهد؟ اگر قرار است تاوانش را کشاورزان بدهند باید منتظر این باشیم که تولید متوقف شود. من هم با گرانی مخالفم، اما معقول نیست که تولید را به قیمت اینکه قیمتش در بازار کاهش داده شود، ارزان کنیم. اگر کاهش قیمتها طوری باشد که کشاورز بتواند هزینههای خود و زمینش را در بیاورد و بتواند امرار معاش کند، بحثی در آن نیست، اما این اتفاق در کشور تورم زده ما نمیافتد.
یزدان پناه افزود: برخلاف تصوراتی که صادرات برنج را در شرایط فعلی منع میکند باید گفت که صادرات به تولید پایدار در این بخش کمک میکند. چین ۲۰۰ میلیون تن برنج تولید میکند، اما ۵ میلیون تن هم وارد میکند و در مقابل یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن هم صادرات دارد. این سوال در ذهن متبادر میشود که چرا صادرات دارد در حالی که ۵ میلیون تن کسری دارد؛ چون صادرات یک واکسن و ابزاری است برای سرپا نگه داشتن چرخه بازار برنج.
قیمت روز برنجهای وارداتی و ایرانی
حسین فرهادی، سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی در خصوص افزایش قیمت برنج در هفته اخیر گفت: قیمتهایی که از سوی اتحادیه داده میشود قیمت عمده بنکداری هاست که مغازههای خرده فروشی ۱۰ تا ۱۵ درصد بیشتر از این قیمت میفروشند. در یک هفته اخیر هم قیمت برنجهای وارداتی در بنکداری هزار تا دو هزار تومان افزایش یافته است که معمولا همیشه بین هزار تا دو هزار تومان بالا و پایین میشود.
وی ادامه داد: آخرین افزایش قیمتها بین بنکداران یک ماه پیش بود که بر اساس آن برنج پاکستانی تقریبا ۲۰ درصد و برنج هندی ۱۵ درصد افزایش قیمت داشت، اما قیمت برنجهای ایرانی در دو ماه اخیر تغییری نکرده است.
عضو هیات مدیره اتحادیه بنکداران مواد غذایی با اشاره به قیمت روز برنجهای وارداتی در بازار گفت: هر کیلو برنج هندی عمده فروشی بین ۴۲ تا ۴۳ هزار تومان است که با ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش در مغازههای خرده فروشی سطح شهر فروخته میشود. هر کیلو برنج پاکستانی از نوع "سوپر کرنل" بین ۵۲ تا ۵۳ هزار و پاکستانی از نوع "۳۸۶" که بین ۳۱۵۰۰ تا ۳۲۵۰۰ فروخته میشود.
سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی در ادامه به قیمت برنجهای ایرانی هم اشاره و عنوان کرد: قیمت هر کیلو برنج ایرانی هاشمی یا همان طارم گیلان ۱۱۵ هزار تومان دربنکداری هاست. قیمت هر کیلو برنج مازندران ۹۵ تا ۱۰۰ هزار تومان، برنج فجر ۷۲ هزار تومان، برنج عنبر بو ۵۸ تا ۶۰ هزار تومان، برنج شیرودی ۵۵ هزار تومان و برنج ندا ۵۱ هزار تومان است.
فرهادی در خصوص افزایش قیمت برنج در مغازههای خرده فروشی و فروش با نرخهای بالاتر از ۱۵ درصد گفت: نظارت روی گران فروشی مغازههای خرده فروشی باید از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت همچنین تعزیرات و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان صورت پذیرد. نبود نظارت موجب میشود تا مصرف کننده برنج را با هر قیمتی که از سوی خرده فروشیها تعیین میشود خریداری کند و گران بخرد.
قیمت برنج در بازار
برنج به خاطر تنوع کیفیتی که دارد با قیمتهای متفاوتی در خرده فروشیهای سطح شهر تهران به فروش میرسد:
برنج هاشمی آستانه کیلویی ۱۳۶ هزار تومان
برنج هاشمی مازندران کیلویی ۱۱۲ هزار تومان
برنج فجر کیلویی ۸۷ هزار تومان
برنج ندا کیلویی ۶۷ هزار تومان
برنج شیرودی کیلویی ۶۵ هزار تومان
برنج عنبر بو کیلویی ۷۲ هزار تومان
برنج پاکستانی سوپر کرنل برند طبیعت کیلویی ۵۸۵۰۰ تومان
برنج پاکستانی "۳۸۶" برند شهر خاطرات حدود ۳۵ هزار تومان
برنج هندی درجه یک طبیعت کیلویی ۶۴۲۰۰ تومان
برنج هندی خاطره دانه بلند ۴۹ هزار تومان