سید ابراهیم رئیسی در بیست و هفتمین همایش روز «صنعت و معدن» که امروز شنبه (۱۰ تیر) برگزار شد گفت: اعیاد را به تبریک عرض میکنم، امیدوارم خداوند متعال در این اعیاد مبارک برکتاش را بر ما نازل کند.
وی ضمن تبریک به مناسبت روز ملی صنعت و معدن تصریح کرد: روز ملی نماد توجه به صنعت، معدن، تجارت و بازرگانی در کشور است لذا پرداختن به این حوزه در همه ایام سال باید مورد توجه باشد، اما امروز توجهی خاص باید به این عرصه داشت.
رئیسی با بیان اینکه باید از صنعتگران برای رشد تولید تشکر کنم، گفت: باید به مزایای مطلق و نسبی کشور ما در این حوزه و مشکلات موجود پرداخته، سخنان صنعتگران شنیده و به خواستشان توجه شود. توجه به سهم ایران در تجارت منطقه و جهان از دیگر مسائلی است که باید مد نظر قرار گیرد و موانع برداشته شود.
وی با اشاره به رشد تولید در سال گذشته افزود: باید برای رشد تولید در سال گذشته صمیمانه تشکر کنم؛ رشد سرمایه گذاری، ماشین آلاتِ تولید، تولید، اشتغال و رشد اقتصادیِ کشور در ۶ ماهه سال ۱۴۰۰ و آنچه که در سال ۱۴۰۲ شاهد آن هستیم نشان دهنده حرکت به سمت رشد اقتصادی و تولید است. صنعتگران به این نتیجه رسیده اند که رشد تولید را باید همراه با دانش، پیگیری کنند. باید از همت صنعتگران که تلاش میکنند به صورت کمی و کیفی کار تولید را با جدیت دنبال کنند تقدیر کنم. باید با همه وجود به سخنانشان توجه کرد.
رئیس جمهور گفت: تجلیل از مقام صنعتگران، معدن کاران، تجار و فعالان اقتصادی حتما نباید مختص این جلسات باشد اساس کار این است که مشکلات را حل کنیم؛ در این دولت تصمیم جدی برای حل مشکلات وجود دارد. تاکید این است که کار صنعت و معدن در کنار دانشگاه پی گیری شود چراکه ارزش افزوده ایجاد میکند و در نهایت به رشد تولید و اقتصاد در کشور منجر میشود.
مسأله تامین مالی دیگر موضوع مورد تاکید رئیس جمهور بود، رئیسی تصریح کرد: تامین مالی و گردش مالی برای صنعتکاران ضرورت است باید این اقدام به گونهای انجام شود که احساس کمبود نکند. مسأله دیگر تشویقهای مالیاتی است؛ سال اول دولت ۵ درصد تشویق مالیاتی برای تولید در نظر گرفتیم و در سال ۱۴۰۲ نیز ۷ درصد معافیت مالیاتی در نظر گرفتیم. باید توجه داشت مالیات برای تنظیم گری است؛ اگر در صنعت مشکلی ایجاد شود از طریق همین مالیات هاست که مشکلات برطرف میشود. از طرفی مالیات نباید فشار و تحمیلی برای تولید کننده ایجاد و فشاری را به او تحمیل کند.
رئیسی با اشاره به مشکلاتی که در عرصه انرژی برای کشور وجود دارد تصریح کرد: این مساله بسیار مهم است در کشور با ناترازیهایی مواجهیم بنا نداریم در سخنرانیها و بحثها جز در مواردی که تناسبی داشته باشد مسالهای را مطرح کنیم. اما اجمالا بدانید نا ترازی در برق، آب و نظام پولی داریم که اینها را باید تراز کنیم و برای حل این مساله شروع به کار کرده ایم. برای حل ناترازی در انرژی کاری بنیادی را آغاز کردیم؛ ۱۰ هزار مگاوات در خودِ صنعت تولید میشود و انشاالله به زودی نتیجه خواهد داد. تا آن زمان باید برای حل این مشکل باید مدیریتی بین صنعت کاران، معدن کاران و بخش تولید انرژی صورت گیرد و کار را مثل مدیریت آب پیش ببریم. هیچ واحد تولیدی نباید متوقف شود و تولیدش کاسته شود.
وی با اشاره به بازدیدهایی که از محیطهای تولیدی داشته بود تصریح کرد: به تعبیر رهبر انقلاب هیچ معضلی در کشور وجود ندارد که راهکاری نداشته باشد؛ راهکار حل مشکلات را در دست بیگانگان دنبال نمیکنیم البته از تجربه هرجای دنیا که باشد استفاده میکنیم، بارها گفته ام تجربه پیشینیان و دیگران برای ما قابل استفاده است.
رئیسی با بیان اینکه راهکار حل مشکل انرژی در کشور تعطیلی واحدهای تولیدی و کاستن از رشد تولید نیست تصریح کرد: راهکار این مساله مدیریت کردن است، باید بخشهای تولید انرژی با مصرف کنندگان انرژی بنشینید و مساله را مدیریت کنید. مثلا اگر روزهای جمعه که ادرات تعطیل است تولید فعال باشد. مدیریت در زمان نیز از دیگر مواردی است که باید مد نظر قرار گیرد باید تعطیلات را به گونهای برنامه ریزی کنیم که تعطیلات ادارات و واحدهای تولیدی در یک زمان نباشد تا زمانی که ادرات تعطیل هستند صنعتگران به فعالیت بپردازند، اینها از جمله راهکارهای موجود است. هر واحد تولیدی که بازدید میکنم و میگویند مثلا ده روز کار را کنار گذاشتهاند ناراحت میشوم چرا که تولید، قدرتِ کشور است و نباید از قدرت کشور کاست.
وی افزود: هر تولید دانش بنیانی که در کشور رخ میدهد برای ما ایجاد قدرت میکند امروز نگاه نظام به این است که تولید را رشد دهد این نگاه حکمیانه رهبری است؛ وقتی که در دنیا میرویم و با روسای کشورها گفتگو میکنیم میبینیم نگاه آنها به جمهوری اسلامی به عنوان کشوری قدرتمند است که نه فقط در صنعت نظامی در صنعت هستهای و سایر صنایع نیز پیشرفت کرده است. این مسائل نقاط قوت ما هستند که باید تقویت شوند رهبری سخن از تحول به میان آوردند معنای تحول این است که نقاط قوت تقویت و نقاط ضعف کاسته شود. تحول در صنعت یک ضرورت اجتناب ناپذیر است و راهکارش نیز همین مساله است که به دست توانای شما و امثال شماست.
رئیس جمهور با اشاره به مسائل مربوط به معدن گفت: برخی از استانهای کشور به بهشت معادن معروف هستند چه میزان از این بهشت نصیب کشور و اشتغال میشود و ارزش افزوده ایجاد میکند و برای اقتصاد بهره وری ایجاد میکند؟ باید گفت سال ۱۴۰۱ سال بیرون آمدن معادن از رکود بود؛ ۲۷۰۰ معدن از حالت بلاتکلیفی مشخص شد و ۳۰۰ معدن دیگر در حال بررسیهای بسیار گستردهای است و انشاالله کار به نتیجه خواهد رسید.
رئیسی تصریح کرد: امکان فعال کردن معادن وجود دارد، مسائل محلی به عنوان بعضی از موانع برشمرده شدند که قابل حل است و با مسئولیتهای اجتماعی که در نظر گرفته شده است میشود روستا را با همین درآمد آباد کرد و برای فرزندان آن منطقه اشتغال ایجاد کرد؛ در کشت و صنعتی در لرستان که خصوصی سازی آن را به خاک سیاه نشانده بود، با تغییر مدیریت شرایطی ایجاد شد که هزار نفر از بچههای روستاهای اطراف همانجا کار میکردند. این مشکل با تغییر مدیر حل شد.
وی با اشاره به رکورد زنی در مساله تجارت افزود: تجارتی که در این روزها انجام شد در ۴۰ سال گذشته رکورد زد، بهترین محصولات از نظر بسیاری از همسایگان محصولاتی است که به دست ایران تولید میشود، در اجلاس شانگهای به همه زیرساختهای آسیایی متصل شدیم که برای ایران ایجاد ظرفیت کرده است. کشورهای آمریکای لاتین، آفریقایی و آسیایی برای ما ایجاد ظرفیت کرده است.
رئیسی گفت: کشورهای اروپائی نیز همینطور حالا اگر ۴ کشور اروپائی نخواستند یا سیاست هایشان به نحوی بود که میخواستند مستکبرانه برخورد کنند مساله چیز دیگری است، همه دنیا که ۴ کشور اروپایی نیست دنیا کشورهای مختلفی است که میشود با همه ارتباط برقرار کرد بارها اعلام کردیم آمادگی داریم با هر کسی که بخواهد با ما کار کند و فعالیت تجاری و اقتصادی داشته باشد آمادگی داریم همکاری کنیم و با کسانی که قصد دشمنی داشته باشند در مقابلشان مقاوم خواهیم بود و ایستادگی خواهیم کرد.
رئیس جمهور تصریح کرد: زمینه برای تولید و صادرات کاملا فراهم است، نشست ما با رئیس جمهور اندونزی با رونمایی از محصولی دانش بنیان انجام شد، که برخی نیز صحبتهایی که آنجا مطرح شد را به خوبی درک نکردند؛ نگفتم در اندونزی بیمارستان میسازیم بحث من صادرات محصولات دانش بنیان بود بعضی فکر کردند میخواهیم به سایر کشورها نذری بدهیم. حرف ما این بود که میتوانیم محصولات دانش بنیانمان را صادر کنیم مثل فرشمان که در دنیا جایگاه دارد محصولات دانش بنیان ما نیز در دنیا بازار دارد البته که باید تولید با کیفیت افزایش یابد.
رئیس جمهور با اشاره به اقتصاد دریا تصریح کرد: بعضی از کشورها اتصالشان با دریا چه میزان است و چه میزان از آن استفاده اقتصادی میکنند؟ ۳۷۰۰ کیلومتر ساحل داریم، که متاسفانه مورد توجه قرار نگرفته است در این زمینه امکان کار کردن وجود دارد. مهار تورم را در رکود دنبال نمیکنیم، که البته در بعضی از سالها این اتفاق افتاد. مهار تورم باید از طریق رشد تولید صورت بگیرد نه از طریق رکود، چرا که این مسأله موجب میشود کشور دچار بن بست اقتصادی شود البته باید توجه داشت این کار (مهار تورم از طریق رشد تولید) عملی است.