کد خبر: ۸۵۲۴۳
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۸۷ - ۲۱:۵۳
در جریان یک میزگرد اقتصادی با حضور نادران و خوش‌چهره

نوبخت خواستار شد: بازخواست عاملان عقب ماندن از اهداف چشم‌انداز

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: دبیرکل حزب اعتدال و توسعه با اشاره به اهداف سند چشم‌انداز 20 ساله تاکید کرد: «باید با توجه به ملاک‌های توسعه یافتگی همچون رشد اقتصادی و عدالت توزیعی و اجتماعی که  شاخص‌هایی چون ضریب جینی و فاصله دهک‌ها، وضعیت کنونی آنها را نشان می‌دهد، میزان دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز را مورد بررسی و قضاوت قرار داد».

به گزارش خبرنگار اقتصادی آفتاب، محمدباقر نوبخت که عصر یکشنبه در میزگردی در حاشیه نخستین همایش علمی پژوهشی «درآمدی بر کارنامه نظام جمهوری اسلامی ایران» سخن می‌گفت، تصریح کرد: «آنچه رهبر معظم انقلاب در مورد دستیابی به توسعه و سند چشم‌انداز فرمودند تنها یک سخن زیبا و یا یک شعار نیست؛ بلکه حکمی در خصوص اجرای اهداف نظام تلقی می‌شود. بنابراین ما نیز باید ارادت خود را به رهبری انقلاب نشان دهیم و اگر شخصی یا مجموعه‌ای در مسیر این اهداف حرکت نکرده یا نمی‌کند آن را مورد سوال قرار دهیم».

معاون پژوهش‌های اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به آمارهای رسمی مربوط به رشد اقتصادی در سه سال گذشته گفت: «رشد اقتصادی 4/5 ، 2/6 و 9/6 درصدی در سه سال گذشته با اهداف سند چشم‌انداز همخوانی ندارد و حتی اگر رشد 9/6 درصدی را در خوشبینانه‌ترین حالت برای امسال مبنا قرار دهیم، بازهم متناسب با رشد اقتصادی مورد تاکید در سند چشم‌انداز نیست».

نوبخت افزود: «ضریب جینی نیز طی سه سال گذشته افزایش پیدا کرده که گویای بدتر شدن وضعیت عدالت توزیعی و اجتماعی است که جای نگرانی دارد».

نماینده چهار دوره مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: «باید دید اشکال در کجاست که براساس سند چشم‌انداز و در مسیر آن قدم برداشته نمی‌شود و از سایر کشورها نیز عقب مانده‌ایم».

نوبخت با طرح این سوال که چرا در سالهای گذشته به اهداف تبیین شده در سند چشم‌انداز و برنامه دست نیافته‌ایم، گفت: «این در حالی است که افزایش قیمت نفت درآمد 260 میلیارد دلاری را برای ایران به همراه داشت و فرصت مناسبی از این طریق برای کشور فراهم شده بود».

وی افزود: «درآمد حاصل از فروش نفت، در دوره‌های هشت‌ساله هریک از روسای جمهوری پیشین، زیر 150 میلیارد دلار بود با این حال ایران اکنون با این همه درآمد نفتی در سه سال گذشته، در رشد اقتصادی 6 درصدی متوقف شده و این جای سوال و توجه دارد».

وی همچنین درباره اهداف کلان نظام در کوچک‌سازی دولت و واگذاری شرکتها تصریح کرد: «ما نتوانستیم تمام شرکتها و کارخانجات دولتی را واگذار کنیم و به جای آن سهام عدالت را واگذار کردیم. سهامی که نه تنها مدیریت را انتقال نمی‌دهد بلکه با ارائه آن، افراد مختلف در انتظار به دست آوردن پول و درآمد خواهند بود».

دکتر نوبخت با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در مورد اهمیت تولید ثروت گفت: «باید ثروت تولید شود تا توزیع عادلانه‌ای صورت گیرد؛ در غیر اینصورت توزیع عادلانه برای فقر، معنا ندارد». 

نادران: نگاه برشی به وقایع انقلاب درست نیست
در این میزگرد الیاس نادران در پاسخ به سخنان دکتر نوبخت گفت: «در این همایش قرار است کارنامه سی ساله نظام مورد بحث و بررسی قرار گیرد و این درست نیست که تنها در مورد عملکرد یک دولت اظهارنظر شود».

وی افزود: «نگاه ما به مسائل باید فرایندی باشد نه مقطعی بر این اساس باید به عملکرد اقتصادی دولت نیز در قالب یک فرایند توجه کرد. باید دید وقتی این دولت مسئولیت را تحویل گرفت شرایط اقتصادی ایران در گذشته چگونه بود و اکنون به کجا رسیده است».

وی گفت: «نگاه برشی در یک مقطع سی ساله درست و منصفانه نیست».

این نماینده مجلس ادامه داد: «باید بستر اجرای اهداف نظام فراهم باشد در غیر اینصورت نمی‌توان دست نیافتن به آن را زیر سوال برد».

وی افزود: «وقتی از دستاوردهای نام برده می‌شود انتساب آن به یک مقطع زمانی و یک دولت را درست نمی‌دانم بر همین اساس عامل مشکلات اقتصادی و افزایش قیمتها را نیز نباید یک مقطع و دولت معرفی شود، بلکه باید در بستر اقتصاد و شرایط آن طی سی سال گذشته مورد بررسی قرار گیرد».

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: «نقد منصفانه این است که تحلیلی فرایندی از وقایع و تحولات اقتصادی داشته باشیم، و ببینیم که از کجا به کجا رسیدیم».

وی ادامه داد: «اینکه رهبری فرمودند تولید ثروت مقدم بر توزیع آن است یک فرمایش قرآنی و بسیار پر اهمیت است اما تا موانع از سر راه برداشته نشود نمی‌توان این راه را ادامه داد».

نادران گفت: «ما در مجلس زمینه اجرای امنیت و حمایت از سرمایه‌گذاری را با تصویب قانون فراهم کردیم. اکنون باید آیین‌نامه و بخش‌نامه‌های آن برای اجرا نوشته شود و در این راه همه باید به عملیاتی شدن آن کمک کنند».

وی همچنین در مورد انتقاد دکتر نوبخت از نحوه واگذاری شرکتها از طریق سهام عدالت گفت: «ما این حساسیت دکتر نوبخت را در زمان تصویب قوانین در مجلس داشتیم و مجلس به روشنی حکم کرد که همراه با واگذاری سهام عدالت باید مدیریت دولتی نیز پایان یابد اما واگذاری سهام عدالت به استناد نامه رهبر معظم انقلاب قبل از تصویب نهایی قانون آغاز شد».

نادران در عین حال تاکید کرد: «با این حال نباید واگذاری سهام شرکتها به دهک‌های پایینی را منفی تلقی کنیم بلکه باید تلاش شود که این فرایند در جهت درست حرکت کند».

نادران همچنین در آغاز سخنان خود با اشاره به فراز و فرودهایی که در سی سال بعد از انقلاب کشور شاهد آن بود گفت: «اکنون سیاست‌های کلی مسیر حرکت و اهداف نظام در قالب سند چشم‌انداز از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است و تمام برنامه‌ها و قوانین باید براساس آن اجرا شود».

وی افزود: «امروز ما با اتکا به سند چشم‌انداز بیست ساله باید به مقام اول توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دست یابیم و در این راه نهادهای حکومتی باید برنامه‌ها و طرح‌های خود را در بستر تحقق اهداف این سند اجرا کنند».

نادران گفت: «ارزیابی عملکرد قوه مقننه، مجریه و قضاییه و همچنین نهادهای نظارتی بالادستی همچون مجمع تشخیص مصلحت نظام باید با توجه به شاخص‌های تبیین شده در سند چشم‌انداز صورت گیرد و مشخص شود که برنامه و اقدامات در جهت اهداف این سند بوده است یا خیر».

این نماینده مجلس اظهار داشت: «استنباط من از سند چشم‌انداز و مجموعه راهبردهای اجرایی در سطوح مختلف این است که نظام توسعه کشور مبتنی بر نظام عدالت محور است».


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین