کد خبر: ۸۲۷۹۹
تاریخ انتشار : ۱۳ دی ۱۳۸۷ - ۱۵:۳۴

چو دخلت نیست؛ خرج آهسته‌تر کن

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب-جاوید قربان اوغلی: چندی پیش، سخنان آقای رییس جمهور در باره اداره کشور با نفت 5 دلاری با واکنش‌های متعددی از سوی تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی روبرو شد. سخنان ایشان زمانی بود که روند شتابان نزول قیمت، بازار طلای سیاه را دچار شوک بزرگی کرده بود. 

نشست وزرای اپک و تصمیم به کاهش صادرات به میزان 2 میلیون بشکه، شرایط متشنج منطقه، وضعیت آب و هوا (زمستان) و آرزوی ملک عبدالله برای قیمت 75 دلار برای نفت نیز بازار به حالت عادی بازنگرداند و به نظر می‌رسد به‌دلیل رکود حاکم بر اقتصاد عمده دنیا این وضع تا مدتهای مدیدی ادامه یابد. 

ادامه این وضع بر هر یک از کشورها که ارتزاق اقتصادشان به لوله‌های نفت وابسته است به‌گونه‌ای تاثیر خواهد گذاشت و ایران نیز از این امر مستثنی نخواهد بود. 

تدبیر برای شرایط استثنایی از لوازم عقل است. در شرایط کاهش در آمدهای نفتی، اعمال مدیریت بر منابع هزینه از مهمترین عوامل کنترل بحرانهای احتمالی ناشی از شرایط اقتصادی است. لازمه این امر کنترل منابع خروجی سرمایه به‌ویژه واردات کالاهای لوکس و غیر ضرور مصرفی و تمرکز بر واردات اقلام اساسی،کالاهای سرمایه‌ای و تکنولوژی است. 

گمرگ کشور در آخرین گزارش خود از 42 میلیارد دلار واردات در مقابل 14 میلیارد دلار صادرات(غیر نفتی)طی 9 ماه گذشته خبر داده است. 

اگر این ارقام را به همین شکل بپذیریم و مبالغ واردات قاچاق و ثبت نشده را هم بر آن نیافزاییم، کافی است تا تصویری مبهم از آینده اقتصادی را پیش رویمان داشته باشیم. بر اساس همین گزارش وارادات خودروهای خارجی به مبلغی حدود 830میلیون دلار بالغ شده است. 

چندی قبل یکی از حامیان دولت، از کسری بودجه 35 هزار میلیارد ریالی سخن گفت. کشوری که با گذشت 4 سال از جشنهای ملی خودکفایی گندم باردیگر به وارد کننده عمده این کالای استراتژیک تبدیل شده و باید برای برای قوت اکثریت مردم طبقات متوسط و محروم 6میلیون تن گندم وارد کند و مبلغ اجباری واردات بیزین بالغ بر 8 میلیارد دلار است نباید این‌چنین گشاده دستانه ولخرجی نماید. 

در آمدهای نفت که سرمایه ملی و متعلق به نسلهای آینده است را باید صرف توسعه زیر ساختها کرد نه واردات اتوموبیلهای لوکس از واردکنندگان نفت از ما. از یاد نبریم که همین صنعت به‌گفته کارشناسان برای اینکه سر پا بماند نیازمند قریب به 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری است.

از قدیم گفته‌اند ( و چه درست گفته‌اند):
چو دخلت نیست،خرج آهسته تر کن. 

کسانی که با تحلیل ناصواب «دیگر غرب باید خواب نفت کمتر از صد دلار را ببیند» سرمایه‌های ملی را خرج واردات کالاهای غیر ضروری کرده‌اند،اکنون باید پاسخگوی وضعیت پیش‌آمده باشند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۲۱:۰۱ - ۱۳۸۷/۱۰/۱۳
0
0
در دوران كوتاه نفت با بشكه اي بالاي صد دلار در كشورهاي دور انديش همچون نروژ با برنامه ريزي و ذخيره ارزي و سرمايه گذاري در زير ساخت كشورشان نه تنها تورم زياد نشد كه دولتهاي انها كوشش كردند كه زير ساختهاي اقتصادي را گسترش و بيكاري را تقريبا ريشه كن كنند ونيروي كار بسياري از سو ئد و لهستان و ساير كشورها به نروژ رفته و خلائ فرصتهاي شغلي را پر كردند در حالي كه در كشور ما درامد افزون نفت تبديل به ريال شده وتزريق اقتصاد شد و تا ميشد واردات فزوني يافت و توليد كنندگان داخلي در اين رقابت ورشكست و بر تعداد بيكاران افزوده شد و دولت از اين رويه دفاع كردحال انكه تعدادي معدود واردكنندگان توانستند از اين سفره چرب بهره ببرند و حتي شنيده شد اگر ما 300 ميليارد واردات داشته و به همان ميزان صادرات داشته باشيم!!خيلي هم خوب است واقعا ساده انديشي تا كجا؟مگر واردات بيرويه نوعي هنر است!! هر كشور با ديد و انديشه درست سعي دارد تا وارداتش كمترشود و بلانتيجه رشد اقتصادي و اشتغال با صادرات افزايش يابد نه بلاعكس!!و همين است كه الان با كيسه خالي و بيكاري افزون مملكت در شرايطي وخيم است و قيمت نفت سقوط كرده و كشورهاي دنيا بواسطه ركود اقتصادي تقاضاي كم و كمتر براي نفت داشته و كشور ما بيش از انان درخطر اسيب قرار دارد چرا كه ما توان مقابله با نتايج حاصل از ركود اقتصادي را نداريم و گواه ان كمبود بودجه و افزايش تورم و نرخ زياد بيكاري بوده و در اين زمان شعار دادن و سررا زير برف كردن وحقايق را كتمان كردن درست نيست و نمي توان از اين واقعيت تلخ گذشت كه عدم دورانديشي و عدم گوش دادن به نظر يات كارشناسان اقتصادي كه از قبل هشدار و عواقب اين سياستهاي غلط اقتصادي را ميدادند باعث اين وضعيت نا خوشايند شده كه نمي توان با بي اهميت شماردن ان مشكلات اتي را كوچك جلوه داد وبدتر اينكه دولت هيچ برنامه فوري و كارشنا سانه شده اي رابراي مقابله با تبعات اين بحران ارائه نداده و باز با ساده انديشي انرا به اينده ارجا ميكند.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین