کد خبر: ۸۴۲۵۴
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۲:۱۷

آیا گاز طبیعی جانشین نفت می‌شود؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب- سرویس بین‌الملل: دو نکته راجع به گاز طبیعی اهمیت زیادی دارد. اول اینکه، عرضۀ این ماده به شکل LNG (گاز طبیعی مایع) در سرتاسر دنیا در حال افزایش است. دوم اینکه گاز طبیعی بسیار فراوان، ارزان و اکنون بین‌المللی شده است. امروزه می‌توان گاز طبیعی را همانند نفت در سراسر دنیا توسط تانکرها حمل کرد. بعلاوه گاز طبیعی می‌تواند در بسیاری از موارد استفادۀ روزمرۀ ما، از جمله حمل و نقل و تأمین گرما، جانشین نفت شود.

البته شاید سال‌ها تا این مرحله فاصله داشته باشیم، اما گاز طبیعی می‌تواند یک فناوری انقلابی باشد. این ماده، همان هیدروکربن مطلوب برای کل دنیاست، که در اکثر استفاده‌ها می‌‌تواند جانشین نفت شود. و البته، نکتۀ مثبت برای دولت اوباما هم این است که این سوخت، پاک‌تر از نفت است.

سؤال اول: LNG چیست؟ وقتی گاز طبیعی تا دمای منفی 160 درجه سانتیگراد سرد می‌شود، نه تنها به شکل مایع درمی‌آید بلکه حجم آن نیز 600 برابر کاهش پیدا می‌کند. سپس این ماده در تانکرهای غول‌پیکر از یک قاره به قارۀ دیگر حمل می‌شود. هنگامی که محموله به مقصد می‌رسد، به یک ترمینال ویژۀ LNG وارد می‌شود، تا دمای عادی گرم می‌شود، و سپس به لوله‌های گاز تزریق می‌گردد.

البته LNG هنوز بخش زیادی از بازار آمریکا را اشغال نکرده و تنها 3% از مصارف سوختی در این بازار را تشکیل می‌دهد. ترمینال‌های LNG در سراسر دنیا خصوصاً در آسیا در حال ساخت هستند. چهار کشور بزرگ تولیدکنندۀ LNG عبارتند از روسیه، ایران، قطر و اندونزی. بازارهای سرمایه تخمین می‌زنند که تولید جهانی LNG ظرف دو سال آینده بیش از 30% افزایش خواهد یافت و به تقریباً 10 میلیارد فوت مکعب در روز خواهد رسید. 

یک نکتۀ مهم که باید به خاطر داشت این است که دولت‌ها، بازیگران عمده در این پروژه‌های زیرساختی LNG هستند که میلیاردها دلار هزینه دارند. بنابراین پروژه‌های زیرساختی LNG در صورت کاهش قیمت‌ها نیز متوقف نخواهند شد.

به عنوان مثال، هزینۀ تولید LNG برای قطر نزدیک به صفر است، زیرا پولی که قطر از سایر مایعات همراه با LNG به دست می‌آورد، هزینه‌های تولید گاز طبیعی را تأمین می‌کنند.

اکنون که بواسطۀ رکود جهانی، تقاضا برای این ماده کاهش شدیدی داشته است، مقصد مناسب دیگری برای آن پیدا شده است. آمریکای شمالی یکی از معدود نقاطی در دنیاست که میدان‌های نفتی خالی‌شدۀ آن، می‌توانند محل مناسبی برای ذخیرۀ گار باشند. همچنین طاق‌های نمکی خالی‌شده نیز یک بستر جغرافیایی مناسب برای ذخیرۀ گاز طبیعی هستند.

بنابراین، هرچند آمریکا به این ماده نیازی ندارد، اما صادرات آن به آمریکا ادامه دارد، زیرا آمریکا تنها منطقه‌ای است که قابلیت ذخیرۀ آن را دارد.

بنابراین، به علت مزایایی که این منبع انرژی دارد، شاید لازم نباشد چندین و چند سال منتظر شکوفایی آن باشیم. کافی است کشوری مانند چین یا هند (یا حتی اوباما) تصمیم بگیرد که پروژه‌های تحقیق و توسعه برای استفاده از گاز طبیعی برای حمل و نقل را راه‌اندازی کنند، و آنگاه است که قیمت‌های نفت کاهش می‌یابند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین