آفتابنیوز : آفتاب- سرویس اقتصاد و صنعت: گرانی زعفران ادامه دارد و قیمت آن به مثقالی 25 هزار تومان رسیده است. خشكسالی و سرمازدگی که به گفته مسئولان به بیش از 85 درصد از زعفران استان خراسان رضوی خسارت وارد كرده است و همچنین تقاضای خرید زعفران فلهای ایران از سوی تجار کشورهای اروپائی و بهخصوص اسپانیائی در این فصل از عوامل گرانی رعفران محسوب میشود. با اینحال قیمت زعفران در ایران بسیار بیشتر از بازارهای جهانی است و بیش از 3 میلیون تومان در هر کیلو با آن اختلاف دارد!
بر اساس گزارشهای رسیده قیمت زعفران در حال حاضر در عمدهفروشیها بین 3.5 تا 4.5 میلیون تومان در نوسان است، و در خرده فروشیها نیز با قیمت 20 تا 25 هزارتومان با کیفیتهای مختلف به فروش میرسد.
گذشته از مصارف دارویی زعفران، افزایش قیمت این محصول در یکسال اخیر موجب شده است تا بسیاری از مصرفکنندگان در پخت غذا با استفاده از گلرنگ از خیر طعم مطبوع و خواص زعفران گذشته و تنها به رنگ آن بسنده کنند.
یک کارشناس صنایع غذایی درباره گرانی زعفران برای مصرفکنندگان ایرانی میگوید: «این افزایش قیمتهای كاذب قطعاً مضراتی را برای این محصول ارزشمند كشورمان بههمراه دارد و بههمین دلیل باید این قیمتها در قیمتهای صادراتی، یعنی 1800 تا 2000 دلار تثبیت شود».
دكتر عبدالله ملافیلابی به افزایش سالی 20 درصد تقاضای جهانی زعفران اشاره میکند و معتقد است؛ قیمت زعفران در داخل که تا دوبرابر قیمتهای صادراتی فروخته میشود کاذب است و این قیمتهای كاذب هرچند در كوتاهمدت (2 تا 3 سال) مزایایی را برای كشاورزان به همراه دارد ولی در بلندمدت باعث افت صادرات این محصول شده و در داخل كشور نیز از سبد خانوار حذف خواهد شد كه همه این ماجرا در نهایت آسیبهایی را متوجه كشاورزان میكند.
از طرف دیگر به گفته کارشناسان، سایر كشورهای تولیدكننده زعفران قیمت محصول خود را براساس قیمت زعفران در ایران به عنوان قطب تولید زعفران تعیین میكنند و گران بودن زعفران در داخل كشور باعث میشود كشورهایی كه از نیروی كار ارزان برخوردار هستند تولید خود را افزایش دهند و در داخل كشور نیز كشاورزان به افزایش كاذب سطح زیركشت زعفران روی بیاورند كه ممكن است با افت یكباره قیمت این محصول، نتوانند عرضه و تقاضا تعادل برقرار كرده و دچار خسارتهای سنگینی شوند.
در ارتباط با گرانی محصول زعفران، دولتیها عامل اصلی را سرمازدگی و خشکسالی میدانند و درمورد اختلاف قیمت محصول صادراتی و مصرفی مردم توضیح مشخصی نمیدهند. اما به گفته کارشناسان، مداخله دولت در خرید زعفران در افزایش قیمت آن بی تأثیر نبوده و این اقدام دولت موجب شده تا از نظر روانی، انتظار برای افزایش قیمت بالا برود. این کارشناسان معتقدند نتیجه كار دولت در نهایت حتی به ضرر تولیدكننده نیز تمام شد.
محمد اسماعیلنیا، رییس سازمان جهادكشاورزی خراسانرضوی دو هفته پیش در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه این استان پیشبینی کرد که اگر تولید زعفران همانند سال جاری باشد، بازارهای جهانی را از دست خواهیم داد و در نتیجه آن محصول تقلبی جای محصول اصلی را در بازارهای داخل و خارج خواهد گرفت.
با اینکه مسئولان از تهیه و اجرای طرح ضربتی برای كاهش اثرات خشكسالی و سرمازدگی در این استان و «300 تن محلول پاشی در مزارع زعفران» و کاهش خسارت سرمازدگی و خشكسالی از 85 درصد به 30 تا 40 درصد خبر دادند، اما با گذشت حدود 20 روز حتی افزایش قیمت زعفران در بازار نیز احساس میشود.
مسئله گرانی زعفران به اندازهای حساس شده است که دستاندرکاران تولید و توزیع این محصول کمتر حاضر به اظهار نظر و گفت و گو با خبرنگاران درباره قیمتها و وضعیت زعفران میشوند.
در این ارتباط شنیده شده است که اتاق بازرگانی با ورود به به بحث زعفران، با تشکیل شورایعالی زعفران در تلاش است تا پیوندی میان اتحادیهها، تشکلها و تولید کنندگان زعفران ایجاد کند و اعلام هر خبر یا مطلبی و مصاحبهای درباره زعفران و قیمت آن تنها با مشورت و هماهنگی این شورا صورت گیرد.
اتحادیه شرکتهای تعاونی تولید کنندگان زعفران ایران، صندوق غیر دولتی توسعه زعفران ایران، اتحادیه فروشندگان زعفران خراسان رضوی برخی از فعالان تولید و توزیع زعفران محسوب میشوند که از این پس با تشکیل شورای عالی زعفران باید اتاق بازرگانی و صنایع و معادن خراسان رضوی و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن خراسان جنوبی از اعضای هیئت موسس این شورا را نیز به این فهرست اضافه کرد.
به گفته یک منبع مطلع تصمیم تشکیل شورا عالی زعفران و هماهنگی قبل از هر مصاحبهای با خبرنگاران از آنجا اتخاذ شد که برخی خبرگزاریها اظهارنظرهای «چالش برانگیزی» را درباره قیمت زعفران و فعالان تولید و توزیع آن منتشر کردند. در این اخبار برخی اتحادیه و تشکلها به موضعگیری برعلیه یکدیگر پرداختند.
در این میان اینکه تشکیل شورای عالی زعفران تا چه اندازهای در جهت منافع کشاورزان و تولیدکنندگان زعفران خواهد بود و در نهایت سرنوشت و بازار نابسامان این محصول سنتی ایران به دست این شورا تغییر میکند و زعفران جای خالی خود را بر روی غذا بر سر سفره مردم بازمییابد یا خیر؟ سوالاتی است که پاسخ آن به زمان بیشتری نیاز دارد. تا آن زمان رنگ گلرنگ را باید غنیمت شمرد.