علی بهادریجهرمی سخنگوی دولت در نشست پرسش و پاسخ با دانشجویان که در محل دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، بیان کرد: آیا امروز در جایگاهی قرار داریم که آینده کشور را خودمان طراحی کرده و رقم بزنیم؟ یا همچنان مانند برخی ادوار گذشته که طراحی آینده از عهده خودمان بر نمیآمد؟ دولت سیزدهم در ابتدای کار با این سوالات مواجه بود. در سطوح داخلی و بینالمللی برنامهریزی کرد. در سطح داخلی درگیر حجم عظیمی از بحرانها به واسطه تحریمهای خارجی و راهبرد نادرست در این مقابله مواجه بودیم. از آمار فوتیهای ۷۰۰ نفره کرونا گرفته تا واکسن، تنشهای آبی در ۳۰۰ نقطه کشور، تنشهای برقی و قطعی برق در زمانهای پرمصرف، قطع گاز در اوج مصرف، تورم ۵۹ درصدی در شهریور ۱۴۰۰، میانگین تورم چهار ساله که از میانگین تورم ۱۰۰ ساله اخیر بالاتر بوده و رشد تقریبا اقتصادی صفر.
سخنگوی دولت ضمن تکرار برخی ادعاهای نادرست، مدعی شد: کاهش نرخ تورم، نرخ رشد نقدینگی و از این قبیل آمار یعنی که مسأله در حال حل شدن است، نه اینکه حل شده باشد. امیدواریم این روند با سرعت بالاتری پیش رود.
در حالی که هم صنایع کشور قطع برق داشته اند و هم برق خانگی مردم به صورت روزانه قطع می شد، سخنگوی دولت با اشاره به اقدامات دولت در رفع مشکلات تنش آب، برق و گاز ادعا کرد: ما هم قطعی آب و برق نداشتیم و هم صنایع تعطیل نشدند. دولت همزمان با اینکه مشغول حل مشکلات داخلی بود، از طراحی و ترسیم آینده ایران در هندسه جدید قدرت غافل نشد و با تحرکات زیاد در عرصه دیپلماسی دیدیم مشکلات ما در منطقه کمتر و مسیرهای دیپلماتیک فعالتر شد. امروز ایران نهتنها با کشورهای همسو، بلکه با کشورهای پیرو غرب رفت و آمد دیپلماسی دارد. دولت با یک چرخش راهبردی، به این سمت برگشتیم که در هندسه قدرت نقشآفرینی کند. مسیر عضویت ما در بریکس احیا شد و ما عضو شدیم و همچنین در سازمانهای منطقهای و بینالمللی عضویت پیدا کردیم. کریدورهای تجاری در ایران محور سرمایهگذاری و توجه قرار گرفت و این موارد دنبال میشود تا به سرانجام برسد. زیرساختهای بازگرداندن ایران به مسیرهای تجاری در حال آمادهسازی است. علاوهبر سرمایهگذاریهای میلیارد دلاری در عرصه نفت و گاز در داخل، پالایشگاه فراسرزمینی را فعال کردیم. امروز نهتنها فقط نفت میفروشیم بلکه در پالایشگاههای فراسرزمینی تبدیل میکنیم و بهتر میفروشیم. شمنان تمام قد در دو سال گذشته مقابل کشور ایستادند، ولی کاملا ایستادیم و بالا آمدیم. با این قدرت و قوت ناشی از تجارب مردم ایران و درس گرفتن از تکیه به خارج، حتما مسیر آینده ما روشنتر خواهد بود. امروز میبینیم دشمن میخواست اختلافافکنی کند و میخواست ناامنی در ایران ایجاد کند و دیدیم خودشان در آلبانی آواره خیابان شدند. امروز چنین جایگاهی را دارا هستیم و در آینده هم شرایط بهتری خواهیم داشت. هنوز تورم ۴۰ درصدی وجود دارد و کار ادامه دارد و آثار این بحرانهای گذشته در زندگی مردم لمس میشود و آثار این بحرانها هم کاهش خواهد یافت.
سخنگوی دولت در ادامه سخنان خود در پاسخ به سوالی درباره حضور اتباع افغانستانی در ایران بیان کرد: ما دو مسأله پیشرو داریم، یکی واقعیت و یکی فضاسازی رسانهای که اخیرا شکل گرفته است. واقعیت این است که برخی اتباع افغانستانی به دلیل شرایط کشورشان بر خلاف خواست خودشان به اجبار به کشورهای دیگر از جمله ایران رفتهاند. مردم افغانستان با ایران پیوند ناگسستنی دارند و یک مشکلی حادث شده که سرریز این مشکل به کشور ما آمده است. دولت با مهاجرت غیرقانونی اتباع مخالف است و از آن جلوگیری میکند. همچنین نسبت به ساماندهی اتباع هم اقدام میکند و منتظر نظر مجلس درباره جواب لایحهمان برای سازمان مهاجرت هستیم و مسأله را دنبال میکنیم. البته در چارچوب قوانین موجود این ساماندهی در حال انجام است. این واقعیت است، ولی در ذهن داشته باشیم فضاسازیهای رسانهای در این مسأله شکل گرفته و میخواهند بین دو ملت مشکلآفرینی کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سوالی درخصوص انتخاب حسین سلاحورزی به ریاست اتاق بازرگانی ایران گفت: دولت صراحتا درباره رییس اتاق بازرگانی اعلام کرده بود و تکلیف روشن است؛ هیات نظارت نیز فراقوهای است و وقتی تشکیل جلسه دهد، اقدامات لازم قانونی را انجام خواهد داد.
سخنگوی دولت همچنین در پاسخ به سوالی خاطرنشان کرد: ما در عرصه تولید حاملهای انرژی رشد سرمایهگذاری را داشتهایم و در نفت و فرآوردههای آن سرمایهگذاری شده و افتتاحها را مشاهده کردهاید. اگر سرانه مصرف بالاست که باید مدیریت شود، جمعیتمان نیز بالاست. در مدیریت مصرف نیز اولویت دولت استفاده از ابزارهای غیرقیمتی است و برنامه ما این نبوده و نیست که افزایش قیمت داشته باشیم. شرایط اقتصادی جامعه اساسا طوری نیست که کشش افزایش قیمت وجود داشته باشد و مردم در دهه گذشته سختی بسیاری کشیدهاند. اولویت دولت روشهای غیرقیمتی است و مردم هم در بسیاری از حوزهها همراهی خوبی داشتند. این یعنی مردم نشان دادند به دولت اعتماد دارند؛ اگر دولت بخواهد کاری انجام دهد، از قبل اطلاعرسانی میکند که چنین چیزی هم الان مد نظر نیست.
وی در پاسخ به سوالی درخصوص اقدام دولت در مقابله با رسانههای تروریستی نیز بیان کرد: ما از رسانههای تروریستی شکایت کردهایم و یکی از دلایل کوچ آنان از لندن نیز همین بود و کشورهای غربی باید الان پاسخگو باشند که چرا به این موارد رسیدگی نکردهاند.
سخنگوی دولت درباره آمار ساخت مسکن عنوان کرد: ما در کشور طبق نظر کارشناسان دولت و مجلس، سالانه نیازمند یک میلیون مسکن هستیم. در سالهای گذشته بهخاطر عدم ساخت مسکن و عدم رفع نیازها، یک عقبماندگی در حوزه مسکن داریم. این دولت وقتی میبیند که مردم در این حوزه نیاز دارند، زیر بار مسئولیت میرود و باید ساخته شود.برای تامین این ۴ میلیون مسکن در ۴ سال به تفکیک و تفصیل هدفگذاری شده است. سرعت حرکت در سال اول در ارزیابیها قابل قبول رییسجمهور نبود؛ بیش از یک و نیم میلیون زمین برای ساخت مسکن فراهم شده، آییننامه بازسازی بافت فرسوده معین شد و حدود ۵۰۰ هزار از آن یک و نیم میلیون زمین وارد مرحله اجرایی است و در حال تولید است، حدود ۱۰۰ هزار مسکن مهر باقیمانده در اختیار قرار داده شد و امسال رییسجمهور شخصا شورایعالی مسکن را ماهیانه تشکیل میدهند و دنبال میکنند. مسأله با سرعت مضاعفی ساخت مسکن دنبال میشود و امیدواریم عقبماندگی جبران شده و سرعت بیشتر داشته باشیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا همسر رییسجمهور منصبی در دولت دارد که بعضا به سخنرانی میپردازد؟ و همچنین در واکنش به ماجرای «بانوی اول» تصریح کرد: در کشور ما بانوی اول حتماً همسران و مادران شهدا هستند و آن مادر شهید مفقودالاثری است که وقتی استخوانهای فرزندش را آوردند، از خجالتش مادر شهید دیگری که فرزندش پیدا نشده بود حتی به استقبال فرزندش نرفت. اخیرا یک همایش بینالمللی برگزار شد و حدود ۱۰۰ خبرنگار از ۵ قاره حضور یافتند و از همسر رییسجمهور هم دعوت شد؛ ایشان استاد دانشگاه شهید بهشتی است و مجری به اشتباه ایشان را بانوی اول معرفی کرد و ایشان برای اینکه مخاطبان خارجی داشتند، برای اصلاح این مسأله اعلام کردند که مقام رسمی اول شخصیت دیگری هستند و من همسر مقام اول کشور نیستم. ایشان جایگاهی در دولت ندارند، ولی شخصیت حقیقی خود را داشته و شخصیت دانشگاهی هستند و پیش از این اقدامات علمی هم داشتهاند.
بهادریجهرمی تصریح کرد: در صنعت خودرو، در کیفیت در دو سال گذشته ۵ خودروی کم کیفیت از خط تولید کنار گذاشته شد؛ علیرغم اینکه بازار تشنه خرید بود. در دولت گذشته در سالهای منتهی به دولت سیزدهم کمتر از سالی ۸۰۰ هزار خودرو تولید میشد و الان تولید به بیش از یک میلیون رسیده است؛ و البته هنوز نیازمند رشد در این عرصه هستیم.