حییم کاتز وزیر گردشگری اسرائیل برای نخستینبار در راس هیاتی به عربستان سعودی سفر کرد. محمد بن سلمان ولیعهد پادشاهی سعودی و حاکم واقعی این کشور نیز در مصاحبه با فاکسنیوز اعلام کرد که مذاکرات در راستای برقراری روابط با اسرائیل و به رسمیت شناختن آنها «هر روز در حال پیشرفت است».
روزنامه وال استریت ژورنال نیز از توافق اولیه و مذاکرات رو به پیشرفت ریاض و واشنگتن برای برقراری رابطه با اسرائیل خبر داد، به ادعای این روزنامه و همچنین پایگاه خبری اکسیوس، عربستان در مقابل عادیسازی روابط با تل آویو از واشنگتن امتیازاتی مانند حمایت این کشور از برنامه غنیسازی هستهای و تسلیحات پیشرفته و تضمیمن امنیتی برای دفاع از عربستان را خواستار شده است.
استفاده ریاض از اهرم موازنه با تهران
عربستان سالها به دنبال این امتیازات بود، اما به نظر میرسد آنچه در نهایت مقامات آمریکایی و اسرائیل را وادار کرد تا در مذاکره انعطاف نشان دهند، سیاست خارجی هوشمندانه بن سلمان بود. دولت سید ابراهیم رئیسی در یک پروسه مذاکراتی که از سوی برخی تحلیلگران تا حدی شتابزده و بدون پیششرط توصیف شد روابط با ریاض را به شکلی سریع بهبود بخشید، در مقابل ریاض از لغو حمایت از تلویزیون ایران اینترنشنال خودداری کرد و حتی دفتر این رسانه در لندن مجدداً بازگشایی شد، سرمایهگذاری در ایران نیز در حد حرف باقی ماند و هیچ دستاورد مشخصی نصیب ایران نشد، اما ریاض توانست با استفاده از اهرم موازنه با تهران، یک نگرانی جدی برای آمریکا و اسرائیل به وجود آورد و آنها را وادار سازد در مذاکرات و در کورس امتیازدهی انعطاف نشان دهند. ریاض همین سیاست را در گسترش مناسبات با چین نیز اعمال کرد.
به گزارش سایت اسرائیلی والانیوز، اخیراً ارتش این رژیم یک گزارش راهبردی در مورد عادیسازی روابط با عربستان و معایب و مزایای آن به مقامات این کشور ارائه داده است، آمریکا متعهد شده است که تسلیحاتی که در اختیار اسرائیل قرار میدهد مانند هواپیماهای F۳۵ و سیستم دفاع هوایی همواره بالاتر از کشورهای عربی منطقه باشد، در حالی که عربستان نیز به وضوع خواستار چنین تسلیحاتی شده است، امتیازی که به نظر میرسد ریاض به اخذ آن نزدیک شده است.
به شکل واضحی یک طیف رادیکال سیاسی در ایران که همواره از برجام و مذاکرات سیاست خارجی دولت قبل انتقاد میکردند با کجفهمی در سیاست خارجی، به دستیابی عربستان به اهدافش کمک کردند.
هرچند بن سلمان در مصاحبه با فاکسنیوز موقعیت فلسطییها در مذاکرات فوقالذکر را مهم خواند، اما تحلیلگران بر این باور هستند که این کشور بیشتر درصدد است تا به نفع خود امتیازگیری نمایید.
روزنامه فاننشال تایمز اخیراً اعلام کرد که طرفین در مورد چهارچوب شرایط توافق عادیسازی به توافق رسیدهاند. یک مقام آمریکایی به این رسانه گفت که بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با محمد بن سلمان «وعده داده که آمریکا در را به روی خواستههای هستهای و امنیتی ریاض باز نمایید».
لغو بازی سپاهان و تیم الاتحاد نیز بازتاب گستردهای در رسانههای جهانی داشت و لوموند فرانسه گزارش مفصلی در این خصوص منتشر کرد. سایت mirror نیز خبر داد که afc در حال بررسی این بازی و علل عدم برگزاری آن است. با توجه به قوانین فدراسیون فوتبال آسیا این احتمال وجود دارد که نتیجه بازی ۳ بر هیچ به نفع تیم عربستانی اعلام شود.
مقامات عربستانی اعلام کردهاند که در روز قبل از بازی در بازدید از ورزشگاه از مسئولین ایران خواستهاند که مجسمههای سردار شهید سلیمانی و علائم سیاسی در کنار زمین نباشد. البته مسئولین باشگاه سپاهان نیز اعلام کردند که در خصوص عدم برگزاری بازی حتماً به فدراسیون فوتبال آسیا شکایت خواهند کرد.
afc نیز در بیانیهای اعلام کرد که این موضوع را به کمیتههای مربوطه ارجاع داده است. پیش از این به دلیل قطع رابطه دو کشور بازی تیمهای دو طرف معمولاًٌ در کشورهای ثالث برگزار میشد.
بازی رسانهای سیاسی ریاض با تهران همچنان ادامه دارد و به نظر نمیرسد که به لغو بازی فوتبال محدود بماند.
ما نفهمیدیم شما آفتابی ها طرف طرفدار نرمش و تعامل سازنده هستید یا اقتدار و سرسختی در مواضع.
در دولیت آقای روحانی و به خصوص در برجام که همه را نقد داد و همه را نسیه گرفت نه خبری از اقتدار بود و نه تحلیل اقتدار گرایانه شما.
چه خبر شده؟
تا کی قرار عقده گشایی کنیم و حذف و تخریب رقیب ؟
کی قراره به بلوغ برسیم؟